• Σχόλιο Αγοράς

    Πτώση με φόρα από τις 900 μονάδες


    Με απώλειες έκλεισε η αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς απομακρύνθηκε από τις 900 μονάδες, κλείνοντας στις 892,06, καταγράφοντας απώλειες πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα.

    Τα εντυπωσιακό όμως ήταν ο τζίρος που ξεπέρασε τα 118 εκατ. ευρώ, όταν η αξία των πακέτων ήταν μόλις 2,5 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε στα 115,5 εκατ. ευρώ.

    Στο ταμπλό, ο ΟΠΑΠ έκλεισε με απώλειες 4,47%, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση με πτώση που ξεπέρασε το 3%.

    Άνω του -2% κινήθηκαν οι απώλειες σε Cenergy, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ.

    Η πτώση σε Ελλάκτωρ, Aegean, Jumbo, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ και Alpha Bank ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, Motor Oil, Coca Cola, Titan και Βιοχάλκο.

    Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Λάμδα, με τον ΟΤΕ να κλείνει στο +0,22% και τις Φουρλής και Eurobank στο +1,92% και +1,21% αντίστοιχα.

    Όλα αυτά δείχνουν ότι οι επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους στα δεικτοβαρή χαρτιά χωρίς να «δημιουργούν» πρόβλημα στην τάση της αγοράς, αφού οι επενδυτές παραμένουν και ο γενικός δείκτης καταγράφει κέρδη πάνω από 45%, τα υψηλότερα διεθνώς.

    Το στοίχημα είναι από εδώ και πέρα τι θα κάνει η αγορά.

    Σε τεχνικό επίπεδο, όπως γράφει ο υπεύθυνος επενδύσεων της Beta ΑΧΕΠΕΥ, ο Γενικός Δείκτης ολοκληρώνει την χρονιά κοντά στα υψηλά έτους έχοντας κινηθεί μετριοπαθώς ανοδικά μετά τον Οκτώβριο. Η δυναμική έχει μειωθεί ωστόσο έχουν κατακτηθεί δύσκολα τεχνικά σημεία στα οποία οι πωλητές πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν αναχαίτιζαν ανοδικές κινήσεις.

    Το επίπεδο των 1.050 μονάδων θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα βατός στόχος για το Γενικό Δείκτη με βάση τη διαγραμματική εικόνα των τελευταίων ετών. Το ορόσημο των 1000 μονάδων ασφαλώς και θα αποτελέσει ένα ψυχολογικό όριο στην πορεία αυτή όμως αυστηρά διαγραμματικά το υψηλό του Δεκεμβρίου του 2014 είναι η ισχυρότερη μακροπρόθεσμη αντίσταση που θα βρει μπροστά του ο Δείκτης. Σε αντίθετη περίπτωση, η μεγάλη βάση των 600 μονάδων ενδέχεται να λειτουργήσει ως ανάχωμα σε καταστάσεις μεταβλητότητας όπως συνέβη στο κοντινό παρελθόν. Οι αλλαγές που έχει υποστεί ο δείκτης μετά το 2015 καθιστούν επισφαλείς προβλέψεις μεγαλύτερου χρονικού βεληνεκούς αφού τα σημεία ισορροπίας αντιστοιχούν σε άλλη σύνθεση και στάθμιση δείκτη.



    ΣΧΟΛΙΑ