• ΑΓΟΡΕΣ

    Τα νησιά Κέιμαν πίσω από το ράλι ανόδου των ελληνικών μετοχών

    • Δημήτρης Κόκκορης


    Είναι μάλλον δύσκολο να γνωρίζουν κάποιοι από τους 61.361 κατοίκους των νησιών Κέιμαν το πού βρίσκεται το χρηματιστήριο της Αθήνας. Και ακόμη δυσκολότερο, αν όχι απίθανο, να έχουν σχηματίσει άποψη για τις 162 μετοχές που είναι στην κύρια αγορά του ελληνικού «ναού του χρήματος».

    Ωστόσο, στο νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα, που βρίσκεται στην Καραϊβική θάλασσα, αποτελεί βρετανικό υπερπόντιο έδαφος και είναι ένας από τους επιφανέστερους φορολογικούς παραδείσους στον κόσμο, εδρεύουν σχεδόν διπλάσιες offshore εταιρείες σε σχέση με τα πληθυσμιακά του δεδομένα… Εκεί επίσης έχουν τη φορολογική τους έδρα και πάμπολλα από τα διεθνή funds, τα οποία, ανάμεσα στα άλλα, «παίζουν» και Ελλάδα.

    Μπορεί να ηχεί λίγο παράξενα, αλλά είναι αναντίρρητο γεγονός, ότι η ισχυρότερη… ψήφος εμπιστοσύνης για τις ελληνικές μετοχές έχει έρθει από τα νησιά Κέιμαν.

    Στην προκειμένη περίπτωση, τα funds από τα εξωτικά νησιά είναι εκείνα που έχουν ρίξει το περισσότερο «φρέσκο χρήμα» στην αθηναϊκή αγορά. Αφήνοντας πίσω, κάθε άλλη επενδυτική δύναμη, ξένη και εγχώρια. Όλα αυτά βεβαίως, αν εξαιρεθεί το μεγάλο «πακέτο» εξαγοράς του 32,7% της Πανγαία από την Invel, που ήταν μεν ένα σημαντικό, αλλά στοχευμένο deal. Με τα δικά του ,αυτόνομα χαρακτηριστικά, σε ό,τι αφορά τη ροή κεφαλαίων από την Ολλανδία.

    Αναμφίβολα και από την αρχή της εφετινής χρονιάς, το επί σειρά ετών περιθωριοποιημένο και απαξιωμένο ελληνικό χρηματιστήριο έχει ξαναμπεί δυναμικά στη διαδικασία παραγωγής μετοχικού πλούτου.

    Ο Γενικός Δείκτης κινείται ανοδικά επί πέντε μήνες «σερί», κάτι το οποίο είχε συμβεί για τελευταία φορά στο μακρινό 1997. Αν μάλιστα κλείσει ανοδικά και ο Ιούνιος, τότε θα ισοφαριστεί το ρεκόρ της εξάμηνης ανόδου, που κρατάει από το 1990…

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, η χρηματιστηριακή αξία όλων των εισηγμένων είχε αγγίξει τα 57 δισ. ευρώ, ενισχυμένη κατά… 12,2 δισ. από το ξεκίνημα του 2019. Με τις τράπεζες να είναι εκείνες που οδηγούν το ράλι ανόδου, έχοντας ενισχυθεί κατά 3,7 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, χωρίς να υπολογίζεται στη «νέα» Eurobank η συμμετοχή της απορροφημένης Grivalia.

    Αποτελεί κοινό μυστικό ότι τα χρηματιστήρια πέφτουν με μετοχές, αλλά για να ανέβουν χρειάζεται χρήμα. Στην πρώτη περίπτωση αρκούν οι πωλήσεις από όσους κατέχουν «χαρτιά»  ή και η δράση των Short sellers) για να πάρουν οι τιμές την κάτω βόλτα. Στη δεύτερη όμως, χρειάζονται κεφάλαια για να αγοραστούν μετοχές και να ανοίξει ο δρόμος της ανόδου. Άλλωστε όπως θυμόσοφα υποστηρίζεται, μόνο όταν οι αγοραστές είναι περισσότεροι από τους πωλητές, ανεβαίνουν οι τιμές…

    Από πού έχει έρθει το «φρέσκο» χρήμα

    Ποιοι όμως είναι εκείνοι που έχουν μέχρι τώρα χρηματοδοτήσει την άνοδο της ελληνικής αγοράς; Ποντάροντας καταφανώς στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα και θεωρώντας ότι η αναρρίχηση της Νέας Δημοκρατίας στη εξουσία, θα αφήσει πιο φιλοεπενδυτικό αποτύπωμα, σε σχέση με την (όπως όλα δείχνουν)απερχόμενη κυβέρνηση Σύριζα.

    Εκείνο που προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που ανά μήνα δημοσιοποιεί το χρηματιστήριο (ΑξΙΑ Numbers) είναι ότι στο πρώτο 5μηνο του 2019, έκαναν αγοραπωλησίες στο χρηματιστήριο, επενδυτές από 57 χώρες, εκτός των ελλήνων. Ως ενιαίο σύνολο οι ξένοι «παίκτες» είναι «καθαροί» αγοραστές, αφού η αξία των τοποθετήσεων ξεπερνά τις πωλήσεις .Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με τους Έλληνες, καθώς είναι «καθαροί» πωλητές.

    Με την εξαίρεση της Ολλανδίας (απ’ όπου υπάρχουν «καθαρές» εισροές 357,7 εκατ. ευρώ, έναντι των 390,8 εκατ. ευρώ που ήταν η αξία του deal στην Πανγαία που είχε πωλητή την Εθνική τράπεζα) την παράσταση κλέβουν τα… νησιά Κέιμαν. Το «καθαρό» χρήμα που ήρθε από εκεί και κατευθύνθηκε σε ελληνικές μετοχές είναι 51,36 εκατ. ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα των οποίων (47,16 εκατ. ευρώ) μπήκε στη αγορά τον περασμένο Μάιο.

    Συνολικά, 128 ηλεκτρονικές μερίδες που έχουν ελληνικές μετοχές, τρέχουσας αξίας 994,2 εκατ. ευρώ συνολικά, δηλώνουν ως φορολογική τους έδρα τα νησιά Κέιμαν. Παραδοσιακή «κοιτίδα» των κερδοσκοπικών hedge funds, οι διαθέσεις των οποίων μεταβάλλοντα συχνά.

    Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τον περασμένο «μαύρο Σεπτέμβρη» για την ελληνική αγορά, όταν οι τράπεζες έχασαν σε ένα μήνα το 23,7% της αξίας τους, οι περισσότερες πωλήσεις είχαν έρθει από τα Κέιμαν…

    Δεύτερη επενδυτική δύναμη, μετά από τα εξωτικά της Καραϊβικής, είναι η Ιρλανδία απ’ όπου έχουν γίνει «καθαρές» εισροές 34,3 εκατ. ευρώ, στην ελληνική αγορά.

    Ακολουθούν η Τσεχία (9,8 εκατ.), η Γαλλία (6,7 εκατ.), οι… Βερμούδες νήσοι (6,6 εκατ.) και οι ΗΠΑ με 6,4 εκατ. ευρώ.

    Στον αντίποδα την τριπλέτα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις ελληνικών μετοχών από την αρχή του έτους, την συνθέτουν η Γερμανία (92,2 εκατ. «καθαρές» εκροές), η … Κύπρος ( 24 εκατ.) και η Μεγάλη Βρετανία με εκροές 19 εκατ. ευρώ.

    Αν και το ελληνικό στοιχείο εμφανίζεται ως «μεγάλος πωλητής» στο χρηματιστήριο της Αθήνας, εν τούτοις υπάρχει μια πολύ κρίσιμη διαφορά για δύο επενδυτικές κατηγορίες: τα αμοιβαία κεφάλαια και τις εταιρείες επενδύσεων, που έχουν κάνει «καθαρές» αγορές 45,5 και 49,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Συντηρώντας κι αυτές με τη σειρά τους το ράλι ανόδου των τιμών. Και κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι η αγορά έχει βάλει πλώρη για τις 1.000 μονάδες, μεσοπρόθεσμα…

     

    Το άρθρο δημοσιεύεται και στη Realnews που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα



    ΣΧΟΛΙΑ