• Τράπεζες

    Πώς και γιατί η Πειραιώς έγινε το απόλυτο play της αγοράς με κέρδη… 457,9%

    • Του Δημήτρη Κόκκορη
    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς


    Το πιο συνηθισμένο που συμβαίνει στα χρηματιστήρια είναι ότι οι επενδυτές φοβούνται όταν πρέπει να ελπίζουν και ελπίζουν όταν πρέπει να φοβούνται…

    Η πορεία της μετοχής της Tράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 αποτελεί ίσως ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα αυτής της ανορθολογικής συμπεριφοράς.

    Επί μήνες το «χαρτί» της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας δεχόταν καταπάνω του όλα τα φοβικά σενάρια που έκαναν τον κύκλο της αγοράς. Απόρροια των οποίων ήταν να γίνει φτερό στον άνεμο της απαξίωσης. 

    Όπως λένε και οι πιο σοφιστικέ αναλυτές, «το πιο εύκολο πράγμα είναι να επιβληθείς σε εκείνους που ατύχησαν». 

    Και είναι αλήθεια ότι η Πειραιώς, δεχόμενη τα συνεχή πλήγματα των πωλητών, έφτασε να έχει πολλούς ατυχήσαντες μετόχους.

    Στα 0,57 ευρώ 

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η μετοχή οδηγήθηκε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου στα ευτελή επίπεδα των 0,57 ευρώ. Με συνέπεια η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας να καταπέσει στα 248,9 εκατ. ευρώ… 

    Να, όμως, που και στις αγορές συμβαίνει αυτό που «διδάσκει» η φύση. Ότι, δηλαδή, το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν από την αυγή…

    Ορισμένα ξένα Funds ήταν εκείνα που διέκριναν πρώτα ότι το «χαρτί» της Πειραιώς έκανε τις «τελευταίες στροφές στον πάτο του βαρελιού». 

    Άρχισαν λοιπόν να αγοράζουν, υπολογίζοντας ότι το ρίσκο των περαιτέρω απωλειών ήταν ουσιαστικά αμελητέο, μπροστά στην προοπτική των μελλοντικών υπεραξιών.

    Αντίστοιχες αγοραστικές παρεμβάσεις έγιναν και στις άλλες τράπεζες, δίνοντας έναν γενικότερο ανοδικό αέρα στην αγορά. 

    Στην περίπτωση όμως της Πειραιώς, τούτος ο αέρας είχε καταφανώς μεγαλύτερη ένταση. 

    Στην πορεία του χρόνου τα πονταρίσματα και τα συνακόλουθα ‘’στοιχήματα’’ αυξήθηκαν, καθώς οι ξένοι «παίκτες» ως επί το πλείστον επικεντρώθηκαν και  στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα. 

    Ο Μεγάλου αλλάζει σελίδα 

    Πρωτίστως όμως πίστεψαν ότι όντως ο CEO της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, είναι σε θέση να φέρει σε πέρας τις στρατηγικές του επιλογές και να οδηγήσει την Πειραιώς στην «αλλαγή σελίδας».

    Το αναμορφωμένο οικονομικό status της τράπεζας, το πρόσφατο μεγάλο deal εκχώρησης της διαχείρισης των ‘’κόκκινων’’ δανείων, αλλά και το «πράσινο φως» που άναψε χθες για έξοδο στις αγορές, ήρθαν να επιβεβαιώσουν μέχρι κεραίας, τις προσδοκίες των αγοραστών. 

    Μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχει και ένας ελληνικής καταγωγής, διορατικός διαχειριστής μεγάλου Fund, που φρόντισε εγκαίρως να ‘’χτίσει’’ μεγάλη θέση στην Πειραιώς.

    Σε όλα τούτα, ήρθε να προστεθεί και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που κατέδειξε ότι η Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει καταφανώς μια πιο φιλοεπενδυτική πολιτική,  σε σύγκριση με την αποδομημένη πλέον κυβέρνηση Τσίπρα, θα είναι εκείνη που θα αναλάβει την εξουσία στη χώρα. 

    Γεγονός που ήδη πυροδοτεί την πολύπλευρη αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

    Η τοποθέτηση 5.700 ευρώ που έγιναν 31.800…

    Το χθεσινό κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης βρήκε τη μετοχή της Πειραιώς να είναι στα 3,18 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να έχει αναρριχηθεί στα 1,388 δισ. ευρώ. Με άνοδο δηλαδή… 457,9% από τα προ πενταμήνου χαμηλά της. Τη μεγαλύτερη από όλες τις τραπεζικές μετοχές.

    Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος είχε αγοράσει 10.000 μετοχές στα χαμηλά της Πειραιώς, θα είχε καταβάλει 5700 ευρώ όλα κι όλα. 

    Αυτές οι 10.000 μετοχές έχουν φτάσει να αξίζουν σήμερα 31.800 ευρώ… 

    Κάτι το οποίο αναμφίβολα συνιστά το απόλυτο επενδυτικό play της αγοράς…

    Τα στοιχεία των συναλλαγών δείχνουν ότι η κλιμάκωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος είναι ραγδαία στην πορεία του χρόνου. 

    Πιο συγκεκριμένα, από την αρχή της εφετινής χρονιάς και μέχρι τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, όταν το ‘’χαρτί’’ της Πειραιώς κατρακύλησε στα χαμηλά του, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ήταν στα 1,165 εκατ. ευρώ. 

    Το απόλυτο play σε 74 ημέρες 

    Στις επόμενες 74 συνεδριάσεις, μέχρι την παραμονή των ευρωεκλογών, η μέση συναλλακτική δραστηριότητα αυξήθηκε στα 3,9 εκατ. ευρώ. 

    Με την τιμή της μετοχής να ενισχύεται κατά 204%, καθώς από τα 0,57 ευρώ βρέθηκε στα 1,733 ευρώ.

    Στις 14 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που έχουν γίνει από τις ευρωεκλογές έως τώρα, η μέση, ημερήσια αξία συναλλαγών της Πειραιώς έχει εκτοξευτεί στα… 13,188 εκατ. ευρώ. 

    Με τη τιμή της μετοχής να καρπούται επιπρόσθετα κέρδη 183,5%.

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια, έμειναν κατά βάση έξω από το trade της Πειραιώς, όπου τη μερίδα του λέοντος την κατέχουν οι ξένοι «παίκτες».

    Παρά την εκτυφλωτική άνοδο που έχει συντελεστεί, η Πειραιώς εξακολουθεί να είναι η μόνη τράπεζα, που έχει το χαμηλότερο λόγο τιμής, ως προς την ενσώματη,  λογιστική της αξία (Tangible equity).  

    Αυτός ο λόγος τιμής είναι στο 27,1%, όταν για την Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65  είναι στο 33,8%, για τη Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 στο 38,8%  για την Εθνική ΕΤΕ 1,85% 7,70 στο 45,4%, ενώ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες κινείται ανάμεσα στο 50% με 60% κατά μέσο όρο.

    Ορισμένοι στη αγορά θεωρούν ότι από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η έκδοση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (για κεφάλαια Tier II), τότε η Πειραιώς δικαιούται να προσβλέπει σε μια αποτίμηση της τάξεως του 35%, επί της καθαρής, ενσώματης, λογιστικής της αξίας. 

    Γεγονός που παραπέμπει σε ένα περιθώριο ανόδου 29,2% από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής…

    Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Πειραιώς θα πρέπει να κλείσει την ‘’ψαλίδα’’ που την χωρίζει από τις άλλες τράπεζες σε ό,τι αφορά την… απόστασή της από τις τιμές όπου έγιναν οι τελευταίες τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις πριν από περίπου 3,5 χρόνια. 

    Η μετοχή της Πειραιώς είναι τώρα 42% πιο κάτω από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, ενώ η Εθνική είναι 18,3% χαμηλότερα, η Alpha Bank 16%  και η Eurobank 14% κάτω…

    Όπως λένε πολλοί, οι… νεοκερδισμένοι του χρηματιστηρίου θα προκύψουν από εκείνους που θα προβλέψουν σωστά τις κινήσεις των άλλων.



    ΣΧΟΛΙΑ