• Σχόλιο Αγοράς

    Xρηματιστήριο: ΔΕΗ, τράπεζες και ΤΕΝΕΡΓ κόντρα στις πιέσεις Μυτιληναίου, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 880 μονάδες, με συγχορδία ανόδου από blue chips και small caps


    Λίγο πάνω από τα 41 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο τζίρος την Δευτέρα, καθώς για μία ακόμα συνεδρίαση οι επενδυτές, ειδικά οι ξένοι, δείχνουν να απέχουν.

    Προφανώς και το περιεχόμενο της αγοράς θα ήταν διαφορετικό αν το πρόσημο δεν ήταν θετικό, αλλά αρνητικό.

    Ο Γενικός Δείκτης, έστω και με τον χαμηλό τζίρο, επιβεβαίωσε τα επίπεδα άνω των 900 μονάδων.

    Σύμφωνα με τους χρηματιστές, πρέπει να… έπεσε βαριά στους ξένους διαχειριστές η έκθεση της BofA, που θέλει την Λεωφόρο Αθηνών «ακριβή» για κάποιες μετοχές, παρά το γεγονός ότι στο Χ.Α. παρατηρούνται από τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις στην Ευρώπη, με πάνω από 5%.

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 902,02 μονάδες και ελαφρά θετική μεταβολή, μόλις 0,05%, κινούμενος σε στενό εύρος διακύμανσης, μεταξύ 901-907 μονάδων.

    Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η αγορά δεν τιμολογεί το γεγονός ότι η ύφεση συγκρατήθηκε στο πρώτο τρίμηνο, σε 2,3%, κάτι το οποίο προφανώς και θα αναλυθεί διεξοδικά από την αυριανή παρουσίαση των επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στο roadshow του Χ.Α. προς τους Aμερικανούς επενδυτές.

    Κατά τα άλλα, η νέα έκδοση ομολογιακού από την Πειραιώς, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 10ετές για 2,5 δις. ευρώ μέσα στην εβδομάδα, αλλά και οι αυξήσεις κεφαλαίου που τρέχουν ή αυτές που έρχονται, όπως της Πειραιώς και της Ελλάκτωρ, αναγκάζουν τους επενδυτές να κρατούν ρευστότητα εκτός συστήματος.

    Συγκεκριμένα, η Πειραιώς προβαίνει σε έκδοση 300+ εκατ. ευρώ, με όριο τα 400 εκατ. ευρώ, με σκοπό την ενίσχυση των κεφαλαίων της Τράπεζας. Συγκεκριμένα, η Piraeus Financial Holdings SA, με βαθμολογία «Caa3» και «B-» από τους οίκους Moody’s and S&P αντιστοίχως, ανέθεσε στην Goldman Sachs Bank Europe SE και στην UBS Investment Bank να ενεργήσουν ως διεθνείς συντονιστές και από κοινού bookrunners, καθώς και στις Credit Suisse, Deutsche Bank και Morgan Stanley ως από κοινού bookrunners για να οργανώσουν σειρά παρουσιάσεων σε επενδυτές σταθερού εισοδήματος, οι οποίες ξεκινούν από σήμερα, 7 Ιουνίου 2021, για την έκδοση ομολόγου.

    Ως προς την Τέρνα Ενεργειακή, που επέστρεψε στα επίπεδα των 2 ευρώ, το Texas που άφησε στις ΗΠΑ, προσέθετε περίπου 50 εκατ. € στα Προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων Κέρδη (EBITDA) αλλά με τα δάνεια η συμβολή του στην καθαρή κερδοφορία ήταν μηδενική. Τώρα που η ζημιά των 98,5 εκατ. ευρώ περνά στις προβλέψεις, το κλείσιμο του Texas αποδεσμεύει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από οφειλές και δάνεια 500 εκατ. ευρώ.

    Η Ιντρακάτ, στο μεταξύ, που περιόρισε τις αρχικές απώλειες του 2%, κρατώντας τα 2 ευρώ, προβαίνει σε συγχώνευση με την Γαία Άνεμος. Σκοπός της συγχώνευσης είναι η εκμετάλλευση του χαρτοφυλακίου αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ της απορροφούμενης εταιρείας ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ συνολικής ισχύος 1,1 GW, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία, την κατασκευαστική εμπειρία και την οργανωτική δομή της Intrakat να αναπτυχθεί ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ διευρύνοντας το πεδίο ανάπτυξης της εταιρείας και προσφέροντας στους μετόχους την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μελλοντικές υπεραξίες που θα δημιουργηθούν.

    ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo και Μότορ Όιλ, εξαιτίας του αρνητικού προσήμου που έγραψαν, φρέναραν την αγορά. Στα 14,70 υποχώρησε ο ΟΤΕ, στα επίπεδα των 13,47 ευρώ ο ΟΠΑΠ, στα 15,10 από 15,40 ενδοσυνεδριακά ο Μυτιληναίος, στα 15,32 ευρώ η Jumbo, παρά την ανακοίνωση για αύξηση του τζίρου 17% στο 5μηνο, στα 14,51 οι απώλειες για την Μότορ Όιλ.

    Πάνω από 3% η πτώση για την Άβαξ με 212 χιλιάδες κομμάτια και κλείσιμο στα όρια του 1 ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, επιστροφή στα 1,11 ευρώ για την Alpha με 8,4 εκατ. τεμάχια, οριακά τα κέρδη στα 2,66 ευρώ για την ΕΤΕ, στα 1,53 ευρώ με μικρή ανοδική κίνηση η Πειραιώς και αμετάβλητη στα 0,798 η μετοχή της Eurobank.

    Οι εξελίξεις στη Reds ευνοούν τη μετοχή που έκλεισε με κέρδη πάνω από 3%, στα 1,92 ευρώ (υψηλό τα 2).

    Στα 7,30 πάτησε η Λάμδα και πάλι με άνοδο πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα και μικρές διακυμάνσεις μέσα στη συνεδρίαση και άνοδος 2,3% για την Κρι- Κρι, στα 7,92 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα υψηλά, ενώ αύριο συμμετέχει στο αμερικάνικο roadshow του Χ.Α.

    Πτώση 11% για την Frigoglass, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο του ομίλου στην Τιμισοάρα (Ρουμανία).

    Τέλος, η ΔΕΗ ήταν μία από τις μετοχές που κράτησαν στο «συν» τον γενικό δείκτη, με κέρδη λίγο πάνω από 1%, στα 8,95 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ