Τράπεζες

Τράπεζα Πειραιώς: Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο ομόλογο

Πειραιώς

Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς


Ανακοινώθηκε πριν από λίγο η διαδικασία έκδοσης και τα χαρακτηριστικά του νέου ομολόγου που θα εκδώσει η Τράπεζα Πειραιώς.

Συγκεκριμένα, η Piraeus Financial Holdings SA, με βαθμολογία «Caa3» και «B-» από τους οίκους Moody’s and S&P αντιστοίχως, ανέθεσε στην Goldman Sachs Bank Europe SE και στην UBS Investment Bank να ενεργήσουν ως διεθνείς συντονιστές και από κοινού bookrunners, καθώς και στις Credit Suisse, Deutsche Bank και Morgan Stanley ως από κοινού bookrunners για να οργανώσουν σειρά παρουσιάσεων σε επενδυτές σταθερού εισοδήματος, οι οποίες ξεκινούν από σήμερα, 7 Ιουνίου 2021, για την έκδοση ομολόγου.

Η  παρουσίαση θα είναι διαθέσιμη μέσω του NetRoadshow.

Οι τίτλοι διαθέτουν option εξαργύρωσης με εξάμηνη προειδοποίηση.

Τα χρεόγραφα θα είναι σε ευρώ, ατελεύτητης διάρκειας (στο διηνεκές / perpetual bonds), τύπου Additional Tier 1 (AT1), μορφής Reg S στον κομιστή και αναμένεται να αξιολογηθούν με «Ca» και «CCC-» από τους Moody’s και S&P αντιστοίχως.

Όπως ανέφερε νωρίτερα σε σχετικό του ρεπορτάζ το mononews.gr, είναι πολλά τα έτη που έχει να εκδοθεί υβριδικό ομόλογο ΑΤ1, καθώς δεν υπήρξαν αντίστοιχες εκδόσεις κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης και έτσι η συγκεκριμένη έκδοση παίζει και το ρόλο πλοηγού για άλλες που ακολουθούν.

Το μέγεθος της έκδοσης θα είναι 300+ εκατ. ευρώ, με όριο τα 400 εκατ. ευρώ, και θα είναι ενισχυτικό των κεφαλαίων της Τράπεζας.

Εκτός ωστόσο από ενισχυτική των κεφαλαίων, η έκδοση εντάσσεται στο πρόγραμμα των υποχρεώσεων MREL της τράπεζας (ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις).

Εκτιμήσεις για σημαντική ζήτηση

Το κατ’ αρχήν σχέδιο ήταν η έκδοση αυτή να φθάσει στα 600 εκατ. ευρώ, ωστόσο θα είναι μικρότερη, όπως είχε πει ο κ. Μεγάλου, CEO της τράπεζας, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, δεδομένου ότι η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς είχε υπερβεί τα αρχικά δεδομένα.

Άλλωστε, οι συγκεκριμένες εκδόσεις έχουν υψηλότερο κόστος άλλων καθώς εκ του είδους των ομολόγων αυτών οι επενδυτές αναλαμβάνουν υψηλότερο ρίσκο και επομένως ζητούν και αυξημένες αποδόσεις.

Σύμβουλοι της συγκεκριμένης έκδοσης είναι η UBS και η Goldman Sachs.

Τράπεζα Πειραιώς: Μέσα στην εβδομάδα το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο


ΣΧΟΛΙΑ