• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Στο «κόκκινο» ξανά οι βασικοί δείκτες – Επανέρχονται με ισχυρή άνοδο οι μετοχές των Gamestop και AMC

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με απώλειες άνοιξαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με την αγορά να παραμένει προσηλωμένη πάνω στις εξελίξεις της μάχης μεταξύ των μικρών επενδυτών και των hedge funds γύρω από τις μετοχές των Gamestop και AMC, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα εταιρικά αποτελέσματα.

    Οι δύο μετοχές, οι οποίες σημείωσαν ισχυρές απώλειες την Πέμπτη μετά την απόφαση της πλατφόρμας Robinhood να απαγορεύσει τη διαπραγμάτευσή τους, επανέρχονται την Παρασκευή με εκρηκτικό τρόπο σε ανοδικό έδαφος. Η Robinhood ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει περιορισμένη διαπραγμάτευση των μετοχών, την ώρα που μικροεπενδυτές στρέφονται εναντίον της με αγωγές, υποστηρίζοντας πως προβαίνει σε χειραγώγηση της αγοράς προς όφελος των μεγάλων hedge funds που έχουν «σορτάρει» τις μετοχές των Gamestop και AMC.

    Αυτή την ώρα η μετοχή της  Gamestop ενισχύεται στα  322,78 δολάρια με άνοδο 66,73%, ενώ η μετοχή της AMC Entertainment κινείται στα 12,45 δολάρια με άνοδο 44,26%.

    Την ίδια ώρα πάντως η SEC ανακοίνωσε πως θα εξετάσει την φρενίτιδα που επικρατεί γύρω από τις δύο μετοχές και η οποία ξεκίνησε μετά τις αποφάσεις μεγάλων hedge funds να τοποθετηθούν με θέσεις short στις δύο εταιρείες. Η απόφασή τους προκάλεσε την αντίδραση των εκατομμυρίων χρηστών του chat room «wallstreetbets» του Reddit, μέσα από το οποίο ξεκίνησε ένα πρωτοφανές κύμα αγορών των μετοχών.

    Oι χρήστες του Reddit, κινούμενοι σαν επενδυτική κοινότητα, χρησιμοποίησαν πλατφόρμες brokers όπως το Robinhood, αυξάνοντας την αξία της μετοχής της Gamestop κατά 1.500% σε δύο εβδομάδες και προκαλώντας τεράστια προβλήματα στα hedge funds. Μάλιστα, ο επικεφαλής του hedge fund Citron, Andrew Left, δήλωσε την Παρασκευή πως δεν πρόκειται πλέον να ξαναδημοσιεύσει εκθέσεις  short selling.

    Κατά τα λοιπά, η αγορά συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα των εμβολίων. Η Novavax ανακοίνωσε πως το εμβόλιό της κατά της Covid-19 είχε αποτελεσματικότητα 89,3%, με την μετοχή της να ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 60,06%. Αντίθετα, απώλειες 2,7% καταγράφει η μετοχή της Johnson & Johnson η οποία ανακοίνωσε πως το μονοδοσικό εμβόλιό της είχε αποτελεσματικότητα 66% κατά μέσο όρο. Η αγορά προβληματίζεται καθώς το εμβόλιο έδειξε μικρότερη αποτελεσματικότητα στην Νότια Αφρική, στην οποία η κλινική έρευνα περιείχε και περιπτώσεις μόλυνσης με το μεταλλαγμένο στέλεχος.

    Στα μακροοικονομικά  της ημέρας, οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν πτώση 0,2% τον Δεκέμβριο. Αντίθετα, το εισόδημα των Αμερικανικών νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,6%.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones, μία ώρα από το άνοιγμα της αγοράς, κινείται στις  30.431,90 μονάδες με απώλειες  -0,56%, ο S&P 500 στις 3.774,49 μονάδες  με απώλειες -0,34% ενώ ο Nasdaq στις  13.317 μονάδες με πτώση -0,15%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η μετοχή της Intel (1,77%) ενώ ακολουθούν αυτές των Boeing (1,26%) και Caterpillar  (1,17%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των Johnson & Johnson (-2,73%), 3M  (-2,18%) και Chevron (-2,06%).



    ΣΧΟΛΙΑ