• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Φρενίτιδα με την μετοχή της GameStop: Καταγράφει κέρδη 100% στην προσυνεδρίαση

    • Bloomberg
    GameStop

    GameStop store in Gurnee, Illinois, USA, (EPA/TANNEN MAURY)


    Η μετοχή της GameStop που προκάλεσε πριν από δύο ημέρες χάος στη Wall Street με το ξέφρενο ράλι ανόδου, επανέρχεται μετά την υποχώρηση της Πέμπτης, σημειώνοντας κέρδη μέχρι και 143% στη Νέα Υόρκη. Νωρίτερα βρίσκονταν στα 383 δολάρια με άνοδο 98%.

    Ο τίτλος της αλυσίδας καταστημάτων βιντεοπαιχνιδιών σημείωσε βουτιά 44% στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Ανάλογη είναι και η κίνηση της AMC Entertainment Holdings Inc. που υποχώρησε κατά 57% την Πέμπτη και σήμερα ενισχύεται κατά 57% στην προσυνεδρίαση.

    Οι δύο μετοχές εκτινάχθηκαν μετά την ανακοίνωση της πλατφόρμας Robinhood Markets ότι θα άρει ορισμένους περιορισμούς στις συναλλαγές που εμπόδιζαν μεγάλο αριθμό επενδυτών να αγοράσουν μετοχές που ανεβαίνουν για πολλές μέρες.

    Η απόφαση της Robinhood να προχωρήσει στην απαγόρευση ορισμένων συναλλαγών έλαβε χώρα όταν ο κεντρικός κόμβος εκκαθάρισης χρηματιστηριακών συναλλαγών ζήτησε μεγάλα ποσά εξασφαλίσεων από χρηματιστηριακές εταιρείες που επί εβδομάδες “διευκόλυναν” τα θεαματικά άλματα που σημείωσαν μετοχές όπως αυτή της GameStop.

    H Trading 212, μια άλλη εφαρμογή, δήλωσε ότι επέτρεψε την διαπραγμάτευση των GameStop και AMC, δύο εκ των μετοχών των οποίων τα εκρηκτικά κέρδη προκάλεσαν τεράστιες απώλειες σε ορισμένα ισχυρά hedge funds που είχαν τεράστιες short θέσεις σε αυτές.

    «Η χαλάρωση των περιορισμών στις συναλλαγές θα οδηγήσει και πάλι σε αυξημένη μεταβλητότητα», δήλωσε ο Michel Keusch, διαχειριστής κεφαλαίων της Bellevue Asset Management. «Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό”.

    Short positions fall significantly, yet remain on a relative high level

    «Οι αγορές πρέπει να είναι συμμετρικές μεταξύ εντολών αγοράς και πώλησης», δήλωσε ο Julien Messias, ιδρυτής και διευθυντής χαρτοφυλακίου της Quantology Asset Management. «Απειλώντας αυτήν τη συμμετρία, η Robinhood και άλλοι θέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο”.

    Η προοπτική της συνεχιζόμενης αστάθειας λόγω της κερδοσκοπίας των επενδυτών λιανικής επηρέασε τις τιμές των μετοχών την Παρασκευή, με τον Δείκτη Europe Stoxx 600 να πέφτει κατά 0,8% και τα μελλοντικά συμβόλαια μετοχών των ΗΠΑ επίσης να υποχωρούν.

    Η μετοχή της GameStop είναι από τους πλέον δημοφιλείς «στόχους» στο chat room «Wallstreetbets» στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Reddit, όπου εκατομμύρια ερασιτεχνών traders φαίνεται πως επικεντρώνονται στις έντονα σορταρισμένες μετοχές, ωθώντας τις τιμές τους υψηλότερα και προκαλώντας σημαντικές απώλειες σε μεγάλα hedge funds που ασχολούνται με το «shorting».

    «Τρένο» η μετοχή της GameStop: Στο +20% λίγο μετά το άνοιγμα της Wall Street

    Χάος στη Wall Street με την GameStop: Πώς οι χρήστες του Reddit έφεραν σε απόγνωση μεγάλα hedge funds

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ