• ΑΓΟΡΕΣ

    Χάος στη Wall Street με την GameStop: Πώς οι χρήστες του Reddit έφεραν σε απόγνωση μεγάλα hedge funds

    • NewsRoom


    Με δέος παρακολουθεί η Wall Street τις εξελίξεις γύρω από τη μετοχή της GameStop, εταιρείας λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών που επλήγη από την πανδημία, στην οποία εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα μια εντυπωσιακή επιχείρηση χειραγώγησης με πρωταγωνιστές χρήστες της γνωστής διαδικτυακής πλατφόρμας Reddit και «θύματα» μεγάλα hedge funds.

    Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η μετοχή της GameStop κατάφερε να εκτοξευθεί κατά 1.500%, χάρη σε μια οργανωμένη «αντεπίθεση» εναντίον των hedge funds Melvin Capital και Citron Research, που είχαν σπεύσει να τοποθετηθούν με θέσεις short σε αυτή, μετά τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα που παρουσίασε η αλυσίδα καταστημάτων, ποντάροντας στην κατάρρευσή της για να αποκομίσουν γρήγορα κέρδη.

    Μόνο που τα  funds λογάριασαν χωρίς να υπολογίσουν το Reddit, όπου μέσα από το chat-room «wallstreetbets», των 3 εκατ. χρηστών, ξεκίνησε ένα πρωτοφανές κύμα αγοράς των μετοχών της εταιρείας. Τα μέλη προχώρησαν σε μαζικές αγορές, σε έναν συνδυασμό εκδίκησης προς τα funds, για την επίθεσή τους κατά της αλυσίδας βιντεοπαιχνιδιών, αλλά  και κερδοσκοπίας. Μια πραγματική διαδικτυακή τρέλα, που δημιούργησε μια εντυπωσιακή επενδυτική φούσκα, οδηγώντας σε απόγνωση τα hedge funds που έσπευσαν να καλύψουν άρον-άρον τις short θέσεις τους.

    Μάλιστα τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα για τα funds έπειτα από το tweet του Έλον Μασκ, πριν λίγες ημέρες, όταν  δημοσίευσε ένα μήνυμα για την GameStop, με σύνδεσμο προς το Wallsreetbets στο Reddit.

    Πολλοί ενθουσιώδεις χρήστες του Reddit έσπευσαν να δημοσιεύσουν στιγμιότυπα από τις αγοροπωλησίες τους, μερικά από τα οποία δείχνουν επιστροφές άνω του 1000%, παρασύροντας μικρότερους επενδυτές, προκαλώντας ένα πρωτοφανές μιμίδιο, το οποίο έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά. Oι περισσότεροι από τους χρήστες της συγκεκριμένης ομάδας του Reddit πραγματοποίησαν μαζικά, ως επενδυτική κοινότητα, συναλλαγές μικρής αξίας με την χρήση πλατφορμών brokers, όπως τα Robinhood και eToro.

    Η έντονη κερδοσκοπική συμπεριφορά είναι ανησυχητική για πολλούς στη Wall Street, καθώς οι αυξανόμενες απώλειες στα hedge fund θα μπορούσαν να επηρεάσουν και άλλες περιοχές της αγοράς.  Μάλιστα, ορισμένοι πιστεύουν πως η συγκεκριμένη παράνοια αποτελεί ένα δυσοίωνο σημάδι για το μέλλον της αγοράς.

    Άλλωστε, παρόμοια κίνηση παρατηρείται και για την μετοχή της AMC Entertainment, αλυσίδας κινηματογράφων που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, η οποία φαίνεται πως είναι ο νέος μεγάλος στόχος των χρηστών του Reddit. Μόνο σήμερα η μετοχή της GameStop έκλεισε με άνοδο 134,84% στα 347,51  δολάρια, ενώ αυτή της AMC στα 19,90 δολάρια με άνοδο 302,02%.

    Σήμερα, το χρηματιστήριο του Nasdaq αναγκάστηκε, πάντως, να διακόψει τις συναλλαγές της μετοχής της GameStop, καθώς το hedge fund Melvin Capital  βρίσκεται πλέον στο χείλος της καταστροφής.  «Παρακολουθούμε ενεργά τους διαλόγους στα social media και θα διακόψουμε τη διαπραγμάτευση της μετοχής εάν συνδέσουμε τις συνομιλίες με ασυνήθιστες κινήσεις στις μετοχές», ανακοίνωσε η CEO του Nasdaq Adena Friedman.



    ΣΧΟΛΙΑ