• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Σε θετικό έδαφος οι δείκτες με ώθηση από τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό (upd)


    Σε θετικό έδαφος επέστρεψαν οι δείκτες της Wall Street, μία ώρα μετά το άνοιγμα των αγορών, αφήνοντας πίσω τις απώλειες της προηγούμενης ημέρας.

    Την Πέμπτη, οι δείκτες έκλεισαν με ήπιες απώλειες, με τον  Dow Jones να ανατρέπει τις προσδοκίες των αναλυτών για ένα σερί 14 ανοδικών συνεδριών, που θα έσπαγε το ρεκόρ του 1987.

    Πάντως, οι μετοχές ενισχύθηκαν από τα νέα σταθερά κέρδη των εταιρειών και τα στοιχεία για την ανάπτυξη, που υποδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία είναι ακόμα ισχυρή. Αντίθετα, οι επενδυτές προβληματίστηκαν από αυτά της αγοράς εργασίας, τα οποία έδειξαν πως παραμένει ανθεκτική.

    Η υποχώρηση του πληθωρισμού μήνυμα ελπίδας για τους επενδυτές

    Τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, έδωσαν ώθηση στις αγορές. Ειδικότερα, ο δείκτης πληθωρισμού που προτιμά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ο δείκτης PCE, έδειξε ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022, γεγονός που καθησύχασε τους αναλυτές και τον ευρύτερο επενδυτικό κόσμο καθώς ο ρυθμός υποχώρησε μετά από την αύξηση κατά 3,8% τον περασμένο Μάιο.

    Οι βασικές τιμές, οι οποίες εξαιρούν τις ευμετάβλητες κατηγορίες τροφίμων και ενέργειας, υποχώρησαν στο 4,1% τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με το 4,6%, που ήταν τον περασμένο Μάιο. Οι αξιωματούχοι της Fed επικεντρώνονται στον δομικό πληθωρισμό, που θεωρείται ως ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης του μελλοντικού πληθωρισμού.

    Η υποχώρηση του πληθωρισμού αναπτερώνει τις ελπίδες των επενδυτών ότι η Fed θα χαλαρώσει την αυστηρή νομισματική πολιτική σύσφιξης που ακολουθεί από τον Μάρτιο του 2022, ώσπου να προχωρήσει στην παύση των αυξήσεων.

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής προχώρησε στην ενδέκατη αύξηση των επιτοκίων της από τον Μάρτιο του 2022, με τα βασικά της επιτόκια να κυμαίνονται στο 5,25 – 5,50%, φτάνοντας σε υψηλό 22 ετών. Οι επενδυτές προβλήματίστηκαν με τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας.

    Την ίδια ώρα, πάντως, οι προτεινόμενοι κανόνες για την αύξηση των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις μεγαλύτερες τράπεζες θα μπορούσαν να έχουν υπερβολικό αντίκτυπο σε εταιρείες, όπως η American Express και η Morgan Stanley.

    Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, οι εταιρικές ανακοινώσεις του β΄ τριμήνου σε περισσότερες από το 80% των εταιρειών του S&P 500 ξεπέρασαν τις προσδοκίες για τα κέρδη ανά μετοχή.

    Πώς κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street

    Μια ώρα πριν το κλείσιμο της αγοράς, ο Dow Jones κινείται στις 35,459.65 με άνοδο 0,50%.

    Ο S&P 500 κινείται στις  4.582,12 μονάδες με άνοδο 0,99%.

    Ο Nasdaq κινείται στις  14.322,40 μονάδες με άνοδο 1,94%

    Σε επίπεδο μετοχών, ο τίτλος της Exxon Mobil σημειώνει ισχυρές -1,6% και της Chevron -0,73%, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν την Παρασκευή δεν κατάφεραν να πιάσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Profit taking, εν αναμονή των αποτελεσμάτων 6μήνου Πειραιώς και Eurobank

    Costamare (Κωστής Κωνσταντακόπουλος): Κέρδη 63,2 εκατ. δολαρίων και ρευστότητα 1,059 δισ. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο

    Vivartia: Άλμα στις πωλήσεις κατά 26,8% – Αύξηση EBITDA κατά 5,2%



    ΣΧΟΛΙΑ