• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες μετά τις δηλώσεις Πάουελ – H βουτιά 8% για την Intel έπληξε τον Dow Jones

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, με τον Dow Jones να παραμένει σε αρνητικό έδαφος, ενώ ο S&P 500 να επιστρέφει στο «πράσινο», με την αγορά να επεξεργάζεται τις νέες δηλώσεις του Τζερόμ Παόυελ αλλά και τα νέα ισχυρά στοιχεία από την αγορά εργασίας.

    Ειδικότερα, o Dow Jones έκλεισε στις 39.127,14 μονάδες με απώλειες -0,11% ενώ ο S&P 500  ολοκλήρωσε στις 5.211,49 μονάδες με άνοδο 0,11%. Ο Nasdaq Composite έκλεισε στις 16.277,46 μονάδες με άνοδο 0,23%

    Την ίδια ώρα, η απόδοση του 2ετούς κρατικού αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε κατά 2 μονάδες βάσης στο 4,679%, από 4,699% την Τρίτη. Η απόδοση του 10ετούς Treasury μεταβλήθηκε ελάχιστα στο 4,354%, έναντι 4,363% την Τρίτη. Το επίπεδο της Τρίτης ήταν το υψηλότερο από τις 27 Νοεμβρίου.  Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου μεταβλήθηκε επίσης ελάχιστα στο 4,509%, έναντι 4,508% την Τρίτη. Το επίπεδο της Τετάρτης είναι το υψηλότερο από τις 30 Νοεμβρίου.

    Σε δηλώσεις του στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ο Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε την άποψή του ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν ο πρόσφατος υψηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό εμπόδιο. Επανέλαβε επίσης πως  δεν υπάρχει βιασύνη για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων.

    Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Τετάρτη έδειξαν ότι οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα ήταν ισχυρές τον Μάρτιο, με τις αμερικανικές επιχειρήσεις να προσθέτουν 184.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την εταιρεία μισθοδοσίας ADP. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο στις προσλήψεις από τον Ιούλιο και πάνω από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για μια αύξηση 155.000.

    Τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας, καθώς και τα ισχυρά στοιχεία από τον μεταποιητικό τομέα τις προηγούμενες ημέρες, έχουν ρίξει την πιθανότητα για μια  μείωση κατά 25 μονάδες βάσης από την Fed τον Ιούνιο στο 61,7%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 63,7% πριν από μια εβδομάδα.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι  Caterpillar (3,04%), Dow (1,18%) και IBM (1,09%), ενώ συνολικά οι μετοχές του δείκτη που έκλεισαν σε θετικό έδαφος ήταν 14.

    Στον αντίποδα, από τις υπόλοιπες 16 μετοχές, τη μεγαλύτερη πίεση στον δείκτη έδωσε η Intel, η οποία υποχώρησε κατά 8,22%. Η εταιρεία δήλωσε ότι η μονάδα της για την παραγωγή τσιπ σημείωσε λειτουργικές ζημίες ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023. Η μονάδα είχε έσοδα 18,9 δισ. δολάρια για το 2023, μειωμένα κατά 31% από 27,49 δισ. το 2022. Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης για τους επενδυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πατ Γκέλσινγκερ δήλωσε ότι το 2024 θα είναι το έτος με τις χειρότερες λειτουργικές ζημίες για τον τομέα κατασκευής τσιπ της εταιρείας και ότι αναμένει να βγει από το μηδέν σε λειτουργική βάση περίπου το 2027.

    Πέρα από τη Intel, η μετοχή της Walt Disney έκλεισε στο -3,13%, με την εταιρεία να κινείται για την κρίσιμη Γενική Συνέλευση των Μετόχων και τον CEO Bob Iger να έχει κερδίσει σημαντική υποστήριξη ενόψει της αναμέτρησης με τον ακτιβιστή επενδυτή Nelson Peltz.Πτώση άνω του 2% σημείωσαν οι μετοχές των P&G και Johnson&Johnson, ενώ απώλειες μεγαλύτερες του 1% σημείωσαν οι Boeing και Honeywell International.

    Από τις μετοχές εκτός του Dow Jones, μεγάλη πρωταγωνίστρια της ημέρας ήταν η Paramount Global, η οποία έκλεισε με άνοδο 14,97%, μετά τα δημοσιεύματα πως εισέρχεται σε αποκλειστικές συνομιλίες για συγχώνευση με τη Skydance, ενώ ταυτόχρονα απέρριψε την προσφορά 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το fund Apollo.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Τέταρτη συνεχόμενη ημέρα ανόδου με στήριξη από την πτώση αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ

    Χρυσός: Συνέχεια της ανόδου και νέα ιστορικά υψηλά

    Τζερόμ Πάουελ (FED): Δεν θα βιαστούμε με την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής



    ΣΧΟΛΙΑ