• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ήπιες απώλειες για τα futures με το βλέμμα στα αποτελέσματα τριμήνου

    Wall Street


    Χαμηλότερα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street σήμερα, υποχωρώντας από τα επίπεδα ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας εν όψει της έναρξης της περιόδου αναφοράς α’ τριμήνου.

    S&P 500 και Dow Jones έκλεισαν ξανά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ την Παρασκευή, με τη βοήθεια των τεχνολογικών και τραπεζικών μετοχών, με αυτούς τους δύο δείκτες να ανεβαίνουν πάνω από 2% την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq συγκέντρωσε περισσότερο από 3% την ίδια περίοδο. Ειδικότερα σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 2%, ο S&P 500 άνοδο 2,7%, σημειώνοντας μάλιστα την καλύτερη εβδομάδα του από τον Φεβρουάριο, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 3,1%, με τεχνολογικές μετοχές όπως η Apple να κλείνει με εβδομαδιαία κέρδη άνω του 8%, ενώ η Amazon και η Alphabet με άνοδο άνω του 6%.

    Οι δείκτες «πήραν τα πάνω τους» την εβδομάδα που μας πέρασε, με την αγορά να προσδοκεί μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη μέσα από διευκολυντικές νομισματικές πολιτικές, πρωτοφανή οικονομικά κίνητρα και ένα επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού. Η αγορά έβαλε στην άκρη την ανησυχία της για τον πληθωρισμό, επικεντρώνοντας στην ανάπτυξη που φαίνεται πως θα ακολουθήσει με την επιτάχυνση των εμβολιασμών αλλά και των σχεδίων της κυβέρνησης Μπαίντεν για την χρηματοδότηση των έργων υποδομής ύψους 2 τρισ. δολαριίων. Πάντως, την Παρασκευή η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύθηκς ελαφρά στο 1,66%, ακολουθώντας τις ανακοινώσεις για τον δείκτη τιμών παραγωγού. Η αισιοδοξία που επικρατεί στην αγορά φαίνεται και από την πορεία του δείκτη φόβου VIX, ο οποίος για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση παρέμεινε κάτω από το 20. Την Παρασκευή μάλιστα υποχώρησε κάτω από το 17.

    «Η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε «σημείο καμπής» με προσδοκίες ότι η ανάπτυξη και οι προσλήψεις θα επιταχυνθούν τους επόμενους μήνες. Ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος για το εάν μια βιαστική επιστροφή στην κανονικότητα οδηγήσει σε νέα έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, σε συνέντευξη την Κυριακή.

    Ο Πάουελ πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια αυτό το έτος, επισημαίνοντας ότι η επερχόμενη άνοδος στις ενδείξεις πληθωρισμού ενδέχεται να είναι παροδική.

    Αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί την έναρξη της σεζόν κερδών του πρώτου τριμήνου στη Wall Street, με τους περισσότερους αναλυτές να αναμένουν ισχυρά αποτελέσματα δεδομένων των προσδοκιών για ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη.

    Οι τράπεζες JPMorgan, Citigroup, Bank of America , Wells Fargo και Goldman Sachs αναμένεται να αναφέρουν αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα, ενώ πρόκειται να παρουσιάσουν ισχυρή απόδοση από τη δραστηριότητα συναλλαγών και συμφωνιών.

    Άλλες μετοχές που είναι πιθανό να βρεθούν στο επίκεντρο αργότερα τη Δευτέρα περιλαμβάνουν τη Microsoft, η οποία σύμφωνα με αρκετά δημοσιεύματα, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την εταιρία αναγνώρισης ομιλίας AI Nuance. Επίσης στο επίκετνρο αναμένεται να βρεθεί και η εταιρεία διαγνωστικών Luminex, η οποία συμφώνησε να εξαγοράσει την Ιταλική DiaSorin έναντι 1,8 δισεκατομμύρια δολαρίων. Η μετοχή της Luminex  αυξήθηκε πάνω από 11%.

    Επίσης ενδιαφέρον θα είναι η ψήφιση του σημαντικού νομοσχεδίου υποδομής μέσω του Κογκρέσου, με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να πρόκειται να συναντηθεί με δικομματική ομάδα νομοθετών αργότερα τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει στήριξη για το πακέτο των 2 τρισ. δολαρίων.

    Προσυνεδριακά, η μετοχή της Tesla σημειώνει κέρδη 1,4% καθώς η Canaccord Genuity αναβάθμισε την επενδυτική της στάση στον κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε «buy» από «hold», λέγοντας ότι η επιχείρηση αποθήκευσης μπαταριών της εταιρείας δικαιολογεί την πλούσια αποτίμησή της. Η Alibaba ADR αυξήθηκε κατά 6,1% όταν ο κινεζικός γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου δήλωσε ότι δεν αναμένει περαιτέρω αντίκτυπο από την καταστολή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στην Κίνα, αφού οι ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο στην εταιρεία 2,75 δισ. δολάρια για κατάχρηση της κυριαρχίας της στην αγορά. Κέρδη σημειώνει λίγο πριν το άνοιγμα και η μετοχή της Regeneron (+1,5%), αφού η φαρμακευτική δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να επιτρέψει τη χρήση της θεραπείας αντισωμάτων Covid-19 ως προληπτική θεραπεία.

    Η United Airlines ανέφερε ότι αναμένει μείωση των εσόδων το πρώτο τρίμηνο κατά 66%, το οποίο βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο σημείο της προηγούμενης πρόβλεψής της, ωθούμενο από τη βελτίωση της ζήτησης για εγχώρια ταξίδια. Η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει πως τα έσοδα του πρώτου τριμήνου θα μειωθούν κατά 66% σε 3,2 δισ. δολάρια από την ίδια περίοδο το 2019. Είχε προβλέψει προηγουμένως μείωση μεταξύ 65% και 70%. H μετοχή υποχωρεί κατά 1,5%.

    Στο κλίμα αυτό, τα futures του Dow Jones υποχωρούν ήπια κατά 0,12%, του S&P 500 επίσης χάνουν 5,12 μονάδες ή 0,136%, ενώ τα futures του τεχνολογικού Nasdaq σημειώνουν πτώση 36,25 μονάδων ή 0,26%.



    ΣΧΟΛΙΑ