• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Νέα ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500 – Εβδομαδιαία κέρδη 3,1% για τον Nasdaq

    • NewsRoom
    χρηματιστής στη Wall Street παρακολουθεί τη συνεδρίαση


    Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς η αισιοδοξία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας επέστρεψε πάνω από την αγορά.

    Η αγορά έβαλε στην άκρη την ανησυχία της για τον πληθωρισμό, επικεντρώνοντας στην ανάπτυξη που φαίνεται πως θα ακολουθήσει με την επιτάχυνση των εμβολιασμών αλλά και των σχεδίων της κυβέρνησης Μπαίντεν για την χρηματοδότηση των έργων υποδομής με 2 τρισ. δολάρια. Πάντως, την Παρασκευή η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύθηκς ελαφρά στο 1,66%, ακολουθώντας τις ανακοινώσεις για τον δείκτη τιμών παραγωγού.

    Ειδικότερα, ο δείκτης σημείωσε μεγαλύτερη του αναμενόμενου μηνιαία άνοδο της τάξης του 1% τον Μάρτιο, από 9,5% έναν μήνα νωρίτερα. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 4,2%. Οι αναλυτές ανέμεναν μηνιαία άνοδο 0,5% και άνοδο 3,8% από έτος σε έτος.

    Η αισιοδοξία που επικρατεί στην αγορά φαίνεται και από την πορεία του δείκτη φόβου VIX, ο οποίος για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση παρέμεινε κάτω από το 20. Την Παρασκευή μάλιστα υποχώρησε κάτω από το 17.

    Την Πέμπτη, ο Τζερόμ Πάουελ της Federal Reverse είχε επαναλάβει πως υπάρχει ακόμα μεγαλύτερος χώρος για οικονομική ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας. «Η ανάκαμψη παραμένει άνιση και ημιτελής» ανέφερε σε εκδήλωση του ΔΝΤ. Επανέλαβε επίσης πως ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να ανέβει σταθερά σε υψηλά επίπεδα που θα οδηγούσαν σε αλλαγή στάσης τη FED, αν να και θα υπάρχουν βραχυπρόθεσμες πιέσεις στις τιμές.

    Κάπως έτσι, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.800,60 μονάδες με άνοδο 0,89%, ο S&P 500 στις 4.128,80 μονάδες, με κέρδη 0,77% ενώ ο Nasdaq στις 13.900,19 μονάδες με άνοδο 0,51%. Τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 σημείωσαν νέα ιστορικά ρεκόρ.

    Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 2%, ο S&P 500 άνοδο 2,7%, σημειώνοντας μάλιστα την καλύτερη εβδομάδα του από τον Φεβρουάριο, ενώ ο Nasdaq άνοδο 3,1%, με τεχνολογικές μετοχές όπως η Apple να κλείνει με εβδομαδιαία κέρδη άνω του 8%, ενώ η Amazon και η Alphabet με άνοδο άνω του 6%.

    Σε επίπεδο ημέρας, από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι  Honeywell (3,24%), UnitedHealth (3,13%) και Salesforce  (3,04%), ενώ στο +2,02% έκλεισε η Apple. Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η μετοχή της Walgreens (-1,11%), ακολούθησε η μετοχή της Johnson & Johnson (-1,06%), το εμβόλιο της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ευρωπαϊκών αρχών για περιστατικά θρομβώσεων, και η μετοχή της Boeing (-1,02%), μετά την είδηση για πιθανό ηλεκτρικό πρόβλημα σε ορισμένα αεροσκάφη 737 MAX, με την εταιρεία να στέλνει σχετική προειδοποίηση σε 16 πελάτες της.



    ΣΧΟΛΙΑ