• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Η Super Micro προκαλεί χάος στις μετοχές ημιαγωγών – Στο -10% η Nvidia , στο -2% ο Nasdaq

    χρηματιστής της wall street


    Οι τεχνολογικές μετοχές αποδείχθηκαν για μια ακόμα ημέρα το μεγάλο βαρίδι για τη Wall Street, κρατώντας για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση τον S&P 500 και τον Nasdaq σε αρνητικό έδαφος. Την ίδια ώρα, με κέρδη κατάφερε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και τρίτη συνολικά μέσα στην εβδομάδα να κλείσει ο Dow Jones, βρίσκοντας στήριξη ξανά στα εταιρικά αποτελέσματα.

    Ειδικότερα, o Dow Jones έκλεισε στις 37.986,40 μονάδες με άνοδο 0,56%, ενώ αντίθετα ο S&P 500 έκλεισε στις 4.967,23 μονάδες με πτώση -0,88% και ο Nasdaq  στις 15.282,01 μονάδες με βουτιά -2,05%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έκλεισε οριακά σε θετικό έδαφος με κέρδη 0,01%, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 3,05% και ο Nasdaq απώλειες 5,52%.

    Η πτώση των τεχνολογικών μετοχών της Πέμπτης ήρθε παρά την μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Ειδικότερα, η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου μειώθηκε κατά 1,9 μονάδες βάσης στο 4,969%, από 4,988% την Πέμπτη, ωστόσο σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με άνοδο 8,7 μονάδων βάσης.  Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου μειώθηκε κατά 3,3 μονάδες βάσης στο 4,613%, από 4,646% την Πέμπτη, αλλά αυξήθηκε κατά 11,4 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, ενώ η  απόδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου μειώθηκε κατά 3,5 μονάδες βάσης στο 4,710%, από 4,745% την Πέμπτη, αλλά και αυτή αυξήθηκε κατά 10,7 μονάδες βάσης σε επίπεδο εβδομάδας.

    Το αρνητικό κλίμα για τις τεχνολογικές μετοχές ξεκίνησε αρχικά με τη βουτιά της  μετοχής της Netflix, η οποία παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε, κατάφερε να προκαλέσει αναστάτωση και προβληματισμό στους επενδυτές με την απόφασή της να σταματήσει από τα επόμενα τρίμηνα να ανακοινώνει τον αριθμό των ενεργών συνδρομητών της πλατφόρμας της. Η μετοχή έκλεισε στο -9,09%.

    Ωστόσο, το μεγαλύτερο πλήγμα ήρθε από την Super Micro Computers, μια σχετικά άγνωστη μέχρι πρόσφατα εταιρεία, η οποία ωστόσο βρέθηκε στο επίκεντρο του ράλι της Τεχνητής Νοημοσύνης το 2023. Η Super Micro κατάφερε να προκαλέσει κυριολεκτικά χάος την Παρασκευή, καθώς αποφάσισε αιφνιδιαστικά να μην προχωρήσει σε ανακοίνωση των προκαταρτικών αποτελεσμάτων τριμήνου, με τη  μετοχή της μάλιστα να σημειώνει βουτιά 23,14%, τη χειρότερη επίδοση μεταξύ όλων των τίτλων του S&P 500.

    Στα  επτά από τα τελευταία οκτώ τρίμηνα, η Super Micro είχε εκδώσει ένα δελτίο ανακοινώνοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα πριν από τη συνήθη ανακοίνωση των κερδών της, ενισχύοντας την οικονομική καθοδήγηση. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2024, 11 ημέρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το 2023, η εταιρεία αύξησε απότομα τις προοπτικές της για τις πωλήσεις και τα κέρδη, οδηγώντας την αγορά σε μια από τις εντυπωσιακότερες συνεδριάσεις του 2024.

    Ωστόσο, το πρωί της Παρασκευής, 11 ημέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, η εταιρεία εξέδωσε ένα δελτίο που όριζε απλά την ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων στις 30 Απριλίου.

    Η κίνηση αυτή έκανε τους επενδυτές να ανησυχούν ότι τα αποτελέσματα της εταιρείας μπορεί απλώς να είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών ή ακόμα και χειρότερα, φέρνοντας απογοήτευση στις μετοχές που επηρεάζονται από το ράλι της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως αυτές των ημιαγωγών, οδηγώντας μάλιστα την Nvidia σε νέες βαρύτατες απώλειες.

    Τις τελευταίες ημέρες οι συγκεκριμένες μετοχές, οι οποίες οδήγησαν το ράλι του 2023, έχουν βρεθεί σε μεγάλη πίεση, αναζητώντας απελπισμένα έναν καταλύτη που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση σε αυτές, με την μεγάλη πρωταγωνίστρια  του κλάδου, την Nvidia, να είχε βρεθεί μάλιστα σε έδαφος διόρθωσης (υποχωρώντας δηλαδή πάνω από 10% από τα πρόσφατα υψηλά της). Η αγορά ανέμενε έτσι με ενδιαφέρον τις σημερινές ανακοινώσεις της Super Micro, οι οποίες ωστόσο δεν ήρθαν ποτέ…

    Έτσι, την Παρασκευή, η Nvidia έκλεισε με βουτιά 10,00%, στην χειρότερη επίδοσή της από τον Μάρτιο του 2020, η AMD έκλεισε στο -5,44% και η Micron Technology στο -4,61%.

    Όσον αφορά τον Dow Jones, ο δείκτης των 30 blue chips κατάφερε να ξεπεράσει τις πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές, με μεγάλη πρωταγωνίστρια την American Exrpess, η οποία έκλεισε στο +6,23%, μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε.

    Από την πλευρά του S&P 500, αντίσταση στην πτώση των τεχνολογικών μετοχών προσπάθησε να βάλει η μετοχή της Paramount Global, η οποία έκλεισε με εντυπωσιακή άνοδο 13,40%, καθώς, όπως έγινε γνωστό, την υποβολή κοινής πρότασης για την εξαγορά της φέρεται να εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Sony και η Apollo. Πάντως, οι  δύο εταιρείες δεν έχουν προσεγγίσει ακόμη την  Paramount, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε αποκλειστικές συνομιλίες για συμφωνία με την Skydance Media του David Elisson.

    Από εκεί και πέρα, ελλείψει και σημαντικών μακροοικονομικών αποτελεσμάτων, το ενδιαφέρον της αγοράς στράφηκε φυσικά και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ προχώρησε τελικά σε αυτό που είχε προαναγγείλει, για ένα χτύπημα απάντηση στην πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν. Ωστόσο, όπως αναμενόταν τις τελευταίες ημέρες, το χτύπημα του Ισραήλ ήταν «στοχευμένο» και μικρής έντασης, δίνοντας έτσι στο Ιράν το περιθώριο να μην χρειαστεί να προχωρήσει σε κάποια νέα απάντηση, ανοίγοντας έτσι μια πόρτα για αποκλιμάκωση, τουλάχιστον σε αυτό το μέτωπο στη Μέση Ανατολή.

    Έτσι το ενδιαφέρον στην αγορά των ΗΠΑ επικεντρώνεται πλέον ξανά στο ζήτημα των Κεντρικών Τραπεζών και τις ερχόμενες κινήσεις της FED, με τον πληθωρισμό να παραμένει ιδιαίτερα «καυτός» και την αμερικανική οικονομία να αποδεικνύεται πολύ «ανθεκτική».

    Διαβάστε επίσης

    S&P: Σήμα για νέα αναβάθμιση τους επόμενους μήνες, έθεσε το outlook της Ελλάδας σε θετικό – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2024

    Χρυσός: Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα – Ήπια κέρδη μετά το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν

    Πετρέλαιο: Πενιχρά τα κέρδη για Brent και WTI παρά το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν



    ΣΧΟΛΙΑ