• Οικονομία

    S&P: Σήμα για νέα αναβάθμιση τους επόμενους μήνες, έθεσε το outlook της Ελλάδας σε θετικό – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2024

    • NewsRoom
    Standard and Poor's

    The offices of Standard and Poor’s


    Σε θετικό έθεσε το outlook της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης S&P, προαναγγέλλοντας έτσι μια νέα αναβάθμιση τους επόμενους μήνες, διατηρώντας ταυτόχρονα την αξιολόγηση της Ελλάδας στο ΒΒΒ-

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει η S&P Global Ratings, η αναβάθμισε των προοπτικών από σταθερές σε θετικές αντικατοπτρίζουν την προσδοκία ότι το αυστηρό δημοσιονομικό καθεστώς θα συνεχίσει να προκαλεί μείωση του δείκτη του δημόσιου χρέους, ενώ η ανάπτυξη θα συνεχίσει να υπερβαίνει τις επιδόσεις των ομότιμων κρατών της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

    Σύμφωνα με τον οίκο, θα μπορούσε να αναθεωρήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας  εντός των επόμενων 24 μηνών, εάν ο λόγος του καθαρού δημόσιου χρέους της χώρα προς το ΑΕΠ μειωθεί περαιτέρω για να πλησιάσει τα επίπεδα κρατών με παρόμοια αξιολογηση. «Πιστεύουμε ότι οι αρχές θα μπορούσαν να το επιτύχουν αυτό μέσω ενός συνδυασμού συνεχιζόμενων διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ελληνική οικονομική ανταγωνιστικότητα, την πλήρη αξιοποίηση των μεγάλων πόρων NextGenerationEU που διατίθενται στην Ελλάδα και τη διατήρηση σταθερών πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού για παρατεταμένη περίοδο», αναφέρει.

    Αντίθετα, ο οίκος θα μπορούσε να αναθεωρήσει τις προοπτικές ξανά σε «σταθερές» εντός των επόμενων 24 μηνών, εάν οι δημοσιονομικές επιδόσεις και οι εξωτερικές ανισορροπίες της Ελλάδας, όπως το αυξημένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, επιδεινωθούν σημαντικά. «Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, για παράδειγμα, εάν οι γεωπολιτικές και εξωτερικές πιέσεις πλήξουν την Ελλάδα πιο σκληρά από ό,τι υποθέτουμε σήμερα», αναφέρει ο οίκος.

    Σύμφωνα με την S&P, η ελληνική κυβέρνηση σκιαγράφησε και άρχισε να εφαρμόζει μια ισχυρή μεταρρυθμιστική ατζέντα με στόχο να ξεμπλοκάρει τα διαρθρωτικά σημεία συμφόρησης που εμποδίζουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα. Οι μακροχρόνιοι βασικοί προβληματικοί τομείς της Ελλάδας που έχουν σημειώσει περιορισμένη πρόοδο μέχρι στιγμής, όπως οι νομικές μεταρρυθμίσεις και οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, έχουν τώρα αξιόπιστα σχέδια εφαρμογής που πρόκειται να αναπτυχθούν. Κατά τη γνώμη του οίκου, ο βασικός κίνδυνος είναι ότι η κόπωση των μεταρρυθμίσεων εμφανίζεται πριν αναληφθεί η κατάλληλη δράση, ιδιαίτερα εάν τα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα δεν γίνονται αισθητά σε όλη την κοινωνία.

    Τα οικονομικά στοιχεία τα τελευταία τρίμηνα ήταν ελαφρώς πιο ήπια από ό,τι ανέμενε ο οίκος, με το πραγματικό ΑΕΠ να βρίσκεται σε σχετικά υγιές 2% για το 2023. «Σημειώνουμε ότι τα δημοσιονομικά έσοδα, από την άλλη πλευρά, δεν έχουν αμβλυνθεί, με τα ενοποιημένα εγχώρια φορολογικά έσοδα να αυξάνονται κατά 6,2% το 2023. Κατά την άποψή μας, αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το συνδυασμό του ακόμη υψηλού πληθωρισμού πέρυσι και των μερισμάτων από τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της ψηφιοποίησης και της φορολογικής συμμόρφωσης».

    «Μεσοπρόθεσμα, και ιδιαίτερα εάν διατηρηθεί η δυναμική των μεταρρυθμίσεων, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επεκταθεί ταχύτερα από τους ομολόγους της στην ευρωζώνη. Προβλέπουμε ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 2,4% την περίοδο 2024-2027, αντανακλώντας μια απτή ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας που οφείλεται στα έργα NextGenerationEU, στους βελτιωμένους ισολογισμούς τόσο των νοικοκυριών όσο και του τραπεζικού συστήματος και το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είναι ακόμα περίπου 22 % μικρότερο από το μέγιστο προ της κρίσης χρέους».

    «Όπως και άλλες μικρές ανοιχτές οικονομίες, η Ελλάδα παραμένει εκτεθειμένη σε μεταβαλλόμενους ανέμους στην παγκόσμια οικονομία και σε συνεχείς γεωπολιτικούς κινδύνους. Αυτά περιλαμβάνουν μια πιθανή οικονομική επιβράδυνση που μπορεί να επηρεάσει τους σημαντικούς εξωτερικούς τομείς του τουρισμού ή της ναυτιλίας, ή μια άλλη ξαφνική άνοδο των τιμών της ενέργειας. Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη βελτιωμένη δυναμική των πιστωτικών μετρήσεων της Ελλάδας. Οι αξιολογήσεις μας παραμένουν περιορισμένες λόγω του μεγάλου ακόμη αποθέματος κρατικού χρέους και της σχετικά αδύναμης εξωτερικής θέσης ρευστότητας της οικονομίας».

    Διαβάστε αναλυτικά εδώ την ανακοίνωση της S&P

    Διαβάστε επίσης

    Χρυσός: Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα – Ήπια κέρδη μετά το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν

    Πετρέλαιο: Πενιχρά τα κέρδη για Brent και WTI παρά το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν

    Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Για το 2025 ανέβαλε ο Άρειος Πάγος την εκδίκαση και της τρίτης συλλογικής αγωγής



    ΣΧΟΛΙΑ