• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: H Credit Suisse έριξε βαθύτερα τον Dow Jones – Έσωσε την τελευταία στιγμή την παρτίδα ο Nasdaq

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Οι ανησυχίες για την κρίση στον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο επέστρεψαν για τα καλά πάνω από τη Wall Street, η οποία ακολουθώντας το βαρύ κλίμα που επικράτησε στις  ευρωαγορές μετά την κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse, βυθίστηκε ξανά σε νέα χαμηλά έτους.

    Πάντως, η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας υπέρ της Credit Suisse έδωσε μια μικρή ανάσα, επιτρέποντας στις μετοχές στις ΗΠΑ να μαζέψουν σημαντικό μέρος των απωλειών τους. Την ίδια ώρα, η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων προσέφερε στήριγμα για τις τεχνολογικές μετοχές, με τον Nasdaq μάλιστα να καταφέρνει να κρατηθεί τελικά σε θετικό έδαφος.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 31.874.57  μονάδες με απώλειες -0,87% ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 3.891,93 μονάδες με πτώση -0,70%. Αντίθετα, ο Nasdaq έκλεισε στις  11.434,05 μονάδες με οριακή άνοδο 0,05%.

    Ο φόβος για τις τράπεζες επέστρεψε

    Η πτώση της μετοχής της Credit Suisse, αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα. Η βουτιά ήρθε μετά τη δήλωση του Σαουδάραβα μεγαλομετόχου της ότι δεν θα παράσχει επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση στην ελβετική τράπεζα. Η ισχυρή πτώση άνω του 24% της μετοχής της Credit Suisse, παρέσυρε και τις υπόλοιπες τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με την ελβετική τράπεζα να αναζητά μια δημόσια δήλωση στήριξης από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας της. Η τελευταία με παρέμβασή της λίγο πριν το κλείσιμο της Wall Street, ανακοίνωσε πως θα προβεί σε όσες ενέργειες χρειαστούν για να στηρίξει την Credit Suisse.

    Όπως ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg, μεταξύ των σεναρίων που φαίνεται να εξετάστηκαν στη συζήτηση μεταξύ της τράπεζας και των ρυθμιστικών Αρχών της Ελβετίας φαίνεται να βρέθηκαν και τα σενάρια του διαχωρισμού της ελβετικής μονάδας αλλά και αυτό της ενεργοποίησης ενός μακρόπνοου σχεδίου σύνδεσης με τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της Credit Suisse, την UBS.

    Οι επενδυτές ήταν ήδη επιφυλακτικοί με τον κλάδο μετά την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SIVB) και της Signature Bank (SBNY) και την βουτιά των μετοχών των μικρομεσαίων αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών. Μάλιστα την Τετάρτη η SEC ανακοίνωσε πως ξεκινά έρευνα για τον εντοπισμό των υπευθύνων της κατάρρευσης των δύο τραπεζών, η οποία έχει επηρεάσει τις μετοχές αρκετών περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ. Μια από αυτές είναι και η μετοχή της First Republic Bank, η οποία είδε σήμερα την S&P αλλά και την Fitch να υποβαθμίζουν την πιστοληπτική της ικανότητα στην κατηγορία junk.

    Το βαρύ κλίμα δεν μπόρεσαν να αλλάξουν ούτε τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν λίγο πριν από το άνοιγμα της αγοράς στη Νέα Υόρκη,  σύμφωνα με τα οποία ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) για τον Φεβρουάριο σημείωσε πτώση -0,1% σε επίπεδο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,3%. Σε ετήσια βάση, αυξήθηκε κατά 4,6%, πολύ χαμηλότερα από το 5,4% που ανέμεναν οι αναλυτές. Την ίδια ώρα, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο κατά -0,4% σε επίπεδο μήνα, έναντι αναμενόμενης πτώσης -0,3%.

    Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στις Κεντρικές Τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ. H ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει αύριο, αναμένεται πως θα προχωρήσει κανονικά σε αύξηση των επιτοκίων της – μια πιθανή κίνηση που ο αναλυτής  της JPMorgan, Bob Michele έσπευσε να χαρακτηρίσει ως γκάφα – ενώ ήδη ενισχύονται τα στοιχήματα που θέλουν την FED να μην προχωρά σε αύξηση των δικών της επιτοκίων στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας, βρίσκοντας στήριξη και στα νέα για την πτώση του πληθωρισμού.

    Σε αυτό το κλίμα οι αποδόσεις των κρατικών αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν νέα απότομη πτώση, με αυτή του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί έως και το 3,388% ενώ αυτή του 2ετούς να επιστρέφει κάτω από το 4%, πέφτοντας μέχρι και στο 3,72%, πριν ανέβει ξανά στο επίπεδο του 3,9%

    Ο πληθωρισμός ήταν η «χθεσινή μάχη» και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Fed τώρα, ανέφερε μιλώντας στο Bloomberg o Bob Michele, την ώρα που ο CEO της Blackrock, Λάρι Φινκ, προειδοποιούσε πως οι κίνδυνοι για τις αμερικανικές τράπεζες παραμένουν.

    Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

    Οι μετοχές της ενέργειας ήταν οι μεγαλύτερες χαμένες της ημέρας, καθώς το πετρέλαιο υποχώρησε σε χαμηλά 15 μηνών, τόσο λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε από την κρίση στις τράπεζες όσο και από τα στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας για την ασθενής παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου στις αρχές του έτους. O κλάδος της Ενέργειας έκλεισε με απώλειες άνω του 5%, σημειώνοντας τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 11 του S&P 500. Χαρακτηριστικά, η Halliburton  έκλεισε στο -9,01%, η Marathon Oil στο -8,48%, η Devon Energy στο -8,33% και η
    APA Corp. στο -7,98%, σημειώνοντας μερικές από τις χειρότερες επιδόσεις του δείκτη S&P 500.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη στήριξη προσέφεραν οι Amgen (1,87%), Microsoft  (1,78%), Intel (1,43%), Procter & Gamble (1,42%) και Walmart (1,12%). Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 30 μετοχές του δείκτη κατέγραψαν οι JPMorgan (-4,72%), Boeing (-4,38%) και Chevron (-4,33%), ενώ άνω του 3% ήταν η πτώση σε Travelers, Goldman Sachs, Dow Inc και Caterpillar.

    Από τις μεγάλες κερδισμένες της ημέρας ήταν η μετοχή της Netflix η οποία έκλεισε στο +3%, ενώ αντίθετα τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του S&P 500 σημείωσε για μια ακόμα ημέρα η First Republic κλείνοντας στο -21.37%, μετά και τον υποβιβασμό της από S&P και Fitch.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Βουτιά 4% σε χαμηλά 15 μηνών για Brent – Κάτω από τα 70 δολάρια επέστρεψε το WTI

    Χρυσός: Σε νέο υψηλό 5 εβδομάδων μετά την κατάρρευση της Credit Suisse



    ΣΧΟΛΙΑ