• Τράπεζες

    Φινκ (CEO BlackRock): Ο τραπεζικός τομέας των ΗΠΑ συνεχίζει να κινδυνεύει

    Larry Fink, Πηγή φωτογραφίας: CNBC

    Larry Fink, Πηγή φωτογραφίας: CNBC


    Στον κίνδυνο να υπάρξει μια «βραδυφλεγής κρίση» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank, «με περισσότερες κατασχέσεις και λουκέτα», φέρεται να αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ.

    Σύμφωνα με την Guardian, σε επιστολή του προς επενδυτές και διευθύνοντες συμβούλους, ο Φινκ υποστήριξε  πως η κατάρρευση της SVB είναι ένα παράδειγμα του «τιμήματος που πληρώνουμε για τις δεκαετίες εύκολου χρήματος».

    Επιπλέον, ο Φινκ προειδοποίησε ότι και άλλες περιφερειακές τράπεζες και επενδυτές που στηρίζονται στη μόχλευση θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της SVB.

    Πάντως, ο Φινκ στη συνέχεια υποστήριξε ότι η ταχεία αντίδραση των ρυθμιστικών αρχών βοήθησε στη σταθεροποίηση των αγορών μετά τη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση από το 2008.

    «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν οι συνέπειες του εύκολου χρήματος και των ρυθμιστικών αλλαγών θα έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον περιφερειακό τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ (παρόμοια με την κρίση του 1980), με περισσότερες κατασχέσεις και λουκέτα», εξήγησε ο Φινκ.

    Τέλος, ο Φινκ υποστήριξε ότι τα κεφάλαια που επενδύονται σε επενδύσεις που δεν είναι εύκολα ρευστοποιήσιμες, όπως ιδιωτικά κεφάλαια, ακίνητα και ιδιωτικές πιστώσεις, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το τρίτο ντόμινο που θα πέσει.

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ για Credit Suisse: Παρακολουθούμε την κατάσταση



    ΣΧΟΛΙΑ