• Κοινωνία

    Πετρέλαιο: Βουτιά 5% σε χαμηλά 15 μηνών για Brent – Κάτω από τα 70 δολάρια επέστρεψε το WTI

    • NewsRoom
    αντλίες πετρελαίου


    Οι τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ έπεσαν την Τετάρτη για πρώτη φορά εδώ κι έναν χρόνο κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι την ώρα που το Brent βυθιζόταν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2021, καθώς η νέα κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών, αυτή τη φορά στην Ευρώπη, αυξάνει τον φόβο για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

    Ακόμα μεγαλύτερο πονοκέφαλο προκάλεσαν οι αυξανόμενες ενδείξεις για μια ασθενής ζήτηση συνεχίζει να προβληματίζει την αγορά του πετρελαίου. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε την Τετάρτη ότι το πετρέλαιο συσσωρεύεται σε δεξαμενές αποθήκευσης , αφού η προσφορά ήταν ισχυρή την  ώρα που η η ζήτηση παρέμεινε χαλαρή. Τα παγκόσμια αποθέματα «αυξήθηκαν» κατά 52,9 εκατομμύρια βαρέλια τον Ιανουάριο – σημάδι ότι η ζήτηση υπερέβη την προσφορά κατά σχεδόν δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ τα πρώτα στατιστικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρώπη δείχνουν ότι συνέχισαν να αυξάνονται και τον Φεβρουάριο. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και η Ρωσία μπόρεσε να αυξήσει την παραγωγή της τον Φεβρουάριο, παρά τις κυρώσεις.

    «Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να εκτιναχθεί κατά 3,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από το πρώτο τρίμηνο έως το τέταρτο τρίμηνο, ανεβάζοντας τη μέση ανάπτυξη για το έτος σε δύο εκατομμύρια βαρέλια», ανέφερε πάντως η IEA. «Η αντιστοίχιση αυτής της αύξησης θα ήταν μια πρόκληση ακόμη και αν η Ρωσία ήταν σε θέση να διατηρήσει την παραγωγή στα προπολεμικά επίπεδα». Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει δηλώσει πως θα προχωρήσει στη μείωση της παραγωγής της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, ως απάντηση στις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

    Για ολόκληρο το έτος, η προσφορά θα πρέπει να ανέλθει στα 101,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και η ζήτηση θα αυξηθεί στα 102 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με τον IEA.

    Σε αυτό το κλίμα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού West Texas Intermediate παράδοσης Απριλίου υποχώρησε κατά 3.72 δολάρια ή -5.2% στα 67,61 δολάρια το ναρέλο στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Δεκεμβρίου 2021.

    Το Brent Μαΐου υποχώρησε κατά 3,76 δολάρια ή -4,9% στα 73,69 δολάρια το βαρέλι στο  ICE Futures Europe.



    ΣΧΟΛΙΑ