• Οικονομία

    Bob Michele (JPMorgan): Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη γκάφα της ΕΚΤ από το 2008

    Bob Michele, JPMorgan Asset Managment

    Bob Michele, JPMorgan Asset Managment


    Ο Bob Michele, επικεφαλής επενδύσεων της JPMorgan Asset Management, προειδοποίησε μιλώντας στο Bloomberg TV για μια δύσκολη οικονομική προσγείωση, καθώς η τραπεζική αναταραχή παρασέρνει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την οικονομία.

    Μάλιστα, ο Michele τώρα αναμένει ότι η Federal Reserve θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.

    Ο Michele ανέφερε πως η ύφεση είναι «αναπόφευκτη» και ότι η καλύτερη επενδυτική στρατηγική αυτή τη στιγμή είναι να εμμείνουμε σε ομόλογα υψηλής ποιότητας. Υπολόγισε ότι ολόκληρη η καμπύλη αποδόσεων του Υπουργείου Οικονομικών θα πέσει στο 3% μέχρι τον Αύγουστο. Ανέφερε επίσης ότι τα επιτόκια μπορεί να έχουν κορυφωθεί καθώς ο πληθωρισμός ήταν η «χθεσινή μάχη» και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Fed τώρα.

    Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και οι αυξανόμενες αμφιβολίες για τις οικονομικές προοπτικές της Credit Suisse Group ώθησαν τους επενδυτές να χαλαρώσουν τα στοιχήματα για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων ανησυχώντας ότι το ωστικό κύμα από την τραπεζική κατάρρευση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μια ήδη εύθραυστη οικονομία.

    «Θα έχετε αυτές τις μακροχρόνιες και μεταβλητές, σωρευτικές και καθυστερημένες επιπτώσεις που θα χτυπήσουν περαιτέρω την αγορά. Νομίζω ότι αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο Michele. «Έρχεται ακόμα πολύς πόνος».

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, πριν την έναρξη της τραπεζικής κρίσης, ο Michele θεωρούσε πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, πριν σταματήσει για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της ταχύτερης νομισματικής σύσφιξης από το 1981.

    «Νομίζω ότι με την Credit Suisse στο τραπέζι, θα σταματήσουν. Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουν», ανέφερε τώρα.

    «Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα ή η αύξηση των επιτοκίων της Fed την επόμενη εβδομάδα έχει τη δυνατότητα να είναι η μεγαλύτερη γκάφα από τότε που η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια τον Ιούνιο του 2008», πρόσθεσε ο Michele, αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρώπης.

    Πριν από την τραπεζική κρίση, ο Michele διατηρούσε την άποψή του για μια σκληρή οικονομική  προσγείωση και για αγορά ποιοτικών ομολόγων όταν ορισμένοι ειδικοί της αγοράς προέβλεψαν ότι θα υπήρχε μια ήπια προσγείωση.

    «Αν σκεφτώ όλη τη χρηματοδότηση που έχει γίνει τα τελευταία τρία χρόνια – το ποσό της ρευστότητας που περιορίζεται στο σύστημα – αναμένουμε περισσότερα προβλήματα», ανέφερε σήμερα.

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ για Credit Suisse: Παρακολουθούμε την κατάσταση

    SEC: Ξεκινά έρευνα για την κατάρρευση των τραπεζών – Νέοι κανόνες για την προστασία των επενδυτών

     



    ΣΧΟΛΙΑ