• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ανοδικά το ποδαρικό στον Ιούνιο – Σε υψηλά 10 μηνών S&P 500 και Nasdaq

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με το «δεξί» ξεκίνησε ο Ιούνιος για τη Wall Street, με την έγκριση του νομοσχεδίου για το ανώτατο όριο του χρέους από την Βουλή των Αντιπροσώπων να ανακουφίζει την αγορά, καθώς αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την αποφυγή της χρεοκοπίας των ΗΠΑ.

    Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τη Βουλή με ψήφους 314-117, λαμβάνοντας δικομματική υποστήριξη. Πλέον, το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Γερουσία, όπου αναμένεται και εκεί να ψηφιστεί, πριν αποσταλεί στο γραφείο του Τζο Μπάιντεν. Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει ως τελική ημερομηνία κατά την οποία οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, χωρίς αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, τις 5 Ιουνίου.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.061,57 μονάδες με άνοδο 0,47%, ο S&P 500 στις 4.221,02 μονάδες με κέρδη 0,99%, ενώ ο Nasdaq στις 13.100,98 μονάδες με άνοδο 1,28% . Τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq έκλεισαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Αύγουστο του 2022.

    Από εκεί και πέρα, πάντως, οι επενδυτές είδαν με απογοήτευση τα στοιχεία από την αγορά εργασίας, τα οποία έδειξαν πως παραμένει «ζεστή». Οι ιδιωτικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι τον Μάιο, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων ανεργίας που υποβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα ήταν μικρότερος από ό,τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

    Η αγορά εργασίας παρακολουθείτε στενά καθώς όσο παραμένει ισχυρή δίνει περιθώριο στη Fed να συνεχίζει τις αυξήσεις των επιτοκίων της. Η αρμόδια επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας συνεδριάζει στις 13-14 Ιουνίου.

    Ο πρόεδρος της Fed Φιλαδέλφειας Πάτρικ Χάρκερ δήλωσε την Πέμπτη ότι πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται κοντά στο σημείο να μπορέσει να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Ωστόσο, η αυριανή έκθεση για την ανεργία τον Μάιο θα μπει στο μικροσκόπιο των αξιωματούχων.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι American Express (2,62%), Visa (2,47%) και Home Depot (1,74%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι
    Salesforce (-4,69%), Amgen (-2,89%) και Goldman Sachs (-2,32%).  Συνολικά  23 μετοχές έκλεισαν με άνοδο ενώ μόλις 7 με πτώση.

    Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε η NVIDIA, κλείνοντας στο +5,12%, με την κεφαλαιοποίησή της να επιστρέφει πάνω από τα 980 δισ. δολάρια.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Ανάκαμψη για WTI και Brent εν αναμονή της απόφασης του OPEC+

    Χρυσός: Με νέα άνοδο κοντά στα 2000 δολάρια άνοιξε ο Ιούνιος

    Άνοδος στις ευρωαγορές – Στο +0,78% ο Stoxx 600

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ