• Σχόλιο Αγοράς

    Βαριές απώλειες στη Wall Street λόγω Κίνας – Πτώση 500 μονάδων για τον Dow Jones

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με βαριές απώλειες άνοιξε την εβδομάδα η Wall Street, με το αρνητικό κλίμα να διαμορφώνεται από τις μαζικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την Κίνα.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 33.849,46 μονάδες με απώλειες 497,57 μονάδες ή -1,45%. Ο S&P 500 υποχώρησε στις 3.963,94 μονάδες με απώλειες -1,54% ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 11.049,50 μονάδες με πτώση 1,58%. Ο «δείκτης φόβου» VIX ενισχύθηκε στις 22,16 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 8,10%

    Oι διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της Κίνας, οι οποίες έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στις παγκόσμιες αγορές για την ήδη προβληματική προοπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης, έρχονται ως απάντηση στην αυστηρή πολιτική των «μηδενικών κρουσμάτων» που εφαρμόζει για την πανδημία η ηγεσία του κομμουνιστικού καθεστώτος της χώρας. Η αφορμή για την οργή των πολιτών ήρθε μετά από μια φονική πυρκαγιά που ξέσπασε σε οικία, με την αδυναμία αντιμετώπισή της από τις αρχές να αποδίδεται στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

    Οι διαδηλώσεις έρχονται την ώρα που η Κίνα καταγράφει έναν νέο ρεκόρ κρουσμάτων τη Δευτέρα.

    Η αγορά ανησυχεί τόσο για την αυστηρότητα της αντίδρασης της κινεζικής κυβέρνησης όσο και για τις επιπτώσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, που μπορούν να προκαλέσουν νέα προβλήματα γύρω από τον πληθωρισμό. Παράλληλα, υπάρχει φόβος πως οι διαδηλώσεις θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη εξάπλωση της Covid-19, οδηγώντας σε ακόμα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα. Χαρακτηριστική της ανησυχίας ήταν η εικόνα για την μετοχή της Apple, η οποία έκλεισε στο -2,63%, καθώς υπήρξαν αναφορές πως οι διαδηλώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στην παραγωγή των iPhones, λόγω της μείωσης της παραγωγής στα εργοστάσια στην χώρα.

    Πέρα από την Κίνα, η αγορά παρακολουθεί τα στοιχεία για τις πωλήσεις την Black Friday, εν αναμονή και της επόμενης εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Με βάση τα στοιχεία, οι Αμερικανοί καταναλωτές ξόδεψαν πάνω από 9 δισ. δολ. σε ηλεκτρονικές αγορές την Παρασκευή, δείχνοντας πως η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να έχει αντοχές κόντρα στον πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια.

    Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές αναμένουν μια σειρά στοιχείων μέσα στην εβδομάδα, με κυριότερες την έκθεση  για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες την Πέμπτη – ένα βασικός δείκτης του πληθωρισμού για την Federal Reserve – και την έκθεση μισθοδοσίας Νοεμβρίου, που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, όπως και αυτή για τις νέες θέσεις εργασίας και την ανεργία.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 5 έκλεισαν με ήπια έως οριακή άνοδο (Merck 0,86%, Walmart 0,29%, Salesforce 0,22%, Johnson & Johnson 0,05% και Coca-Cola 0,02%). Τις μεγαλύτερες απώλειες από τις μετοχές του δείκτη κατέγραψε η Boeing (-3,66%), ενώ ακολούθησαν οι 3M (-3,39%) και Walt Disney (-3,21%).

    Διαβάστε επίσης:

    Πετρέλαιο: Ανέκαμψαν στο τέλος οι τιμές, μετά την πτώση σε νέα χαμηλά έτους

    Απώλειες για χρυσό και ασήμι – Ανοδικά η πλατίνα και το παλλάδιο

    Ευρωαγορές: Ισχυρή πτώση 1,09% για τον γερμανικό DAX



    ΣΧΟΛΙΑ