Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν ως επί το πλείστον πτωτικά την Παρασκευή, καταγράφοντας την πρώτη εβδομαδιαία υποχώρησή τους εδώ και περισσότερο από έναν μήνα, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αλλά και τους αυξανόμενους κινδύνους για τον ενεργειακό εφοδιασμό στον Περσικό Κόλπο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 657,86 μονάδες με απώλειες -0,21%. Από τις μετοχές του δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν η A.P. Moeller-Maersk στο 8,75%, η Nemetschek στο 8,43% και η Hemnet Group στο 7,75%.

1

Αντίθετα από τις μετοχές του δείκτη τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν η Zealand Pharma στο -5,86%, η Ocado Group στο -5,13% και η Antofagasta στο -4,55%.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο FTSE 100 έκλεισε στις 10.750,11 μονάδες με απώλειες -0,21%, στην Γερμανία ο DAX έκλεισε στις 26.440,31 μονάδες με άνοδο 0,53%, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 έκλεισε στις 8.636,80 μονάδες με απώλειες -0,16%.

Στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε στις 53.583,61 μονάδες με απώλειες -0,20% και στην Ισπανία ο IBEX 35 έκλεισε στις 20.156,60 μονάδες με οριακές απώλειες -0,06%.

Η εβδομαδιαία διόρθωση ακολούθησε το θερινό ράλι που είχε οδηγήσει τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε ιστορικά υψηλά, με ώθηση από την αύξηση των εταιρικών κερδών και την ανθεκτικότητα της οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι της Wall Street εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το κατά πόσο οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών έχουν ενισχυθεί υπερβολικά, δεδομένου του υψηλού πραγματικού κόστους δανεισμού.

Οι ισχυρές επιδόσεις των εταιρειών λογισμικού προσέφεραν στήριξη στις ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή. Οι μετοχές των SAP, Nemetschek, Temenos και Sage Group σημείωσαν άνοδο από 3% έως 8,5%.

Ο κλάδος προσέλκυσε ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς οι μετοχές ανάπτυξης, οι οποίες εμφανίζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις μεταβολές των επιτοκίων, αντέδρασαν θετικά στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και στη συγκράτηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

Barclays: Περιθώρια περαιτέρω ανόδου

Οι αναλυτές της Barclays θεωρούν ότι το ευρωπαϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον γίνεται ολοένα πιο ελκυστικό, υποστηρίζοντας ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της περιοχής ενισχύονται, καθώς τα στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας διαψεύδουν τους φόβους για στασιμοπληθωρισμό.

«Παρότι τα στοιχεία στις ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει μικρή επιδείνωση, το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει απροσδόκητα ανθεκτικό, με τις θετικές οικονομικές εκπλήξεις να συνεχίζουν να ενισχύονται», ανέφερε ο επικεφαλής στρατηγικής ευρωπαϊκών μετοχών της Barclays, Εμανουέλ Κο.

Σύμφωνα με την τράπεζα, καθώς οι διεθνείς επενδυτές επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν την έκθεσή τους στην τεχνητή νοημοσύνη πέρα από τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, οι ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν λιγότερο συνωστισμένες τοποθετήσεις, ελκυστικότερα επίπεδα αποτίμησης και ισχυρές επαναγορές ιδίων μετοχών.

BofA: Προειδοποίηση για τις πιέσεις από τις αποδόσεις

Διαφορετική άποψη διατυπώνει η Bank of America, επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ενισχυθεί κατά 12% από την αρχή του έτους και κατά 35% την τελευταία διετία.

Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι, ενώ οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή έχουν ανέλθει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, το ράλι έχει συμπιέσει το ασφάλιστρο κινδύνου των ευρωπαϊκών μετοχών σε χαμηλό 25 ετών. Η εξέλιξη αυτή καθιστά τις αποτιμήσεις περισσότερο ευάλωτες στις μεταβολές των προεξοφλητικών επιτοκίων.

«Η άνοδος των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων έχει λειτουργήσει ως αντίθετος άνεμος για τις μετοχές», ανέφεραν οι αναλυτές της BofA, επισημαίνοντας ότι η πραγματική απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου, η οποία λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για την αποτίμηση των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων υψηλότερου κινδύνου, παραμένει κοντά σε υψηλό 20 ετών, στο 2,4%.

Η Bank of America εκτιμά, πάντως, ότι οι συγκεκριμένες πιέσεις θα μπορούσαν να εξασθενήσουν, καθώς η αγορά εργασίας των ΗΠΑ επιβραδύνεται και ο δομικός πληθωρισμός αποκλιμακώνεται. Παράλληλα, προβλέπει ότι η ονομαστική απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου θα μπορούσε να υποχωρήσει προς το 4,5%.

Παρά το ενδεχόμενο οι χαμηλότερες αποδόσεις να προσφέρουν ώθηση σε αναπτυξιακούς κλάδους, όπως το λογισμικό, η BofA διατηρεί αρνητική στάση απέναντι στις ευρωπαϊκές μετοχές. Προβλέπει μάλιστα πτώση άνω του 10% για τον STOXX 600, στις 580 μονάδες, έως τις αρχές του δεύτερου τριμήνου του 2027.

Σύμφωνα με την τράπεζα, τα σημερινά ασφάλιστρα κινδύνου δεν αποτυπώνουν επαρκώς το ενδεχόμενο διαταραχών στον ενεργειακό εφοδιασμό εξαιτίας της σύγκρουσης ΗΠΑ και Ιράν, τις αβεβαιότητες γύρω από τις επενδύσεις κεφαλαίου στην τεχνητή νοημοσύνη και την ευάλωτη εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασίας.

Ο Περσικός Κόλπος ωθεί υψηλότερα το πετρέλαιο

Οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτέλεσαν τον βασικό παράγοντα πίεσης για τις ευρωπαϊκές αγορές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι διεθνείς τιμές αναφοράς του πετρελαίου κινούνταν προς εβδομαδιαία άνοδο περίπου 4%, τερματίζοντας ένα πτωτικό σερί δύο εβδομάδων. Το Brent πλησίασε εκ νέου τα 89 δολάρια το βαρέλι, μετά την απειλή της Ουάσιγκτον να εντείνει τη στρατηγική μέγιστης οικονομικής πίεσης κατά της Τεχεράνης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ναυτικού αποκλεισμού εάν δεν αποκατασταθεί η εμπορική ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ.

Η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας περιόρισε τις προσδοκίες για άμεση ειρηνευτική συμφωνία, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα το κόστος πρώτων υλών για τους ενεργοβόρους βιομηχανικούς κλάδους.

Τα στοιχεία στις ΗΠΑ περιορίζουν τα στοιχήματα για αύξηση επιτοκίων

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν απροσδόκητα κατά 0,6% τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση, έπειτα από άνοδο 0,2% τον Ιούνιο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,1%.

Η αποδυνάμωση της καταναλωτικής δραστηριότητας ενισχύει τις ενδείξεις επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας. Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο αναμενόμενο 3,4%, ενώ ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού παρέμεινε αμετάβλητος σε μηνιαία βάση.

Σε συνδυασμό με την απροσδόκητη μείωση της απασχόλησης στις ΗΠΑ, τα ηπιότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό περιόρισαν τις ανησυχίες για επιθετικότερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Οι αγορές χρήματος αποτιμούν πλέον πιθανότητα περίπου 35% για αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, από σχεδόν 67% την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, η Energiekontor υποχώρησε έως και 15%, μετά την καθοδική αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεών της για το σύνολο του έτους. Στον αντίποδα, η κατασκευάστρια καλωδίων NKT σημείωσε άνοδο έως και 10%, έπειτα από την αναβάθμιση των ετήσιων εκτιμήσεών της για την κερδοφορία.

Διαβάστε επίσης 

Liverpool FC: Στα «χέρια» της κοινοπραξίας του Τζεφ Μπέζος το 30% – Στα 6 δισ. δολάρια η αποτίμηση της ομάδας

Τζόσουα Κούσνερ (Thrive Capital): Γιατί επενδύει 215 εκατομμύρια δολάρια στην Amazon

JPMorgan: Το τραπεζικό «διαζύγιο» με τη Polymarket και το ανοιχτό ενδεχόμενο για IPO