• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Ισχυρή πτώση 1,09% για τον γερμανικό DAX

    • NewsRoom
    Ευρωαγορές


    Με ήπια έως ισχυρή πτώση έκλεισαν σήμερα Δευτέρα οι ευρωαγορές. Οι μετοχές υποχώρησαν καθώς το κλίμα στις παγκόσμιες αγορές βάρυναν οι διαδηλώσεις στην Κίνα, λόγω των αυστηρών μέτρων για την Covid-19, την ώρα που οι επενδυτές κατέφευγαν για ασφάλεια στο δολάριο, πιέζοντας το ευρώ.

    Η αναταραχή στην Κίνα προκαλεί νέες ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια των εφοδιαστικών αλυσίδων και την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Παράλληλα, μεγαλώνει ο προβληματισμός τόσο για την αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης στις διαδηλώσεις, όσο και για τις επιπτώσεις τους στην ήδη επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα στη χώρα. Η Κίνα, άλλωστε, ανακοίνωσε τη Δευτέρα έναν νέο αριθμό ρεκόρ γύρω από τα  επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19.

    Οι διαδηλώσεις στην Κίνα άσκησαν, μάλιστα, ιδιαίτερη πίεση στις μετοχές των εταιρειών πετρελαίου, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για την μείωση της ζήτησης.

    Από εκεί κ αι πέρα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες λιανικού εμπορίου συνεχίζουν να ανησυχούν για τη ζήτηση στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, παρά τις θετικές ενδείξεις για τις πωλήσεις κατά τη διάρκεια της Black Friday.

    Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε σήμερα με ήπια πτώση 0,65% στις 437,85 μονάδες.

    Οριακή πτώση 0,17% σημείωσε ο βρετανικός FTSE 100 κλείνοντας στις  7.474,02 μονάεδες. Αντίθετα, με ισχυρή πτώση 1,09% έκλεισε ο Γερμανικός DAX, στις 14.383,36 μονάδες, καθώς μια σειρά από γερμανικά περιουσιακά στοιχεία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην κινεζική οικονομία, λόγω των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Κίνας. Ήπια πτώση 0,70% σημείωσε ο γαλλικός CAC 40, ο οποίος έκλεισε στις 6.665,20 μονάδες.

    Παράλληλα, με ισχυρή πτώση 1,12%  στις 24.440, 88 μονάδες έκλεισε ο ιταλικός FTSE MIB. Αντίστοιχα κινήθηκε και ο ισπανικός IBEX 35, κλείνοντας με ισχυρή πτώση 1,04% στις 8.329, 10 μονάδες.

    Από τις μετοχές του Stoxx 600, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Uniper SE (14,54%) και Samhaellsbyggnadsbolaget i Norden AB Series B (4,15%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Brenntag SE (9.65%) και Dr. Martens PLC (6.98%).

     

    Διαβάστε επίσης:

    BlockFi: Αίτηση πτώχευσης μετά την κατάρρευση του FTX



    ΣΧΟΛΙΑ