• Σχόλιο Αγοράς

    Σε πτωτικό σπιράλ το Χρηματιστήριο

    • Μαριάνα Φραντζή

    Business graph with arrows tending downwards


    Με ενισχυμένες απώλειες συνεχίζει για τρίτη ημέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει πτώση 1,78%, υποχωρώντας στις 729,78 μονάδες, λίγη ώρα πριν από τις 14:30. Η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώνεται στα 30.42 εκατομμύρια ευρώ με πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών στην Εθνική Τράπεζα, αξίας 3,61 εκατομμυρίων.

    Το πτωτικό σπιράλ στο οποίο έχει εισέλθει το Χρηματιστήριο από το ξεκίνημα της εβδομάδας, έχει οδηγήσει σε διαγραφή όλων των κερδών που είχε καταγράψει ο Γενικός Δείκτης από τις αρχές Απριλίου και σε συνολικές απώλειες της τάξης του 6,50%, από τα υψηλά των 785 μονάδων που είχε αγγίξει προς το τέλος του περασμένου μήνα.

    Και ενώ τότε αναζητούσαμε τους εγχώριους καταλύτες που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω άνοδο, η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, με αιχμή τις αυξημένες ανησυχίες για τις σινομερικανικές εμπορικές σχέσεις, δημιούργησαν ένα διεθνώς δυσμενές επενδυτικό κλίμα, το οποίο κατάφερε να εισχωρήσει ακόμη και στο ρηχό ελληνικό περιβάλλον. Η όποια αστάθεια όμως δημιουργήθηκε από τις έξωθεν ανησυχίες, κορυφώθηκε με τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, με την αβεβαιότητα που συνοδεύει τα προεκλογικά παιχνίδια να στιγματίζει την ελληνική αγορά, διαλύοντας τις προσπάθειές της για ανάκαμψη.

    Με τον ίδιο τρόπο αισιόδοξες ειδήσεις που θα μπορούσαν να αποτιμηθούν θετικά στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπως είναι το θετικό view της Moody’s για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ, εξαφανίζονται από το προσκήνιο, και δίνουν τόπο στις διορθωτικές διαθέσεις που είχε ήδη το ΧΑ δεδομένης της υπερ-απόδοσης που είχε σημειώσει από την αρχή του χρόνου, βασιζόμενο σε πήλινα, όπως φαίνεται, πόδια.

    Στο κλίμα αυτό, με απώλειες άνω του 1% κινούνται όλοι οι τραπεζικοί τίτλοι, με τον κλαδικό δείκτη να σημειώνει -3,52% στις 574,70 μονάδες. Στο -7,36% βρίσκεται η Πειραιώς και ακολουθούν Eurobank (ΕΥΡΩΒ -4,59%), Εθνική (ΕΤΕ -3,16%) και Alpha Bank (ΑΛΦΑ -1,94%).

    Στο υπόλοιπο ταμπλό του Large Cap, οριακά κέρδη σημειώνουν προς το παρόν μόνο οι ΑΔΜΗΕ (+1,20%), Motor Oil (ΜΟΗ +0,48%) και Coca Cola (ΕΕΕ +0,09%), ηπια πτώση οι Ελληνικά Πτρέλαια (ΕΛΠΕ -0,12%), Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ -0,58%), Αεροπορία Αιγαίου (ΑΡΑΙΓ -0,72%), ΟΤΕ (-0,78%), και ΟΛΠ (-0,97%),  ενώ ενισχυμένες απώλειες καταγράφουν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,13%), Τέρνα Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ -1,17%), Jumbo (ΜΠΕΛΑ -1,42%), Όμιλος Μυτιληναίοιυ (ΜΥΤΙΛ -1,46%), ΟΠΑΠ (-1,32%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,63%), Viohalco (ΒΙΟ -2,76%), Τιτάν (ΤΙΤΚ -2,87%), Fourlis (ΦΡΛΚ -3,70%), Grivalia Porperties (ΓΡΙΒ -4,65%) και ΔΕΗ (-5,66%).



    ΣΧΟΛΙΑ