Οικονομία

Moody’s: Θετικό πιστωτικό γεγονός το «πράσινο φως» στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

  • newsroom


Σύμφωνα με τον οίκο Moody’s  η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από Ιρλανδία και Πορτογαλία στο παρελθόν, ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε αυτές τις χώρες.

Θετικά αποτιμά ο οίκος Moody’s το «πράσινο φως», που δόθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους στην πρόωρη αποπληρωμή περίπου του 40% των δανείων του ΔΝΤ.

Όπως εξηγεί ο οίκος, με την εξέλιξη αυτή περιορίζονται οι δαπάνες για τόκους και επιμηκύνεται το προφίλ της μέσης ωρίμανσης του χρέους. Και τα δύο αυτά στοιχεία είναι θετικά (credit positive) για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Οι αναλυτές τονίζουν πως αν και τα δάνεια του ΔΝΤ αντιστοιχούν μόλις στο 2,6% του ελληνικού χρέους, οι δαπάνες για τους τόκους τους είναι αισθητά υψηλότερες τόσο από των υπόλοιπων δανείων όσο και από των πρόσφατων εκδόσεων, που πραγματοποίησε η Ελλάδα. Παράλληλα τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν πολύ μικρότερη διάρκεια.

Έτσι η πρόωρη αποπληρωμή τους βελτιώνει το προφίλ των ωριμάνσεων του χρέους, το οποίο είναι ήδη καλά δομημένο χάρη στη μακρά διάρκεια αποπληρωμής των δανείων της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει δάνεια αξίας 3,7 δις. ευρώ με μέσο επιτόκιο 5,3%, την ώρα που το μέσο επιτόκιο στα δάνεια των EFSF και ESM είναι μόλις 1,4%, ενώ το κουπόνι στο πρόσφατο πενταετές και δεκαετές, που εκδόθηκε, είναι 3,45% και 3,875% αντίστοιχα.

Η χρηματοδότηση της πρόωρης αποπληρωμής θα γίνει με κεφάλαια από το μαξιλάρι ρευστότητας.

Ο οίκος καταλήγει ότι η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από Ιρλανδία και Πορτογαλία στο παρελθόν, ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε αυτές τις χώρες.


ΣΧΟΛΙΑ