• Σχόλιο Αγοράς

    Σε χαμηλό 3 εβδομάδων ο χρυσός λόγω του ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ

    • NewsRoom
    ΡΑΥΔΟΙ ΧΡΥΣΟΥ


    Σε χαμηλό τριών εβδομάδων υποχώρησε ο χρυσός την Τετάρτη.

    Ο λόγος της μεγάλης πτώσης είναι το ράλι του δολαρίου και κυρίως των αποδόσεων των ομολόγων, με αυτή του δεκαετούς κρατικού αμερικανικού τίτλου να σκαρφαλώνει στο 4,11%, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να ανησυχούν για τις προοπτικές επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων από την Fed.

    Σε αυτό το οικονομικό κλίμα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου του χρυσού σημείωσε πτώση κατά 21,60 δολάρια ή 1,3$, και η τιμή διαμορφώθηκε στα 1.634,20 δολάρια ανά ουγγιά.

    Πώς κινήθηκαν τα υπόλοιπα μέταλλα

    • Το ασήμι Δεκεμβρίου έχασε 24 σεντς ή 1,3%, στα 18,359 $ ανά ουγγιά.
    • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για παλλάδιο Δεκεμβρίου υποχώρησαν 18,40 $ ή 0,9%, στα 1.995,50 $ ανά ουγγιά,
    • H πλατίνα Ιανουαρίου έχασε 26,20 $ ή 2,9% στα 881,10 $ ανά ουγγιά.
    • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού με λήξη τον Δεκέμβριο υποχώρησαν 4 σεντς, ή 1,3%, στα 3,318 δολάρια ανά λίβρα.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Η τιμή του χρυσού διαμορφώθηκε έτσι καθώς το δολάριο προσέθεσε 0,7%, ενώ οι αποδόσεις αναφοράς του 10ετούς ομολόγου έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. «Η αγορά συνεχίζει να ανησυχεί αρκετά για την επιθετική νομισματική σύσφιξη της Federal Reserve», δήλωσε ο Bart Melek, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην TD Securities. «Θα έχουμε μια αρκετά απότομη αύξηση των επιτοκίων και πιθανότατα όχι πολύ γρήγορη περιστροφή, οπότε η αγορά χρυσού ανταποκρίνεται (σε ​​αυτό).»

    Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed επανέλαβαν τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, με τις αγορές να αυξάνονται κατά 75 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο. Αν και ο χρυσός θεωρείται ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, τα αυξανόμενα επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης του περιουσιακού στοιχείου που δεν αποδίδει.

    «Μια πτώση κάτω από το χαμηλό του Σεπτεμβρίου στα (περίπου) 1.615 δολάρια φαίνεται πολύ πιθανή τώρα, με τα 1.600 δολάρια να είναι ο επόμενος στόχος», δήλωσε σε σημείωμα ο Fawad Razaqzada, αναλυτής αγοράς στο City Index. «Ο τριμηνιαίος κυλιόμενος συσχετισμός (Gold’s) με άλλα περιουσιακά στοιχεία έχει επίσης ενισχυθεί, συγκεκριμένα με τον S&P 500, το bitcoin, το Brent και με τον δείκτη μεταβλητότητας VIX», ανέφερε η Standard Chartered σε σημείωμα της Τρίτης.

    Διαβάστε επίσης

    Ευρωαγορές: Τέλος στο σερί της ανόδου των δεικτών με βρετανικό άρωμα

    Χρηματιστήριο: Ελλάκτωρ και ΟΛΠ κράτησαν την αγορά κοντά στις 850 μονάδες

    Wall Street: Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμου παρά το άλμα από Netflix και United Airlines (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ