• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Τέλος στο σερί της ανόδου των δεικτών με βρετανικό άρωμα

    • NewsRoom


    Πτώση σημειώθηκε σχεδόν σε όλους τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με το βλέμμα να μένει ξανά στραμμένο κυρίως στη Βρετανία. Την ίδια ώρα η Eurostat εξέδωσε τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα οποία, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ανήλθε στο 9,9%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 10% που είχε δείξει η αρχική μέτρηση.

    Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στις 398,18 μονάδες με απώλειες 0,4%, δεχόμενος πίεση από τους κλάδους των ασφαλιστικών και της ενέργειας που υποχώρησαν κατά 0,8% και 0,7% αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο δείκτης των ευρωπαϊκών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Stoxx 50 κατάφερε να κινηθεί θετικά. έστω και με μικρή άνοδο 0,24% στις 3.472 μονάδες.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Στα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ανήλθε στο 9,9% τον Σεπτέμβριο, ελαφρώς χαμηλότερα από το 10% που είχε δείξει η αρχική μέτρηση. Την ίδια ώρα, στην Βρετανία τα στοιχεία έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 10,1% τον Σεπτέμβριο, επιστρέφοντας στο υψηλό 40 ετών που είχε σημειώσει τον Ιούλιο.

    Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στα εταιρικά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο.

    Πώς κινήθηκαν οι δείκτες, ποιες μετοχές ξεχώρισαν

    Στα επιμέρους ευρωπαϊκό ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,16% στις 12.745 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,4% κλείνοντας στις 6.040 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 με -0,1% στις 6.927 μονάδες.

    Παρόμοια ήταν η εικόνα και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 21.481 μονάδες με -0,2% και ο IBEX 35 στην Ισπανία στις 7.585 με -0,3%.

    Ώθηση στις συναλλαγές επιχείρησε να δώσει η ολλανδική εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ ASML, με την μετοχή της να πραγματοποιεί άλμα 8%, καθώς ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μηχανημάτων για την παραγωγή ημιαγωγών στον κόσμο, ανακοίνωσε για το γ’ τρίμηνο του 2022 έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Αντίθετα, η γερμανική Sartorius βυθίστηκε με -17% αφότου ενημέρωσε ότι οι ετήσιες πωλήσεις της θα είναι χαμηλότερες του στόχου που είχε θέσει. Παρομοίως, η Unibrew, η ιδιοκτήτρια της μπίρας Carlsberg, εμφάνισε απώλειες 4% καθώς προειδοποίησε για “αυξημένη αβεβαιότητα στο επιχειρηματικό μας περιβάλλον”.

    Μικρές απώλειες σημείωσε και η μετοχή της Nestle, αφού κατέγραψε στην περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου πωλήσεις ύψους 69,1 δισ. ελβετικά φράγκα, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να έχουν τοποθετήσει τον τζίρο στα 68,9 δισ. ελβετικά φράγκα. Η οργανική ανάπτυξη της εταιρείας εμφάνισε ρυθμό 8,5%, επίσης καλύτερα του 8,3% που περίμεναν οι αναλυτές, και αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό οργανικής ανάπτυξης από το 2008. Οι ανατιμήσεις στα προϊόντα της αναλογούσαν στο 7,5% του ρυθμού οργανικής ανάπτυξης

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Ελλάκτωρ και ΟΛΠ κράτησαν την αγορά κοντά στις 850 μονάδες

    Wall Street: Προσπάθεια να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος με πρωταγωνίστριες την Netflix και την United Airlines

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων. Οι κινήσεις της εβδομάδας

     



    ΣΧΟΛΙΑ