• Σχόλιο Αγοράς

    Νέο άλμα 3% για το πετρέλαιο WTI – Έκκληση Μπάιντεν για αύξηση της παραγωγής, νέα απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων

    • NewsRoom
    Ο Jo Biden κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ


    Ανοδικά κινήθηκε το αμερικανικό πετρέλαιο τύπου WTI στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς αντικρουόμενα μηνύματα για την προσφορά και τη ζήτηση συνεχίζουν να απασχολούν την αγορά.

    Το αμερικανικό αργό  βρήκε στήριγμα στην μείωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων των ΗΠΑ και τη γενικότερη ανεπάρκεια στην προσφορά, την ίδια ώρα πάντως που η ζήτηση στην Κίνα παραμένει αβέβαιη, ενώ υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου.

    Από την άλλη, ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε απογοητευμένος από την αγορά πετρελαίου στις ΗΠΑ και από το ύψος των τιμών της βενζίνης, ενόψει και των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.  Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως προχωρά στην απελευθέρωση επιπλέον 15 εκατομμυρίων βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματα, ενώ ζήτησε από τις αμερικανικές εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή στις ΗΠΑ.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου του αργού τύπου WTI σημείωσε άνοδο κατά 2,73 δολάρια ή 3,3% για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 85,55 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου του πετρελαίου Brent σημείωσε άνοδο 2,35% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 92,41 δολάρια το βαρέλι.

    Πτώση στα εβδομαδιαία αποθέματα στις ΗΠΑ

    Την Τετάρτη, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών ανέφερε μειώσεις στα εβδομαδιαία εγχώρια αποθέματα αργού και βενζίνης. Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 14 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την EIA.

    Κατά μέσο όρο, οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της S&P Global Commodity Insights.

    Την ίδια ώρα Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, ανακοίνωσε αργά την Τρίτη ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,27 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγή που επικαλέστηκε τα στοιχεία.

    Η πτώση των προμηθειών αργού ήρθε παρά τη νέα απελευθέρωση  3,6 εκατομμύριων βαρελιών από τα Στρατηγικά Αποθέματα ( SPR), τα οποία μειώθηκαν στα 405,1 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία. O Λευκός Οίκος απελευθέρωσε ήδη περίπου 165 εκατομμύρια βαρέλια αργού από το SPR από την αρχή του έτους, ενώ είχε δεσμευθεί για 180 εκατ. βαρέλια.

    Τα αποθέματα αργού στον κόμβο παράδοσης Cushing, της Οκλαχόμα, τον βασικό κόμβο παράδοσης στο Nymex, αυξήθηκαν κατά 600.000 βαρέλια.

    Η EIA ανέφερε επίσης εβδομαδιαία μείωση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 100.000 βαρέλια, ενώ τα αποθέματα των πετρελαϊκών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 100.000 βαρέλια. Η έρευνα των αναλυτών είχε προβλέψει μειώσεις κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια για τη βενζίνη και κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια για τα πετρελαϊκά προϊόντα.

    Μπάιντεν: Απελευθερώνουμε επιπλέον 15 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα

    Με τις τιμές του πετρελαίου να παραμένουν κολλημένες το τελευταίο διάστημα μεταξύ των 80 με 90 δολαρίων και τις εκλογές που θα κρίνουν το ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ θα έχει υπό την εξουσία του την Γερουσία, ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βλέπει το ζήτημα τις υψηλής τιμής στα καύσιμα να παραμένει ο μεγάλος του «βραχνάς», επανήλθε προτείνοντας νέα απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τη διοχέτευση επιπλέον 15 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, ενώ τόνισε ότι μπορούν να πουληθούν και επιπλέον ποσότητες αν κριθεί απαραίτητο.

    Ο ίδιος κάλεσε επίσης τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή και τις επενδύσεις στις ΗΠΑ και να προσφέρουν στους καταναλωτές κατάλληλες τιμές. Υποστήριξε επίσης ότι η χρονική στιγμή της νέας αποδέσμευσης αποθεμάτων πετρελαίου δεν καθορίστηκε από πολιτικά κίνητρα.

    «Το μήνυμά μου προς τις αμερικανικές εταιρείες ενέργειας είναι το εξής: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τα κέρδη σας για να αγοράσετε πίσω μετοχές ή για μερίσματα. Οχι τώρα. Όχι όσο μαίνεται πόλεμος», είπε ο Μπάιντεν. «Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτά τα κέρδη ρεκόρ για να αυξήσετε την παραγωγή και τη διύλιση».

    Τα κέρδη στις έξι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες πετρελαίου ξεπέρασαν τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους, αυτές οι εταιρείες δαπάνησαν 20 δισεκατομμύρια δολάρια για εξαγορές.

    Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να αγοράσει πετρέλαιο για να ξαναγεμίσει το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου μόλις η τιμή φτάσει τα 70 δολάρια το βαρέλι. Οι εταιρείες τότε, είπε ο Μπάιντεν, θα πρέπει να επενδύσουν για να αυξήσουν την παραγωγή τώρα με την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα αγοράσει το πετρέλαιο αργότερα.

    Η κίνηση του Τζο Μπάιντεν έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση του OPEC+ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια, προκειμένου να στηρίξει τις τιμές, σε μία περίοδο που ο φόβος για μια παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομίας αλλά και η πολιτική «μηδενικού Covid» της Κίνας είχαν ασκήσει βαριές πιέσεις στις τιμές.

    Η απόφαση του OPEC+ ενίσχυσε τις προηγούμενες ημέρες τις τιμές του μαύρου χρυσού, προκαλώντας ωστόσο την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, οι οποίες απείλησαν με αντίποινα την Σαουδική Αραβία, τον άτυπο επικεφαλής το καρτέλ. Μάλιστα, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως η απόφαση του OPEC+ έγινε με σκοπό να ευνοήσει τη Ρωσία, η οποία χρησιμοποιεί τα κέρδη από τους υδρογονάνθρακες για να στηρίξει τις πολεμικές της δραστηριότητες στην Ουκρανία.

    Νωρίτερα μέσα στο χρόνο, ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν είχε μεταβεί στη Σαουδική Αραβία, έχοντας μάλιστα συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο της χώρας, προκειμένου να ζητήσει την αύξηση της παραγωγής, σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση επιδεινώνει τον υψηλό πληθωρισμό που αντιμετωπίζει η Δύση. Ωστόσο η συνάντηση με τον MBS στέφθηκε από αποτυχία, καθώς το ζήτημα της δολοφονίας Κασόγκι (με τον Τζο Μπάιντεν να έχει απειλήσει στο παρελθόν πως θα μετατρέψει τη Σαουδική Αραβία σε χώρα-παρία) και κυρίως η θέληση της Δύσης να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Τεχεράνη, παραδοσιακό εχθρό του Ριάντ, συνεχίζει να προκαλεί ρήγματα στις σχέσεις του βασιλείου με την Ουάσινγκτον.

    Διαβάστε επίσης

    Σε χαμηλό 3 εβδομάδων ο χρυσός λόγω του ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ

    Ευρωαγορές: Τέλος στο σερί της ανόδου των δεικτών με βρετανικό άρωμα

    Χρηματιστήριο: Ελλάκτωρ και ΟΛΠ κράτησαν την αγορά κοντά στις 850 μονάδες



    ΣΧΟΛΙΑ