• Σχόλιο Αγοράς

    Moody’s, Θεσμοί πίσω από την αντίδραση της αγοράς

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Αυτή τη φορά, οι στηρίξεις βγήκαν και από τα επίπεδα των 845 μονάδων, όπως ευστόχως είχε προβλέψει χθες το mononews.

    Η έκθεση της Moody’s, κατ’ αρχάς, σύμφωνα με την αγορά, δεν αφορά τις τράπεζες αυτές καθ’ αυτές. Αφήνει υπόνοια για μελλοντική αναβάθμιση της οικονομίας, αφού σε κάθε παράγραφο της έκθεσης του αμερικανικού οίκου γίνεται αναφορά στις καλές προοπτικές της οικονομίας της χώρας. Κάτι τέτοιο επηρεάζει θετικά το momentum και οι ξένοι επενδυτές, μετά το χθεσινό άδειασμα, αλλά και την μεγάλη πτώση της Δευτέρας, το αξιολογούν εμπράκτως στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Δηλαδή, βγαίνουν αγοραστές πιστεύοντας στις καλύτερες μέρες της οικονομίας.

    Το δεύτερο καλό νέο έρχεται από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Μπορεί από το υπουργείο Οικονομικών να «κοιμίζουν» τους δημοσιογράφους, αλλά κάθε μέρα που περνάει και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείται στα όρια των ιστορικών χαμηλών (2,02% σήμερα) αποτελεί το μεγαλύτερο επιχείρημα για να «χαλαρώσουν» οι θεσμοί και να συναινέσουν στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,5%.

    Όλα αυτά αξιολογούνται μέρα – μέρα από τους διαχειριστές κεφαλαίων που αναμένουν σήμερα να δουν πώς θα αναπροσαρμόσουν τα κεφάλαιά τους από τις τυχόν αλλαγές που θα δημοσιοποιήσει η Morgan Stanley τα μεσάνυχτα της Τετάρτης για τους δείκτες της.

    Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν προκαλεί εντύπωση η αντίδραση της αγοράς πάνω από τις 856 μονάδες και με κέρδη σχεδόν 1,5%, αλλά σε άνυδρο συναλλακτικό περιβάλλον.

    Μία ώρα και σαράντα επτά λεπτά μετά το άνοιγμα και ο τζίρος δεν έχει αγγίξει καν τα 10 εκατ. ευρώ.

    Άρα ο τζίρος των προηγούμενων ημερών που ήταν «τσιμπημένος», άνω των 80 εκατ. ευρώ, μας παραπέμπει στην έξοδο των βιαστικών, αλλά και στις θέσεις σορτ που είχαν ανοιχτεί και το mononews είχε ενημερώσει εγκαίρως…

    Πάνω από 3% τα κέρδη της Alpha, στο 1,547 ευρώ, 2,23% της ΕΤΕ, στα 2,34, 2,28% της Eurobank, στα 0,76 και 2% της Πειραιώς, στα 2,74 ευρώ.

    Αντίδραση εκ νέου για την Ελλάκτωρ με κέρδη άνω του 2% στα 2,17 ευρώ, καθώς η διοίκηση Καλλιτσάντση θα έχει ενημερωθεί φυσιολογικά ως προς το ποιος απέκτησε το πακέτο του 4%…

    Πάνω και τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ και ο Μυτιληναίος κατά 2,3% που προκαλεί ευχάριστους συνειρμούς για τοποθέτηση στους MSCI, κάτι που μένει να φανεί βεβαίως…

    Το κλίμα στην αγορά είναι καλό, αν και Αύγουστος, με τις διεθνείς αγορές να λειτουργούν υποστηρικτικά με κέρδη.



    ΣΧΟΛΙΑ