• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Τελικά, πατήθηκε η σκανδάλη…

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Πωλητές, χωρίς καμία διάθεση να ανακοπεί η διάθεσή τους, είναι η εικόνα που δημιουργείται αυτή την ώρα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

    Κλείσιμο κάτω από τις 805 μονάδες αλλάζει την τάση σε πτωτική με τις στηρίξεις να βγαίνουν στις 780 μονάδες. Επίπεδα που ναι μεν έχει ξαναδεί η αγορά, δεν δικαιολογούνται δε από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας.

    Προειδοποιήσεις για ύφεση στις ΗΠΑ, επισήμως σε ύφεση -έστω και οριακά- η Γερμανία, με τον Τραμπ να επιμένει στις εμπορικές κυρώσεις προς την Κίνα, έστω κι αν μείωσε χθες τη λίστα των προϊόντων που θα δασμολογήσει, πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, απειλές χρεοκοπίας στην Αργεντινή, επανάσταση στο Χονγκ-Κονγκ, λυγίζοντας τα αναδυόμενα χρηματιστήρια… Είμαστε, δηλαδή, μία ωραία ατμόσφαιρα…

    Οι 822 μονάδες απετέλεσαν την αντίσταση, όπως φαίνεται στη συνεδρίαση της Τετάρτης, και πλέον οι ελπίδες εναποθέτονται για το κλείσιμο, μήπως επιστρατευτούν οι εφεδρείες της Coca Cola, του Τιτάνα, της Βιοχάλκο, των ΕΛΠΕ ή έστω αν περιοριστούν οι απώλειες στις τράπεζες.

    Προς το παρόν δεν φαίνεται κάτι τέτοιο πιθανό, αφού η προσφορά που βγαίνει δεν σκουπίζεται. Ίσως, όπως σχολιάζουν χρηματιστές, αυτό να έχει να κάνει με τις διακοπές στις οποίες βρίσκονται οι επαγγελματίες της αγοράς.

    Έχουμε και λέμε λοιπόν: Σχεδόν 4,55 η πτώση στην Alpha, που διολισθαίνει στο 1,317 και 4 εκατ. τεμάχια όγκο. Πτώση σχεδόν 5,5% για την ΕΤΕ, που κάνει πράξεις στο… 1,98 ευρώ και όγκο 2,5 εκατ. τεμαχίων, 4,29% η Eurobank, στα 0,67 με 5,1 εκατ. τεμάχια και 5% η Πειραιώς, στα 2,39 ευρώ με πάνω από 1 εκατ. τεμάχια.

    Υπενθυμίζουμε ότι Πειραιώς και ΕΤΕ έχουν διπλώσει σε τιμή στο ταμπλό από την αρχή του χρόνου, ενώ Eurobank και Alpha υστερούν σε απόδοση σε σχέση με τον γενικό δείκτη.

    Πωλήσεις στην ΓΕΚ/Τέρνα, με πράξεις κάτω από τα 6 ευρώ, στα 6,72 ευρώ υποχωρεί η Τέρνα Ενεργειακή, στα 9,83 οι απώλειες έχουν οδηγήσει τον Μυτιληναίο, πτώση 2% για την Jumbo, στα 15,68 ευρώ και απώλειες 1,65% για την ΕΥΔΑΠ, στα 7,73 ευρώ.

    Φήμες κάνουν λόγο για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, όταν δεν έχει πει τίποτα τέτοιο η ΝΔ. Σημειώνεται η μικρή εμπορευσιμότητα της μετοχής σε κάθε περίπτωση.



    ΣΧΟΛΙΑ