• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο εμπορικός πόλεμος βυθίζει τη γερμανική οικονομία

    • Bloomberg


    Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο, αυξάνοντας τις πιέσεις που δέχεται η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να λάβει μέτρα δημοσιονομικής ενίσχυσης, καθώς η βιομηχανία έχει αρχίσει να νιώθει στο… πετσί της τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

    Η ανάπτυξη υποχώρησε κατά 0,1% συγκριτικά με τους τρεις προηγούμενους μήνες, όπως προβλεπόταν, καθώς μειώθηκαν οι εξαγωγές.

    Η γερμανική οικονομία έχει συρρικνωθεί σε δύο από τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα. Και η Μέρκελ δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα οδηγείται σε μια «δύσκολη φάση».

    Τα futures του γερμανικού Bund υποχώρησαν ελαφρώς μετά την ανακοίνωση. Οι επενδυτές αντέδρασαν στα ετήσια στοιχεία που ήταν καλύτερα από το αναμενόμενο λόγω αναθεώρησης των οικονομικών επιδόσεων των προηγούμενων τριμήνων.

    Η συρρίκνωση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης έχει μεγάλη βαρύτητα για την περιοχή που δίνει μάχη για να διατηρήσει τη δυναμική της.

    Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Ισπανίας, η Ιταλία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης και οι προειδοποιήσεις για τα κέρδη από ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του μπλοκ δείχνουν ότι οι ελπίδες ανάκαμψης είναι μετρημένες.

    Οι τελευταίοι αρνητικοί οικονομικοί δείκτες έρχονται μία μέρα μετά την προειδοποίηση για τα κέρδη της Henkel, η οποία συνοψίζει τα δεινά της Γερμανίας. Η βιομηχανία δέχεται πιέσεις σε δύο μέτωπα: αφενός από την επιβράδυνση της αυτοκινητοβιομηχανίας και αφετέρου από την εξασθένηση της ζήτησης στην Κίνα που έχει πλήξει την παραγωγή σε όλη τη χώρα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανέβαλε την Τρίτη, κατά τρεις μήνες έως τον Δεκέμβριο, την επιβολή ορισμένων από τους νέους δασμούς με τους οποίους είχε απειλήσει το Πεκίνο, γεγονός που έκανε τις αγορές να αναθαρρήσουν. Την Τετάρτη, όμως, υπήρξαν κι άλλα κακά νέα από την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αφού ανακοινώθηκε ότι οι λιανικές πωλήσεις έμειναν στάσιμες πωλήσεις, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από το 2002.

    Στη Γερμανία, το επιχειρηματικό και το επενδυτικό κλίμα έχουν κάνει… βουτιά, υποδηλώνοντας ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 0,5% φέτος, η ασθενέστερη από το 2013, θα μπορούσε να είναι και πάλι υπερβολικά αισιόδοξη.

    Η παραγωγή του δεύτερου τριμήνου επηρεάστηκε από το εμπόριο, με τις εξαγωγές να υποχωρούν γρηγορότερα από τις εισαγωγές. Και την ίδια στιγμή η ιδιωτική κατανάλωση και οι δημόσιες δαπάνες ήταν υψηλότερες σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες.

    Τι λένε οι οικονομολόγοι του Bloomberg

    «Ο βιομηχανικός τομέας οδήγησε την οικονομία σε συρρίκνωση στο δεύτερο τρίμηνο και υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω υποχώρησης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Εάν υπάρχουν καλά νέα που πρέπει να κρατήσουμε από αυτήν την ανακοίνωση είναι ότι ο τομέας των υπηρεσιών δείχνει να μεγεθύνεται, κάτι που δείχνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι τομείς που αντέχουν» – Τζέιμι Ρας

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη δεσμευτεί ουσιαστικά να παράσχει νέα μέτρα στήριξης για να ενισχυθεί η οικονομία και προβλέπεται να μειώσει τα επιτόκια ακόμα και τον Σεπτέμβριο. Αυτό συνέβαλε στο να μειωθούν οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κάτω από το μηδέν. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, το ευρώ έπεσε στο πιο χαμηλό επίπεδο από τα μέσα του 2017.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει ενώσει τη φωνή του με αυτές που διεθνώς παρακαλούν τη Γερμανία να χαλαρώσει τις… ραφές του πορτοφολιού της, μετά τα πλεονάσματα της τελευταίας πενταετίας.

    Η γερμανική βιομηχανία έχει βυθιστεί σε ύφεση, καθώς η επιδείνωση των εμπορικών προβλημάτων και η ασθενέστερη παγκόσμια αύξηση περιορίζουν τη ζήτηση για μηχανήματα και αυτοκίνητα. Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και μια δεκαετία τον Ιούνιο και ο όγκος των εμπορευματικών μεταφορών στα γερμανικά αεροδρόμια σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από το 2012.

    Μεταξύ των θυμάτων είναι η Siemens, η οποία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν το μήνα ότι θα δυσκολευτεί στην επίτευξη των οικονομικών στόχων της λόγω της επιδείνωσης της οικονομίας και της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας.

    Ο προμηθευτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Rheinmetall μείωσε επίσης τις προβλέψεις του, σβήνοντας οποιαδήποτε προσδοκία «απτής» ανάκαμψης τους προσεχείς μήνες.



    ΣΧΟΛΙΑ