• ΑΓΟΡΕΣ

    Συναγερμός για παγκόσμια ύφεση: Κάτω από την απόδοση του 2ετούς ομολόγου η αμερικανική 10ετία

    εκτακτο


    Κάτω από την απόδοση του 2ετούς τίτλου του αμερικανικού Δημοσίου υποχώρησε σήμερα, Τετάρτη, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να οδεύει προς ύφεση και μάλιστα σύντομα.

    Η τελευταία φορά που καταγράφηκε αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων ήταν τον Δεκέμβριο του 2005, περίπου δύο χρόνια πριν η οικονομική κρίση βυθίσει σε ύφεση την αμερικανική οικονομία.

    Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερη σημαντική γιατί η αντιμετάθεση της καμπύλης των αποδόσεων θεωρείται, βάσει ιστορικού, ένας από τους πιο αξιόπιστους δείκτες για την πρόβλεψη της πιθανότητας ύφεσης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις επτά τελευταίες υφέσεις (από το 1969 και μετά) είχε καταγραφεί το ίδιο φαινόμενο: πριν από την ύφεση, η απόδοση της 10ετίας να υποχωρεί κάτω από την αντίστοιχη απόδοση του 2ετούς ομολόγου.

    Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς και του 2ετούς ομολόγου κατά τις τελευταίες πέντε περιόδους ύφεσης

     

    Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό, καθώς οι επενδυτές αναζητούν τα ασφαλέστερα δυνατά καταφύγια εν μέσω κλιμάκωσης της ανησυχίας για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις που θα έχει ο εμπορικός πόλεμος στην οικονομική ανάπτυξη.

    Η απόδοση του 30ετούς τίτλου έφτασε να υποχωρεί έως και εννέα μονάδες βάσης, στο 2,0738%, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2,0882% που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2016.

    Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 5ετούς και του 30ετούς τίτλου, ένας ακόμη δείκτης που παρακολουθείται ευρέως για το ενδεχόμενο ύφεσης, είχε περιοριστεί στις 54 μονάδες βάσης.

    Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο δείκτης της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης που δείχνει την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ μέσα στο επόμενο 12μηνο βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο σημείο του από την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης: γύρω στο 31%.

    Αντιστροφή της καμπύλης και στη Βρετανία

    Η διαφορά απόδοσης μεταξύ 2ετών και 10ετών ομολόγων έγινε αρνητική και στη Βρετανία, όπου η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης, στο 0,475%, ενώ εκείνη του 2ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης, στο 0,478%.

    Τι δείχνουν οι εξελίξεις

    Με τους αρνητικούς δείκτες για την παγκόσμια οικονομία να πληθαίνουν μέρα με τη μέρα (βλ. εμπορικός πόλεμος, γερμανική οικονομία κλπ.), οι επενδυτές στρέφονται στις περιοχές εκείνες της αγοράς ομολόγων που εξακολουθούν να δίνουν θετική απόδοση. Συνήθως, πρόκειται για τα ομόλογα που έχουν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

    Το ζητούμενο είναι να διαφυλάξουν τα κεφάλαιά τους από ενδεχόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης παγκοσμίως.

    Αυτό που συμβαίνει είναι ότι σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε, οι επενδυτές τείνουν να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην ασφάλεια των χρημάτων τους και λιγότερη στην απόδοση που μπορεί να έχουν.

     



    ΣΧΟΛΙΑ