• Σχόλιο Αγοράς

    Κλείσιμο στα υψηλά μέρας για Alpha και ΕΤΕ, σε ποια small και mid caps έγινε πάρτι

    Ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης και ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς

    Ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης και ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς


    Παρά λίγο… πάρτι στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον γενικό δείκτη του Χ.Α. να ανακάμπτει ταχέως λίγο πριν από το κλείσιμο, τερματίζοντας στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 867,54 μονάδες και άνοδο 0,96%, εκεί που η αγορά αμφιταλαντευόταν στην περιοχή των 860 μονάδων.

    Πάνω από 2% τα κέρδη για τον τραπεζικό κλάδο, σε μία συνεδρίαση που η ανησυχία και ο προβληματισμός για τις εξελίξεις στην Ουκρανία αποτελούν το μόνιμο θέμα συζήτησης.

    Κι αν οι ξένες αγορές αποτελούν οδηγό και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, τότε το υπόλοιπο της εβδομάδα μέχρι την Πέμπτη, αφού την Παρασκευή το Χ.Α. θα παραμείνει κλειστό λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου, δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές κινήσεις.

    Άλλωστε, τόσο χθες, όσο και σήμερα, οι συναλλαγές που διαμορφώθηκαν αισθητά κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ (47 εκατ. την Τρίτη και 43 εκατ. την Δευτέρα), αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, σημειώνουν οι χρηματιστές.

    Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στον πόλεμο που διεξάγει ο Πούτιν στην Ουκρανία, στους βομβαρδισμούς που πλέον έχουν περάσει από τα περίχωρα του Κιέβου, στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, αλλά και στην κούρσα των τιμών των πρώτων υλών.

    Ήδη, η τιμή του πετρελαίου έγραψε και τα 119 δολάρια το βαρέλι, ενώ λίγο πιο πριν δείχνει να αποκλιμακώνεται στα επίπεδα των 114 δολ. το βαρέλι. Η Κριστίν Λαγκάρντ μιλάει για επιπτώσεις στις οικονομίες εξαιτίας του πολέμου, αλλά δεν μιλάει για στασιμοπληθωρισμό, που σημαίνει ότι η επίτευξη μιας μορφής συμφωνίας ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές ενδεχομένως να έφερνε μείωση στις τιμές.

    Ήδη, η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρεί, όσο η Ευρώπη βρίσκει διέξοδο στην εναλλακτική του LNG ή στην μεταφορά αερίου από άλλες αγορές, όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Αίγυπτος.

    O γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών εκκίνησε την Τρίτη ελαφρώς ανοδικά, στα επίπεδα των 860 μονάδων με μικρά κέρδη και χαμηλό τζίρο περί τα 2,5 εκατ. ευρώ.

    Από τη μία η εκκωφαντική σιωπή της Moody’s και από την άλλη η αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα του ελληνικού αξιόχρεου από την DBRS, μπορεί να έχει τη σημασία του, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

    Αν το πτωτικό σενάριο εξαντλείται για το Χρηματιστήριο Αθηνών στην περιοχή των 750 – 780 μονάδων, πλέον η διόρθωση, λόγω DBRS, θα μπορούσε να εξαντληθεί στις 820 – 830 μονάδες, σημειώνουν οι ίδιοι.

    Κλείσιμο στα υψηλά ημέρας για την Alpha Bank, στο 1,0975 ευρώ και κέρδη 3,54% με 4,4 εκατ. τεμάχια.

    Το ίδιο και για την ΕΤΕ στα 3,155 ευρώ με 1,7 εκατ. τεμάχια και κέρδη πάνω από 2%, ενώ η Eurobank έκλεισε στο 1,03 ευρώ με κέρδη 1,48% και 4,5 εκατ. τεμάχια.

    Επιστροφή στο 1,40 ευρώ, με άνοδο 0,7% για την Τράπεζα Πειραιώς με όγκο, κάτι παραπάνω από 1 εκατ. τεμάχια.

    Η Wood αφήνει αμετάβλητη την τιμή στόχο για την Eurobank στο 1,3 ευρώ. Αυξάνει την τιμή στόχο για την ΕΤΕ στα 4,3 ευρώ από 4,1 και μειώνει σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς σε 1,5 ευρώ από 1,7 ευρώ και σε 1,8 από 2 ευρώ αντίστοιχα.

    Εμφανής ήταν η στροφή στις μεσαίες και μικρές κεφαλαιοποιήσεις. Πάνω από 5% τα κέρδη για την Ιντεάλ, μετά το deal της θυγατρικής της Αστήρ Βυτόγιαννης στην Ν. Αφρική, πάνω από 3,6% τα κέρδη στην Έψιλον Νετ εξαιτίας των πολύ καλών οικονομικών αποτελεσμάτων, πάνω από 3% τα κέρδη και για τον Τιτάνα, στα 13,56 ευρώ, σε μία προσπάθεια να ξεφύγει από την ζώνη των 13 ευρώ.

    Στα 3,76 ευρώ ο Φουρλής με μικρά κέρδη ενώ μετά το κλείσιμο ανακοίνωσε αύξηση στα καθαρά κέρδη που διαμορφώθηκαν στα 11,5 εκατ. ευρώ, προτείνοντας μέρισμα 0,11 ευρώ.

    Κέρδη πάνω από 1% και για τον ΟΠΑΠ, στα 12,54 ευρώ. Κέρδη πάνω από 2% Μυτιληναίο, Jumbo, ενώ 1,5% η αντίδραση στα ΕΛΠΕ, στα 7,15 ευρώ και 1,4% για την Coca Cola, με την Τέρνα Ενεργειακή να επανακάμπτει στα 15,20 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Top picks για τη Wood ΕΤΕ και Alpha Bank – Τα περιθώρια κέρδους για τις 4 συστημικές

    Ether: Διπλάσια κέρδη έναντι του Bitcoin σε επτά ημέρες

    Χρηματιστήριο: Στροφή στα mid caps, με πρωταγωνιστές Ideal, Autohellas, ΠΛΑΘ, Φουρλή – Focus στον ΟΠΑΠ



    ΣΧΟΛΙΑ