• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ισχυρή ανάκαμψη μετά τις απώλειες της Δευτέρας με πρωταγωνίστριες τράπεζες και τεχνολογικές μετοχές

    • NewsRoom
    γυναίκα χρηματιστής της Wall Street με μάσκα


    Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές στη Wall Street την Τρίτη, με τις τράπεζες να κινούνται θετικά μετά και την χθεσινή προειδοποίηση του Τζερόμ Πάουελ για μια πιο επιθετική αύξηση των βασικών επιτοκίων αν κριθεί απαραίτητο.

    Ήδη οι αναλυτές έχουν αρχίσει να αναθεωρούν προς τα πάνω τις προσδοκίες τους για τις επερχόμενες αυξήσεις της Ομοσπονδιακής τράπεζας, με την Goldman Sachs να προβλέπει ως επικρατέστερο σενάριο την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed του Μαΐου και του Ιουνίου. Και ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS, Τζόναθαν Πίνγκλ, σε σημείωμα της Δευτέρας είπε: «Πιστεύουμε ότι οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. αυξάνονται».

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.807,86 μονάδες με άνοδο 0,74%, ο S&P 500 στις 4.511,81 μονάδες με κέρδη 1,13%, ενώ ο Nasdaq στις 14.108,82 μονάδες με άνοδο 1,95%. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ξεπέρασε νωρίτερα το 2,39%.

    Η αγορά συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου οι διαπραγματεύσεις δεν φαίνεται να σημειώνουν κάποια νέα πρόοδο. Αντίθετα η Ρωσία κλιμακώνει τις επιχειρήσεις της εναντίον της Μαριούπολης, προκειμένου να ελέγξει το πέρασμα μεταξύ του Ντονμπάς προς την Κριμαία, ελέγχοντας την Αζοφική Θάλασσα.

    Την ίδια ώρα οι επενδυτές άκουσαν τον σύμβουλο του Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, να ανακοινώνει πως ο Αμερικανός πρόεδρος και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα ανακοινώσουν την Τετάρτη νέες αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Παράλληλα, ο Μπάιντεν αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις και για την στήριξη της Ευρώπης στην προσπάθεια ενεργειακής απεξάρτησης από την Μόσχα.

    Οι ηγέτες της ΕΕ συνεδριάζουν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να βρουν λύσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά. Πάντως θεωρείται δύσκολο να υπάρξει κάποιο άμεσο εμπάργκο από την ΕΕ στις ενεργειακές προμήθειες από την Ρωσία, ενώ διαφωνίες υπάρχουν και ως προς το αν θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε νέο πακέτο κυρώσεων.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Boeing (2,75%), Nike (2,24%) -χάρη στα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε- και JPMorgan (2,18%). Μόλις 6 από τις 30 μετοχές έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος με τις UnitedHealth Group και Johnson & Johnson να σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις, με πτώση -0,47% έκαστη.

    Πέρα από τις τραπεζικές μετοχές και οι μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες δυσκολεύτηκαν τη Δευτέρα μετά τα σχόλια του Πάουελ, ανέκαμψαν την Τρίτη.  Alphabet, Meta και Amazon έκλεισαν με κέρδη άνω του 2%.

    Διαβάστε επίσης

    Τζέικ Σάλιβαν: Έρχονται νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από ΗΠΑ και τους συμμάχους τους

    Ευρωαγορές: Άνοδος 2,5% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με βοήθεια από τη FED



    ΣΧΟΛΙΑ