• Σχόλιο Αγοράς

    Ήπια άνοδος του πετρελαίου με το βλέμμα στο Ιράν

    • NewsRoom

    FILE PHOTO: A 3D printed oil pump jack is seen in front of displayed stock graph in this illustration picture, April 14, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration


    Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα καθώς οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν φάνηκε να βρίσκουν εμπόδια με συνέπεια να επιβληθεί εμπάργκο στις αποστολές ρωσικού πετρελαίου, με τη στενή προσφορά να αγωνίζεται να καλύψει την ακόμα ισχυρή ζήτηση.

    Οι τιμές πετρελαίου του Οκτωβρίου εμφάνισαν ήπια άνοδο κατά 99 σεντ ή 1,1% για να φτάσει στα 87,78 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές άλλαξαν ελάχιστα την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα κέρδη από τη μείωση της ονομαστικής προσφοράς από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, μιας ομάδας γνωστής ως OPEC+, αντισταθμίστηκαν από τα lockdown στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία δήλωσαν το Σάββατο ότι είχαν «σοβαρές αμφιβολίες» σχετικά με τις προθέσεις του Ιράν να αναβιώσει μια πυρηνική συμφωνία, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να κρατήσει το ιρανικό πετρέλαιο εκτός αγοράς και να διατηρήσει περιορισμένη την παγκόσμια προσφορά. Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να ανακάμψουν προς το τέλος του έτους, καθώς η προσφορά αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω όταν το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.

    Η G7 θα εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο για να περιορίσει τα κερδοφόρα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και σχεδιάζει να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να συνεχίσει να ρέει προς τις αναδυόμενες χώρες. Σε πιο πτωτικές ειδήσεις για τις αγορές, η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας θα μπορούσε να συρρικνωθεί για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες φέτος, καθώς η πολιτική του Πεκίνου για μηδενικό COVID-19 κρατά τους ανθρώπους στο σπίτι κατά τη διάρκεια των διακοπών και μειώνει την κατανάλωση καυσίμου.

    «Η παρατεταμένη παρουσία αντίθετων ανέμων από τους ανανεωμένους περιορισμούς για τους ιούς της Κίνας και η περαιτέρω μετριοπάθεια στις παγκόσμιες οικονομικές δραστηριότητες θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιες επιφυλάξεις για μια πιο διαρκή ανοδική πορεία», δήλωσε ο Jun Rong Yeap, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG.Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Federal Reserve είναι έτοιμες να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος θα μπορούσε να αυξήσει την αξία του δολαρίου ΗΠΑ έναντι των νομισμάτων και να κάνει το πετρέλαιο σε δολάρια πιο ακριβό για τους επενδυτές.

    Διαβάστε επίσης

    Μνημόνιο Συνεργασίας ΥΠΑΑΤ-ΥΜΑ για ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας

    Reuters: Οι G7 έβαλαν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

    ΓΕ Δημητρίου: Κάτω από 3% το ποσοστό του Γεώργιου Δημητρίου



    ΣΧΟΛΙΑ