• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Με βαριές απώλειες, στον απόηχο της Wall Street, ολοκλήρωσαν την Παρασκευή

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρακολουθώντας την παγκόσμια επιφυλακτικότητα που επικρατεί μετά και τη χθεσινή επίδοση της Wall Street, η οποία σημείωσε τη χειρότερη μέρα της από το 2020.

    Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε την Πέμπτη πάνω από 1.000 μονάδες και ο Nasdaq Composite σχεδόν 5% την Πέμπτη, διαγράφοντας το ράλι της Τετάρτης. Η αρχική ανακούφιση για τον αποκλεισμό από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για πιο επιθετικές αυξήσεις φαινομενικά έδωσε τη θέση της για άλλη μια φορά στους φόβους για τις επικείμενες κινήσεις της προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο υψηλός πληθωρισμός, οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομική ανάπτυξη.

    Εν τω μεταξύ, το δολάριο συνεχίζει να ενισχύεται εν μέσω οικονομικής ανησυχίας, με τον δείκτη του δολαρίου να σημειώνει νέο υψηλό 20 ετών το πρωί της Παρασκευής.

    Η νομισματική πολιτική παραμένει βασικός παράγοντας διαμόρφωσης του κλίματος της αγοράς. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ακόμη ακολουθήσει το παράδειγμά της, αλλά η δυναμική φαίνεται να αναπτύσσεται για μια αύξηση μέσα στο καλοκαίρι.

    Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις γύρω από την εισβολή της Ρωσίας στην ανατολική και νότια Ουκρανία, καθώς οι δυνάμεις της φαίνεται να έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις στις περιοχές.

    Σε αυτό το βαρύ κλίμα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στις  7.387,94 μονάδες με πτώση  -1,54%.

    Στην Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις  13.674,29 μονάδες  σημειώνοντας πτώση -1,64% και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις  6.258,36 μονάδες με πτώση  -1,73%,

    Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε στις  23.475,72 μονάδες με πτώση  -1,20% και στην Μαδρίτη  ο IBEX 35 έκλεισε στις  8.322,00 μονάδες σημειώνοντας πτώση  -1,34%.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 429,91 μονάδες με πτώση -1,91%.

    Από τις μετοχές του δείκτη, την καλύτερη απόδοση είχε βρετανική διαφημιστική εταιρεία, S4 Capital, που έκλεισε με άνοδο +9,75%.

    Στον αντίποδα την χαμηλότερη απόδοση είχε η νορβηγική εταιρεία ενεργειακών συστημάτων, Scatec, που έκλεισε με πτώση -17,62%.

    Διαβάστε επίσης:

    Ελλάκτωρ: Τα ντεσού του deal Βαρδινογιάννη – Εφοπλιστών

    Βουτιά 8% για το Bitcoin – Εξανεμίστηκαν 126 δισ. δολάρια από την αγορά crypto

    Εκτός διαπραγμάτευσης οι μετοχές της Μotor Oil και της Ελλάκτωρ



    ΣΧΟΛΙΑ