• Σχόλιο Αγοράς

    Βαρύ sell-off στη Wall Street: Βουτιά 1.000 μονάδων για τον Dow Jones, γκρεμίστηκε στο -4,99% ο Nasdaq (upd)

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με ισχυρότατες απώλειες έκλεισε την Πέμπτη η Wall Street, μια μέρα μετά το «πάρτι» που προκάλεσαν οι καθησυχαστικές δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος απέκλεισε την πιθανότητα για μια πιο έντονη αύξηση των βασικών επιτοκίων της FED, σε σχέση με τη χθεσινή των 50 μονάδων βάσης.

    Ειδικότερα, ο  Dow Jones έκλεισε με απώλειες άνω των 1000 μονάδων, στις 32.997.97 μονάδες (-3,12%). Ο  S&P 500 διαμορφώθηκε στις 4.146,87 μονάδες με απώλειες -3,56% ενώ ο Nasdaq στις 12.317,69 μονάδες με βουτιά -4,99%, ενώ μέσα στην ημέρα η πτώση του είχε ξεπεράσει το 5%.

    Αυτή ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από το 2020 τόσο για τον Dow Jones όσο και  για τον Nasdaq, παρά το γεγονός πως οι επενδυτές προσπάθησαν να περιορίσουν τις απώλειες στο τέλος της ημέρας.

    Η Fed αύξησε την Τετάρτη το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν, και δήλωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της τον Ιούνιο. Ωστόσο, ο πρόεδρος της, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα «δεν εξετάζει ενεργά» μια μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, η οποία πυροδότησε ένα μίνι-ράλι για τις μετοχές στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

    Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Zachary Hill, επικεφαλής στρατηγικής χαρτοφυλακίου στην Horizon Investments, η Fed παραμένει ανοιχτή στην προοπτική να στείλει τα επιτόκια πάνω από τα «ουδέτερα» για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

    Σε αυτό το κλίμα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε ξανά πάνω από το 3% και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018, πιέζοντας τις τεχνολογικές μετοχές. Παράλληλα το δολάριο ενισχύθηκε στο υψηλότερό του σημείο από το 2002!

    Ειδικότερα, η μετοχή της Meta  έκλεισε με βουτιά 6,77%, της Amazon με πτώση 7,56%, της Alphabet στο -4.71%, της Apple στο -5,57%, της Netflix στο -7,69%, της Microsoft στο -4,36%, της Nvidia στο -7,33% και της AMD στο -5,58%.

    Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Twitter (+2,6%), μετά την είδηση πως ο Elon Musk εξασφάλισε χρηματοδότηση για την εξαγορά της εταιρείας. Αντίθετα, βουτιά 8,33% σημειώνει η μετοχή της Tesla.

    Πρόσθετη πίεση στους βασικούς δείκτες έδωσαν τα αδύναμα αποτελέσματα τριμήνου που δημοσιεύτηκαν από εταιρείες του ηλεκτρονικού εμπορίου, με το Etsy και το eBay  να σημειώνουν απώλειες -16,83% και του -11.72% αντίστοιχα, μετά την έκδοση ασθενέστερων από το αναμενόμενο guidance για τα έσοδά τους. Το Shopify υποχώρησε επίσης κατά 14,91%, αφού έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Στα οικονομικά στοιχεία, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για ανεργία ήταν ελαφρώς υψηλότερες από το αναμενόμενο και η παραγωγικότητα της εργασίας μειώθηκε κατά 7,5% το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας τη ταχύτερη πτώση από το 1947.

    Η αγορά αναμένει την Παρασκευή τα στοιχεία για την ανεργία τον προηγούμενο μήνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου, μετά την απόφαση του OPEC+

    Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Wall Street και Τράπεζα της Αγγλίας έσβησαν τα κέρδη της ημέρας

    Χρηματιστήριο: Βουτιά 7×7 για τις τράπεζες, στο… 2021 η Alpha, στα χαμηλά μέρας ο ΟΤΕ, -5,2% η Quest



    ΣΧΟΛΙΑ