• Σχόλιο Αγοράς

    Χρυσός: Έκλεισε σε χαμηλό τριών μηνών στον απόηχο των δηλώσεων του Πάουελ

    χρυσός


    Σε χαμηλό τριών μηνών έκλεισαν σήμερα, Πέμπτη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού, στον απόηχο των διήμερων δηλώσεων του Πάουελ στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.

    Οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών ρίχνουν τις αγορές στο κόκκινο

    Στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ υποστήριξε ότι είναι πιθανόν η τράπεζα να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια τρίωρης ακρόασης ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πάουελ είπε ότι δεν θα χαρακτήριζε «παύση» την πρόσφατη απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της (μεταξύ 5% και 5,25%) ύστερα από 10 διαδοχικές αυξήσεις, επισημαίνοντας πως «σχεδόν όλοι» στην επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed θεωρούν σκόπιμη την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων «με πιο συγκρατημένο ρυθμό» μέχρι το τέλος του έτους.

    Βέβαια, ο Πάουελ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπενθύμισε ότι ο στόχος ενός πληθωρισμού που θα κυμαίνεται στο 2% παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Κεντρικής Τράπεζας. Η επόμενη συνεδρίαση της Fed έχει προγραμματιστεί για τις 25-26 Ιουλίου. Στον απόηχο των χθεσινών του δηλώσεων, ο Πρόεδρος της Fed συνεχίζει αυτή την ώρα την κατάθεσή του στη Γερουσία.

    Νέες αυξήσεις επιτοκίων στις Κεντρικές Τράπεζες Ευρώπης και Τουρκίας

    Παράλληλα, οι αγορές συνέχισαν σήμερα να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις κεντρικές τράπεζες, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε μία νέα απρόσμενη αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης, διπλάσια από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές, εκτοξεύοντας το επιτόκιό της στο 5%.

    Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, προχώρησε σε πέμπτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, με τα επιτόκια πλέον να έχουν σκαρφαλώσει στο υψηλότερό τους επίπεδο από τον Απρίλιο του 2002. Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκιά της στο 15% από το 8,5%, η οποία πάντως ήταν μικρότερη από αυτή που θα ήθελαν οι διεθνείς αναλυτές.

    Όλα τα παραπάνω στοιχεία, μαζί με το γεγονός ότι η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, συνεχίζοντας την αυστηρή νομισματική της πολιτική, δημιουργούν νέες ανησυχίες στους επενδυτές, ασκώντας ταυτόχρονα σοβαρές πιέσεις στις αγορές.

    Πώς κινήθηκαν σήμερα τα πολύτιμα μέταλλα

    Ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου έκλεισε με απώλειες -21,2 στα 1.923,7 δολάρια ανά ουγγιά, σε νέο χαμηλό τριών μηνών από τον Μάρτιο του 2023. Αντιστοίχως, κινήθηκε και το ασήμι παράδοσης Ιουλίου, το οποίο έκλεισε σε χαμηλό τριμήνου με απώλειες 0,343 δολάρια στα 22,467 δολάρια ανά ουγγιά.

    Η πλατίνα παράδοσης Ιουλίου υποχώρησε κατά -22,5 δολάρια με την τιμή της να κυμαίνεται στα 926,5 δολάρια ανά ουγγιά.

    Το παλλάδιο παράδοσης Σεπτεμβρίου έκλεισε με απώλειες -71,70 δολάρια στα 1.272,60 δολάρια ανά ουγγιά.

    Τέλος, ο χαλκός παράδοσης Ιουλίου έκλεισε με απώλειες -0,0235 δολάρια στα 3,8900 δολάρια ανά λίβρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Τιτανικός: Στο υποβρύχιο Titan φαίνεται πως ανήκουν τα συντρίμμια που εντοπιστήκαν

    Ευρωαγορές: Ήπιες απώλειες με το βλέμμα στραμμένο στις Κεντρικές Τράπεζες

    Wall Street: Άνοιγμα με μεικτά πρόσημα – Στο επίκεντρο οι Κεντρικές Τράπεζες

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ