• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άνοιγμα με μεικτά πρόσημα – Στο επίκεντρο οι Κεντρικές Τράπεζες

    Wall Street


    Διστακτικοί παραμένουν οι επενδυτές και την Πέμπτη, μετά τις νέες αυξήσεις επιτοκίων που ανακοίνωσαν οι κεντρικές Τράπεζες σε Αγγλία, Ελβετία και Τουρκία σε συνδυασμό και των δηλώσεων του Πάουελ στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street να κινούνται με μεικτά πρόσημα,  περίπου δύο ώρες μετά το άνοιγμα της αγοράς.

    Oι αγορές συνεχίζουν να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις κεντρικές τράπεζες, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε μία νέα απρόσμενη αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης, διπλάσια από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές, εκτοξεύοντας το επιτόκιό της στο 5%.

    Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, προχώρησε σε πέμπτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, με τα επιτόκια πλέον να έχουν σκαρφαλώσει στο υψηλότερό τους επίπεδο από τον Απρίλιο του 2002. Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκιά της στο 15% από το 8,5%, η οποία πάντως ήταν μικρότερη από αυτή που θα ήθελαν οι διεθνείς αναλυτές.

    O Τζερόμ Πάουελ στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία

    Η χθεσινή ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στη Βουλή των Αντιπροσώπων οδήγησε τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε υποχώρηση, με τον Nasdaq να κλείνει με απώλειες 1,2%, μετά τις προειδοποιήσεις του αξιωματούχου.

    Ο πρόεδρος της Fed υποστήριξε ότι είναι πιθανόν η τράπεζα να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια τρίωρης ακρόασης ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πάουελ είπε ότι δεν θα χαρακτήριζε «παύση» την πρόσφατη απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της (μεταξύ 5% και 5,25%) ύστερα από 10 διαδοχικές αυξήσεις, επισημαίνοντας πως «σχεδόν όλοι» στην επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed θεωρούν σκόπιμη την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων «με πιο συγκρατημένο ρυθμό» μέχρι το τέλος του έτους.

    Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της 13ης και 14ης Ιουνίου, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας προέβλεψαν άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης έκαστη.

    Βέβαια, ο Πάουελ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υποστήριξε ότι ο στόχος ενός πληθωρισμού που θα κυμαίνεται στο 2% παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Κεντρικής Τράπεζας. Η επόμενη συνεδρίαση της Fed έχει προγραμματιστεί για τις 25-26 Ιουλίου. Στον απόηχο των χθεσινών του δηλώσεων, ο Πρόεδρος της Fed συνεχίζει αυτή την ώρα την κατάθεσή του στη Γερουσία.

    Τα μακροοικονομικά στοιχεία που επηρεάζουν τις αποφάσεις της Fed

    Οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, για την προηγούμενη εβδομάδα παρέμειναν σταθερά στις 264.000, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα πέσουν στις 256.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, δείγμα πως η αγορά εργασίας συνεχίζει να έχει αντιστάσεις παρά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Μια ισχυρή αγορά εργασίας αυξάνει το ενδεχόμενο αύξησης της κατανάλωσης και κατ΄επέκταση των τιμών, δίνοντας έδαφος στη FED για συνέχιση της πολιτικής σύσφιξης.

    Παράλληλα, οι πωλήσεις ακινήτων στις ΗΠΑ άγγιξαν τα 4,3 εκατομμύρια δολάρια σημειώνοντας αύξηση κατά 0,1 εκατ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα πέσουν στα 4,25 εκατ. δολάρια.

    Μαζί με το ποσοστό του πληθωρισμού για τον μήνα του Ιουνίου, τα παραπάνω στοιχεία αναμένεται να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Fed, η οποία στοχεύει να ρίξει τον πληθωρισμό στο 2%.

    Μεικτά πρόσημα στο άνοιγμα της Wall Street 

    Με μεικτά πρόσημα κινούνται αυτή την ώρα, οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street.

    Ο Dow Jones κυμαίνεται στις 33.872,68 μονάδες με ήπιες απώλειες -0,23%. Από τις μετοχές του δείκτη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι Merck & Co. Inc. (1,34%) και Salesforce Inc. (1,32%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι οι Intel Corp. (-2,02%) και Boeing Co. (-2,96%).

    Ο S&P 500 κυμαίνεται στις 4.359,03 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,15%. Τις μεγαλύτες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές του κλάδου των υπηρεσιών (-1,48%) και ακολουθούν οι μετοχές του κλάδου της επικοινωνίας και της πληροφορικής (-1,40%).

    Από τις μετοχές του δείκτη, αυτήν την ώρα τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι NRG Energy Inc. (3,48%), Palo Alto Networks Inc. (3,48%) και Amazon.com Inc. (2,97%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι FactSet Research Systems Inc. (-5,48%) και Boston Properties Inc. (-4,08%).

    Όσον αφορά τον Nasdaq, κυμαίνεται στις 13.516,44 μονάδες με ήπια άνοδο 0,11%.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Μεγάλη αλλαγή πολιτικής στην Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αυξάνει το βασικό επιτόκιο στο 15%

    Εξαφάνιση υποβρυχίου στον Τιτανικό: Έφτασε στην περιοχή το γαλλικό ρομπότ για τις έρευνες

    Κυκλική Οικονομία: Το 53% των επιχειρήσεων δεν είναι επαρκώς ενημερωμένες – Έρευνα ΣΕΒ

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ