ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Jefferies θεωρεί ότι η ελληνική επενδυτική ιστορία απέχει ακόμη από την ολοκλήρωσή της, παρότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ήδη τετραπλασιάσει την αξία του από το 2020 και οι τραπεζικές μετοχές καταγράφουν εντυπωσιακές αποδόσεις.
Ο Christopher Wood, στην έκθεση «GREED & fear – Eager anticipation and cruise control» της 22ας Οκτωβρίου 2026 αναφέρει τις εκτιμήσεις του για την ελληνική αγορά έπειτα από τη νέα επίσκεψή του στην Αθήνα και διαπιστώνει ότι οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση της ανάπτυξης παραμένουν ισχυρές.
Η βασική του διαπίστωση είναι ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τη δημοσιονομική κρίση, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τον κύκλο αποκατάστασης της τραπεζικής χρηματοδότησης και των επενδύσεων.
Το μεγάλο περιθώριο στις χορηγήσεις
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ανάλυσης αφορά την πιστωτική επέκταση. Παρά την αύξηση των τραπεζικών δανείων κατά 8,7% τον Αύγουστο, η Jefferies θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια της επαναμόχλευσης, μετά τη μακροχρόνια απομόχλευση που ακολούθησε την κρίση χρέους.
Η επιφυλακτικότητα τραπεζών και δανειοληπτών εξηγείται από το παρελθόν. Το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων είχε φτάσει στο 44,7% το τρίτο τρίμηνο του 2018, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχε αγγίξει το 62,9% στις αρχές του ίδιου έτους. Σήμερα, η εικόνα είναι διαφορετική. Τα επιχειρηματικά δάνεια αυξάνονται κατά 9,3%, ενώ τα στεγαστικά μόλις κατά 1,1%. Αυτό σημαίνει ότι η ανάκαμψη της χρηματοδότησης εξακολουθεί να στηρίζεται κυρίως στις επιχειρηματικές επενδύσεις και όχι στην κατανάλωση ή στην αγορά κατοικίας.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ήδη ενισχυθεί κατά μέσο όρο 465% μέσα σε τέσσερα χρόνια, ωστόσο ο αναλυτής της Jefferies Αλέξανδρος Δημητρίου εξακολουθεί να διατηρεί σύσταση Buy (αγορά) και για τις τέσσερις.
Τα 11,3 δισ. ευρώ που απομένουν από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ένα στοιχείο που αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την επόμενη ημέρα είναι η απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων. Από τα 17,7 δισ. ευρώ του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης, μόλις 6,4 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί μέσω του τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με την ανάλυση, η μέχρι σήμερα αύξηση των δανείων έχει επωφεληθεί σχετικά περιορισμένα από τους συγκεκριμένους πόρους. Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις αντιστοιχούν στο 17,2% του ελληνικού ΑΕΠ, έναντι μόλις 11% το 2019, ενώ οι εισηγμένες επιχειρήσεις εμφανίζουν χαμηλό καθαρό δανεισμό, στις 0,99 φορές τα EBITDA.
Από τη δημοσιονομική κρίση στα πλεονάσματα
Η Jefferies αποδίδει, επίσης, ιδιαίτερη σημασία στην πρόοδο των δημόσιων οικονομικών. Το συνολικό δημοσιονομικό πλεόνασμα έφτασε στο 1,7% του ΑΕΠ το 2025, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να περιοριστεί στο 136% το 2026, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ. Η βελτίωση συνδέεται με την ψηφιοποίηση του κράτους και την ενίσχυση των φορολογικών εισπράξεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 6,6% στο πρώτο οκτάμηνο.
Παράλληλα, η ελληνική αγορά προσελκύει περισσότερα κεφάλαια. Οι χρηματιστηριακές προσφορές του 2026 ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών έχει φτάσει στα 355 εκατ. ευρώ.
Η επιστροφή της Ελλάδας στις αναπτυγμένες αγορές του MSCI, που η έκθεση τοποθετεί στον Μάιο του 2027, αποτελεί ακόμη έναν σημαντικό σταθμό.
Η Jefferies επισημαίνει ότι το σημαντικότερο στοιχείο δεν είναι όσα έχει ήδη κερδίσει η ελληνική αγορά, αλλά τα περιθώρια ανάπτυξης που εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη στην πραγματική οικονομία.
Διαβάστε επίσης:
Τα αμερικανικά ομόλογα επιστρέφουν ως ασφαλές καταφύγιο – Το sell off στην ΤΝ αλλάζει τις ισορροπίες
Aramco: Στο τραπέζι η αύξηση της παραγωγής κατά 10 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μία ώρα πίσω τα ρολόγια την τελευταία Κυριακή του μήνα – Η ιστορία πίσω από το μέτρο
- Νέα εποχή για την Telegraph: Απολύσεις μετά την εξαγορά των £575 εκατ. – Αλλάζει στρατηγική η Axel Springer
- ΚΑΕ Ολυμπιακός σε Γιαννακόπουλο: Αν επιστραφούν τα πραγματικά κλεμμένα, το περίφημο τραπεζάκι στο Σούνιο θα γεμίσει αράχνες αντί για τρόπαια
- Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Συγκρούστηκε με το ΔΣ της Meta για να αυξηθούν οι αποδοχές του και να γλυτώσει φόρο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.