• Οικονομία

    Μεγάλη αλλαγή πολιτικής στην Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αυξάνει το βασικό επιτόκιο στο 15%

    • NewsRoom
    Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

    Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας


    Στο 15% αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να αυξήσει τα επιτόκια, ύστερα από δύο χρόνια, στα οποία ο Ερντογάν «ξόρκιζε» τις πολιτικές νομισματικής σύσφιξης, δίνοντας το σήμα ότι εγκαταλείπει πλέον τα μη συμβατικά οικονομικά μέτρα.

    Με τον πληθωρισμό στη Τουρκία να έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 40%, στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας, με τη νέα επικεφαλής και πρώην βετεράνο τραπεζίτη της Wall Street, Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, τα επιτόκια αυξήθηκαν στο 15% από 8,5%, επίπεδο στο οποίο ήταν «κολλημένα» για πολλούς μήνες.

    Οι επενδυτές, ύστερα από την επιλογή δύο βετεράνων της Wall Street στο οικονομικό επιτελείο της Τουρκίας, ανέμεναν μία στροφή του Ερντογάν σε πιο ορθολογικές οικονομικές πολιτικές. Η μετριοπαθής κίνηση από την Κεντρική Τράπεζα απογοήτευσε αρκετούς εξ’ αυτών, καθώς οι προσδοκίες των αναλυτών προέβλεπαν αύξηση των επιτοκίων ακόμα και στο 40%, όπως είχε εκτιμήσει η Goldman Sachs.

    Βουτιά για τη λίρα

    Τριάντα λεπτά μετά την αύξηση του επιτοκίου, η λίρα βούλιαξε φτάνοντας σε νέα χαμηλά στο 24,31 έναντι του δολαρίου.

    O πρώην στρατηγικός σύμβουλος της Merrill Lynch, Μεχμέτ Σιμσέκ, και νυν υπουργός Οικονομικών είχε διατελέσει τσάρος της τουρκικής οικονομίας και στο παρελθόν και ήταν αγαπημένος των αγορών.

    Η επιστροφή του χάρισε αισιοδοξία στους επενδυτές, η οποία όμως μετριάστηκε όταν σε δηλώσεις του πριν την ανακοίνωση της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποίησε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα γίνει σταδιακά, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας απότομης προσαρμογής.

    Η αύξηση πάντως θεωρείται υπερβολικά μικρή για να περιορίσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό και αναμένεται να υπάρξουν ακόμα αρκετές παρεμβάσεις ώστε να καταγραφούν οι πρώτες πιέσεις που θα οδηγήσουν στο υποχωρήσουν οι τιμές.

    Διαβάστε επίσης

    Τράπεζα της Αγγλίας: Επιταχύνει τον ρυθμό σύσφιξης-Στο 5% τα επιτόκια

    Τουρκία: Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 34%

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Θα είμαστε καλά με την ΤΕΝΕΡΓ και χωρίς – Παραπάνω του ενός οι ενδιαφερόμενοι

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ