• Οικονομία

    Τράπεζα της Αγγλίας: Επιταχύνει τον ρυθμό σύσφιξης-Στο 5% τα επιτόκια

    Τράπεζα της Αγγλίας: Διέψευσε τους αναλυτές, αμετάβλητα τα επιτόκια

    Andrew Bailey, διοικητής Τράπεζας της Αγγλίας


    Σε μία διπλάσια του αναμενόμενου κίνηση προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας στην αύξηση των επιτοκίων, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές. Αν και η μέση εκτίμηση είχε κλειδώσει σε αύξηση κατά 0,25, οι Άγγλοι τραπεζίτες προχώρησαν σε αύξηση κατά 0,50 εκτοξεύοντας το επιτόκιο στο 5%.

    Μία ημέρα νωρίτερα, τα στοιχεία του πληθωρισμού προκάλεσαν σοκ και απογοήτευσαν τις αγορές, καθώς ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή έμεινε κολλημένος στο 8,7%, κόντρα στην ευρύτερη υποχώρηση του πληθωρισμού σε άλλες οικονομίες.

    Η Τράπεζα της Αγγλίας, υπό τις ισχυρές πιέσεις του πληθωρισμού, προχώρησε στην 13η διαδοχική παρέμβαση, ενώ οι προβλέψεις από τους traders για τα επιτόκια αναθεωρούνται.

    Ειδικότερα, οι επενδυτές πλέον βλέπουν το τελικό βασικό επιτόκιο να αυξάνεται στο 6%, με τις δηλώσεις των Βρετανών τραπεζών να μην διαψεύδουν αυτά τα στοιχήματα. Εάν τα επιτόκια κορυφωθούν στο 6%, τότε θα αγγίξουν υψηλό 20ετίας.

    «Εάν υπάρξουν ενδείξεις για πιο επίμονες πιέσεις, τότε θα απαιτηθεί περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», έγραψε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ. «Η μείωση του πληθωρισμού αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας και θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%».

    Διαβάστε επίσης:

    Capital Economics για Ελλάδα: Η χώρα εξακολουθεί να υπεραποδίδει

    Ελβετία: Πέμπτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης – Υποχωρεί το φράγκο

    ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή €400.000 από γνωστό τηλεπαρουσιαστή

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ