• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Βουτιά τραπεζών, ΟΠΑΠ, Motor Oil και ΕΛΠΕ, καθίζηση τζίρου


    Πτώση κατέγραψε την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τον χαμηλό τζίρο, αλλά και τις ανησυχίες των επενδυτών από την μετάλλαξη Δέλτα, που, όπως όλα δείχνουν επελαύνει.

    Τα ευρωπαϊκά στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα, εν μέσω θέρους, πέρασε στις πορτοκαλί χώρες, που σημαίνει ότι η νέα μετάλλαξη καλπάζει και απειλεί την πορεία του τουρισμού, τα έσοδα, για τα οποία οι αρχικές εκτιμήσεις τα ήθελαν στα 9 δισ. ευρώ για φέτος (50% πτώση σε σχέση με το 2019) και βεβαίως είναι πιθανό να αναθεωρηθούν προς το χειρότερο οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη φέτος (4,2% η πρόβλεψη της Κομισιόν, 3,6% η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης που καταγράφεται στον προϋπολογισμό).

    Όλα αυτά δεν αποτελούν καλά νέα, δεδομένης της χρονικής συγκυρίας, στην καρδιά του καλοκαιριού και με ένα υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων στη χώρα, άνω των 2 εκατ. πολιτών, όπως σχολιάζουν οι ειδικοί.

    Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εκεί που έδειχνε να σταθεροποιείται στις 870 μονάδες, κύλισε παρακάτω, κλείνοντας πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας, στις 863,78 μονάδες (862 τα χαμηλά) και πτώση 0,84%, ενώ οι συναλλαγές, ρηχές, υπέστησαν καθίζηση, στα 46,10 εκατ. ευρώ. Κι αυτό συνέβη, διότι ολοκληρώθηκε το rebalancing, αφού από την Τετάρτη η Alpha έχει περάσει στον MSCI.

    Η εικόνα πάντως, ήταν πτωτική τόσο στις τράπεζες, όσο και στα υπόλοιπα blue chips. Όσο οι ειδικοί προειδοποιούν για αλματώδη αύξηση του ρυθμού των κρουσμάτων από την μετάλλαξη της πανδημίας, τόσο η ανησυχία θα διακατέχει την αγορά, υποστηρίζουν οι χρηματιστές. Ειδικά, όσο το growth story της χώρας έχει συνδεθεί με τον τουρισμό. Κατά τα άλλα, η αγορά, επίσης, στρέφει την προσοχή της στην Ελλάκτωρ, καθώς από αύριο Παρασκευή, 16/7 ξεκινάει η αύξηση κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, με αναλογία 1,25 νέες μετοχές προς κάθε 2 παλαιές και με τιμή διάθεσης τα 0,90 ευρώ.

    Η μετοχή ξεκίνησε πάνω από το 1,5 ευρώ, αλλά υποχώρησε στα επίπεδα του 1,49. Πιέσεις και πάλι για την μετοχή της Alpha, στην οποία έγιναν πάνω από 12,7 εκατ. τεμάχια με περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ τζίρο. Απώλειες πάνω από 2,7% για την ΕΤΕ και πάνω από 2% και για Eurobank και λιγότερο, 1,7% για την Πειραιώς.

    Στα μη τραπεζικά blue chips, επικρατούν πτωτικές τάσεις, με την μεγαλύτερη πτώση ΟΠΑΠ -2,8%, Motor Oil -1,8%, ΕΛΠΕ -1,5%, ενώ ανοδικά έκλεισε το Jumbo (αν και περιορίστηκαν τα αρχικά κέρδη στα επίπεδα των 13,78 ευρώ) Coca Cola, στα 30,92 ευρώ και με κέρδη λίγο πάνω από 1%, Βιοχάλκο, στα επίπεδα των 4,46 ευρώ, Lamda, στα 7,60 ευρώ και άνοδο 1,4%.

    Νέα υψηλά και σήμερα για τα Πλαστικά Θράκης και άνοδο πάνω από 2% με περισσότερα από 83 χιλιάδες κομμάτια. Ενδιαφέρον προέκυψε και για τον Σαράντη που έκλεισε με άνοδο 1,8%.

    Οι αγορές επίσης έχουν στραμμένη την προσοχή τους την Πέμπτη στη σημερινή κατάθεση του Τζερόμ Πάουελ (Fed) στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Χθες, ο επικεφαλής της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ εξέφρασε ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Κογκρέσο την εκτίμηση πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία είναι παροδικές και θα εξασθενήσουν, ενώ έστειλε και «σήμα» ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σύντομα σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

    Οι απώλειες πάντως, για τον Dow είναι οριακές, ενώ η πτώση γενικεύεται στην Ευρώπη με τα χρηματιστήρια να σημειώνουν απώλειες κοντά στη μία ποσοστιαία μονάδα.

    Τέλος, στις 6 Σεπτεμβρίου 2021 αντί για 23 Αυγούστου 2021 θα πραγματοποιηθεί η αποκοπή μερίσματος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε η εισηγμένη στο οικονομικό ημερολόγιο 2021.



    ΣΧΟΛΙΑ