• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Το «μυστήριο» του δεύτερου 10ημέρου κάθε μήνα–Blue chips και τράπεζες έριξαν τον δείκτη, οι εντολές στη Cenergy

    Χρηματιστήριο: Το «μυστήριο» του δεύτερου 10ημέρου κάθε μήνα–Blue chips και τράπεζες έριξαν τον δείκτη, Οι εντολές στη Cenergy

    Χρηματιστήριο


    Περίεργη συνεδρίαση, παρά την πτώση του γενικού δείκτη. Στις τράπεζες και σε πολλά από τα blue chips, οι απώλειες περιορίστηκαν. Υπήρξαν εντολές από ξένους, όσο και από Έλληνες θεσμικούς επενδυτές, ειδικά αμοιβαία κεφάλαια τραπεζών, τόσο για την Εθνική και την Alpha Bank, όσο και για Mid Caps, όπως η Cenergy του ομίλου Στασινόπουλου.

    Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών «μαζεύτηκε» από τα χαμηλά των 910 μονάδων και επανήλθε πάνω από την βραχυπρόθεσμη στήριξη των 913 μονάδων, κλείνοντας τελικώς στις 915, με απώλειες 0,87%.

    Η διάθεση στην αγορά δεν είναι για πωλήσεις, σημειώνουν οι αναλυτές. Μετά από πέντε μέρες συνεχόμενης ανόδου στις τράπεζες, ήταν θεμιτό το να βγουν πωλήσεις, ειδικά όταν υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τον χρησμό της Moody’s ως προς το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες απόψεις που εκφράζουν οι επαγγελματίες της αγοράς, εδώ και 180 μέρες, δηλαδή από τον Μάιο, έχει παρατηρηθεί ότι στο τέλος του δεύτερου 10ημέρου κάθε μήνα βγαίνουν πωλήσεις στην αγορά, με αποκορύφωμα τα χαμηλά του Μαΐου και του Ιουλίου που οδήγησαν τον γενικό δείκτη μέχρι τις 830 μονάδες.

    Στη συνέχεια όμως, η αντίδραση που εκδηλώθηκε ήταν της τάξης των 100 μονάδων, δεδομένου ότι η αγορά έχει γράψει το διάστημα αυτό υψηλά στις 932 μονάδες.

    Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 73 εκατ. ευρώ και στο σύνολό τους ήταν καθαρές, δηλαδή χωρίς πακέτα. Οι επενδυτές, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς, βρήκαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν σε λίγο καλύτερες αποτιμήσεις.

    Τον χορό αλλαγής της τάσης, μετά τη ΔΕΗ, το ταμπλό δείχνει ότι θα τον σύρουν οι τράπεζες. Η Πειραιώς, για παράδειγμα, ανακοίνωσε την Παρασκευή τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου, σύμφωνα με τα οποία τα NPEs μειώθηκαν από 46% σε 16% και μάλιστα σε διάστημα 6 μηνών!

    Η πρόβλεψη του Χρήστου Μεγάλου είναι ότι το 2022 τα κόκκινα δάνεια θα μειωθούν κάτω από 10%, καθιστώντας ευθέως ανταγωνιστική την τράπεζα σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές.

    Η μετοχή υποχώρησε οριακά, στο 1,46 ευρώ και απώλειες κάτω από 1%.

    Πάνω από 1% οι απώλειες και για την Eurobank, στα 96 λεπτά, ενώ περιορίστηκε η πτώση στην ΕΤΕ, με το χαρτί στα 2,83 ευρώ και όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια.

    Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, η Alpha Bank έκλεισε με οριακά κέρδη στο 1,13 ευρώ, αν και νωρίτερα βρέθηκε πιο ψηλά στο 1,15 ευρώ, διακινώντας σχεδόν 6,55 εκατ. τεμάχια. Οι εντολές στις τράπεζες, όπως παρατηρούν οι χρηματιστές δεν είναι τυχαίες.

    Οι επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, ποντάρουν χαρακτηριστικά στην επόμενη μέρα της Πειραιώς, καθώς σήμερα φάνηκε από τα αποτελέσματα ότι τα κεφάλαια από την αύξηση κεφαλαίου διοχετεύονται στην αναδιάρθρωση του ομίλου.

    Η χθεσινή απόφαση της ΕΤΕ για μείωση ονομαστικής αξίας της μετοχής με σκοπό την μείωση ζημιών του παρελθόντος εκλαμβάνεται από τους αναλυτές ως κίνηση που θα φέρει πιο κοντά τη διανομή μερίσματος. Στη Eurobank οι ξένοι επενδυτές σπεύδουν να τοποθετηθούν στην προοπτική διανομής μερίσματος.

    Πιέσεις βγήκαν σε μια σειρά από μη τραπεζικές μετοχές. Πάνω από 1% η πτώση για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 10,20 ευρώ, ΔΕΗ, στα 10,12 ευρώ, Coca Cola, στα 29,52, ΕΛΠΕ, στα 6,18, ΕΥΔΑΠ, στα 7,52, ΕΧΑΕ, στα 3,79, ΜΟΗ, στα 14,10 και ΟΤΕ στα 15,19 ευρώ.

    Επιστροφή για τον Μυτιληναίο στα όρια των 15 ευρώ, την Jumbo στα 13,26, τον ΟΠΑΠ, λίγο κάτω από τα 13 ευρώ.

    Τέλος, σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,12%.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ