• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Διευρύνονται οι απώλειες στην αγορά – Profit taking στις τράπεζες

    Ταμπλό χρηματιστηρίου


    Αλλαγή σκηνικού στον τραπεζικό κλάδο, μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις.

    Απώλειες καταγράφουν αυτήν την ώρα και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς η προοπτική του «5χ5» και το θετικό momentum, παρά την αίσθηση που υπήρχε στην αγορά, δείχνει να σβήνει, τουλάχιστον προς ώρας.

    Η Τράπεζα Πειραιώς που, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε νωρίτερα την Παρασκευή, πριν από το άνοιγμα της αγοράς, παρουσίασε μείωση των NPEs στο 16%, από 46% που ήταν πριν από έξι μήνες, καταγράφει αυτή τη στιγμή απώλειες 2,04%, στα 1,44 ευρώ.

    Σημειωτέον, η τράπεζα εμφάνισε αύξηση κερδών προ φόρων και προβλέψεων σε επαναλαμβανόμενη ετήσια βάση κατά 14%, στα €837 εκατ. για το εννεάμηνο του 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρων σε επαναλαμβανόμενη βάση ανήλθαν στα €489 εκατ., έναντι €285 εκατ. την ίδια περίοδο του 2020.

    Η τράπεζα καταγράφει ταυτόχρονα επιτάχυνση των καθαρών εσόδων από προμήθειες στα €279 εκατ., με ανοδικές τάσεις σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, επισημαίνοντας ότι το 3ο τρίμηνο 2021 αποτελεί το καλύτερο ιστορικά για την Πειραιώς.

    Την ίδια ώρα, η ΕΤΕ, που χθες ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε μείωση μετοχικού κεφαλαίου για συμψηφισμό ζημιών, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως προάγγελος επιστροφής στα μερίσματα, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος κερδοφορίας 900 εκατ. ευρώ φέτος, υποχωρεί κατά 1,55%, στα 2,796 ευρώ.

    Στο 1,27% οι απώλειες για τη Eurobank, στα 0,9676 ευρώ, και μικρότερες απώλειες για την Alpha Bank, 0,62%, στα 1,127 ευρώ.

    Κι όλα αυτά ενώ, όπως προελέχθη, η αίσθηση που υπάρχει στην αγορά είναι ότι το θετικό momentum για τις τράπεζες έχει συνέχεια. Κάτι που, αν βεβαίως επιβεβαιωθεί, ευνοεί το Χρηματιστήριο, αφού άνοδος της αγοράς δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την αρωγή των τραπεζών, όπως λέει, άλλωστε, ένα παλιό χρηματιστηριακό ρητό.

    Ο γενικός δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα στις 912,39 μονάδες με πτώση 1,16%, παίρνοντας αποστάσεις από τα προηγούμενα υψηλά, τις 932 μονάδες.

    Η αρχική δε αντίδραση που καταγράφηκε νωρίτερα στις τράπεζες αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες για τη σημερινή αξιολόγηση της Μοοdy’s, οι οποίες εκτιμάται ότι επηρεάζουν άλλωστε και την απόδοση των ελληνικών ομολόγων, με το 10ετές να υποχωρεί πλέον σε απόδοση κατά 2,84% στο 1,165% μετά τη «βουτιά» που σημείωσε νωρίτερα.

    Οι επενδυτές προεξοφλούν ότι ο αμερικανικός οίκος θα ανακοινώσει κάποια καλά νέα, είτε για το αξιόχρεο, είτε για τις προοπτικές της οικονομίας, φέρνοντάς τη πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.

    Η νέα μεγάλη δουλειά των Σωληνουργείων Κορίνθου δίνει ώθηση στη Cenergy, αν και τα κέρδη έχουν περιοριστεί, ενώ στα 4,57 ευρώ υποχωρεί η Βιοχάλκο.

    Διόρθωση στη ΔΕΗ στα 10,12 ευρώ, την Coca Cola, κάτω από τα 30 ευρώ πάλι, ενώ κάποιες εντολές βγαίνουν σε Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και Jumbo.

    Στα 13,96 ευρώ με απώλειες 0,85% η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

    Εθνική Τράπεζα: Στήνεται σκηνικό για τη διανομή μερίσματος

    Τράπεζα Πειραιώς: Αύξηση κερδών προ φόρων κατά 14% – Στο 16% από 46% έξι μήνες πριν ο δείκτης NPE



    ΣΧΟΛΙΑ