• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Στήνεται σκηνικό για τη διανομή μερίσματος

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Κινήσεις της Εθνικής Τράπεζας, όπως η χθεσινή, με τη μείωση της ονομαστικής αξίας για τον συμψηφισμό ζημιών παρελθόντων ετών (Frontier και άλλες επισφάλειες), σε συνδυασμό με την προσδοκία για κερδοφορία φέτος κοντά στα 900 εκατ. ευρώ, ανοίγουν το δρόμο για τη διανομή μερίσματος.

    Την άποψη αυτή υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, θεωρώντας ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή απόφαση της Εθνικής. Υπενθυμίζουν την έκθεση της Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την οποία, οι προβλεπόμενοι δείκτες NPE για την Eurobank και την Εθνική δείχνουν να επιτυγχάνουν ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους μείωσης σε επίπεδα κοντά στο 6% με 7% τους επόμενους μήνες, πριν το τέλος του 2022.

    Ήδη, ο Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank σε πρόσφατη παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου είχε πει πως η ισχυρή κερδοφορία και η κεφαλαιακή βάση, σε συνδυασμό με την εξυγίανση του ισολογισμού της, επιτρέπουν στη τράπεζα να ανοίξει τη συζήτηση με τις εποπτικές αρχές για τη διανομή μερίσματος από το 2022.

    Την ίδια ώρα, μόλις προ 10ημέρου με συνέντευξή του σε οικονομική εφημερίδα ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Άλεξ Πατέλης δήλωνε ότι πλησιάζει η ώρα για μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ στις τράπεζες.

    Το ΤΧΣ συμμετέχει στην Εθνική σε ποσοστό 40,3%. Τις προηγούμενες μέρες ξεκίνησε εκ νέου η συζήτηση για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας αποκτώντας πακέτο μετοχών από το Ταμείο. Αυτό ήταν αρκετό για να οδηγήσει τη μετοχή μέχρι τα χθεσινά ενδοσυνεδριακά υψηλά των 2,90 ευρώ και σε ένα ράλι τεσσάρων συνεχόμενων συνεδριάσεων.

    Η μείωση της ονομαστικής αξίας που συνεπάγεται σε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με στόχο το συμψηφισμό ζημιών και σε συνδυασμό με την επιδιωκόμενη κερδοφορία φέτος κατά 900 εκατ. ευρώ, ερμηνεύεται από την αγορά σαν προάγγελος εξελίξεων με επίκεντρο την ΕΤΕ και τον τραπεζικό κλάδο, παρατηρούν παράγοντες της αγοράς.

    Οι ίδιες πηγές, δεν αποκλείουν, η ΕΤΕ να ακολουθήσει στις ανακοινώσεις και βεβαίως στις προθέσεις την Eurobank για τη διανομή μερίσματος, εξέλιξη που θα μπορούσε να πυροδοτήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον. Δεν είναι τυχαίο ότι το γύρισμα της Eurobank που πλέον βρίσκεται μία ανάσα από το 1 ευρώ συνδέθηκε με την πρόθεση της διοίκησης να εξετάσει την προοπτική του μερίσματος με πολλά από τα ξένα χαρτοφυλάκια να παίρνουν εγκαίρως θέση στη μετοχή.

    Σύμφωνα με άλλους διαχειριστές, τάση στην αγορά τις επόμενες μέρες θα μπορούσαν να δώσουν η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς (κάτι που θα γίνει σήμερα) και βεβαίως η έκθεση της Moody’s για το ελληνικό αξιόχρεο.

    Στην πρώτη περίπτωση, της Πειραιώς, θα «μετρηθεί» κατά πόσο η αύξηση κεφαλαίου που προηγήθηκε έχει ευνοήσει την αναδιάρθρωση του ομίλου. Στη δεύτερη περίπτωση αποτελεί στοίχημα η βελτίωση της επενδυτικής θέσης της χώρας μας από την Moody’s.

    Ο αμερικανικός οίκος είναι ο μόνος που δεν έχει αναβαθμίσει τη χώρα παρά τα διθυραμβικά σχόλια και για την ελληνική οικονομία, αλλά και για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Μέχρι στιγμής δίνει βαθμολογία Ba3 και σταθερές προοπτικές. Μένει να φανεί αργά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), αν αυτό θα αλλάξει…

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική Τράπεζα: Μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,8 δισ. ευρώ

    Moody’s: Η μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ελλάδα το 2022

    Moody’s: Κορυφώνεται η αγωνία στην κυβέρνηση για το ραπόρτο του διεθνούς οίκου



    ΣΧΟΛΙΑ