• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Πάνω από 2% η άνοδος στην Πειραιώς και τα ΕΛΠΕ, κάτι ψήνεται στην Intertech με +8%

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) - Ανδρέας Σιάμισιης (Helleniq Energy)

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Ανδρέας Σιάμισιης (Helleniq Energy)


    Με την αγορά πάνω από τις 1.340 μονάδες, κοιτάζει τις 1.350, κάνοντας ποδαρικό με το δεξί στον Αύγουστο.

    Αισθητή άνοδος στα καθαρά κέρδη των τραπεζών, άλμα στα κέρδη ανά μετοχή, επιτυχές πέρασμα από τα stress test, αναθεώρηση προς τα πάνω στους στόχους για απόδοση των ιδίων κεφαλαίων, ψήφος εμπιστοσύνης από τη Citigroup, προκύπτει από τα αποτελέσματα α’ 6μήνου και β’ 3μήνου των Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,49% 2,05 και Πειραιώς ΠΕΙΡ 0% 3,88 που έγιναν γνωστά αμέσως μετά το κλείσιμο της αγοράς χθες το απόγευμα.

    Οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά συμφωνούν ότι δημιουργείται το… τέλειο κλίμα για την αγορά, εν μέσω θέρους, το οποίο αντανακλάται από το γεγονός ότι ο Ιούλιος που έκλεισε με άνοδο σχεδόν 5% ή ο τέταρτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για το Χρηματιστήριο.

    Χθες η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου κατρακύλησε στο 3,72%, όταν έγινε γνωστή η αναβάθμιση από τον ιαπωνικό οίκο R&I επαναφέροντας στις μνήμες τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη διετία με επιχειρηματίες, τραπεζίτες και πολιτικό προσωπικό από την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

    Ως γνωστόν, οι Ιάπωνες συνηθίζουν να τοποθετούνται στις αγορές των ομολόγων και ο εν λόγω οίκος ακόμα κι αν δεν έχει ευρωπαϊκή πιστοποίηση, θεωρείται από τους πλέον υπολογίσιμους στην Άπω Ανατολή (π.χ. Σιγκαπούρη), όπως σχολιάζουν τραπεζικές πηγές.

    Ίδια προσμονή υπάρχει την ερχόμενη Παρασκευή και από την Scope Ratings, που σημαίνει ότι σιγά – σιγά φτιάχνεται κλίμα για να έρθει η αναβάθμιση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

    Υπό τα δεδομένα αυτά λοιπόν, το ρεκόρ που τείνει να δημιουργηθεί στα τραπεζικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αρχίζει να γίνεται πράξη η επενδυτική βαθμίδα, αλλά και τα deals, όπως της Mytilineos με τα ΕΛΠΕ, ή η επικείμενη νέα μεγάλη εξαγορά του πρώτου (Mytilineos), που όλα δείχνουν ότι ωριμάζει για να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες, δημιουργούν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές προοπτικές στην ελληνική αγορά μετοχών, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

    Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, με τον μισό ελληνικό πληθυσμό να βρίσκεται στις παραλίες, στην καρδιά του καλοκαιριού, ο τζίρος ξεπέρασε τα 120 εκατ. ευρώ! Που αν αφαιρεθούν τα περίπου 12 εκατ. ευρώ πακέτα, οι καθαρές συναλλαγές είναι και πάλι υψηλές, αφού διαμορφώθηκαν πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Μόνο σήμερα, στο πρώτο ημίωρο ο τζίρος ξεπέρασε τα… 8 εκατ. ευρώ!

    Στο +8,1% η μετοχή της Ιντερτέκ, καθώς αναμένεται δημόσια πρόταση από τη CD Media του Σπύρου Γιαμά.

    Πάνω από 1% και τα κέρδη του ΟΠΑΠ.

    Από εκεί και πέρα, όλα δείχνουν ότι και ο Αύγουστος που μόλις ξεκίνησε θα είναι ένας θερμός για την αγορά μήνας.

    Χθες ιαπωνικός οίκος έδωσε επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα και κάτι ανάλογο αναμένεται την Παρασκευή και από την γερμανική Scope, η οποία όμως, δεν έχει την πιστοποίηση της ΕΚΤ.

    Γεγονός όμως, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κλοιό αναβαθμίσεων με την τελική σφραγίδα να έρχεται πιθανώς τον Σεπτέμβριο από κάποιον αναγνωρισμένο οίκο αξιολόγησης.

    Επιστρέφοντας στις τράπεζες, πάνω από 1% τα κέρδη για την Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,22% 1,66 1,18% η άνοδος για την ΕΤΕ, 1,13% για την Eurobank και πάνω από 2,1% για την μετοχή της Πειραιώς.

    Πάνω από 1% η αντίδραση που βγαίνει στον ΟΠΑΠ, στα 37,94 ευρώ σκαρφαλώνει η Μυτιληναίος, στα 27,20 η Jumbo, +1,5% η ΕΛΧΑ, +6,4% η ΕΚΤΕΡ, και +1,76% η Δομική Κρήτης.

    Διαβάστε επίσης:

    Deutsche Bank: Πρωταθλητής στις αποδόσεις ο εγχώριος Γενικός Δείκτης

    Η Optima επιβεβαιώνει τη δυναμική της Mytilineos για την τιμή-στόχο στα €45,90

    Πώς απογειώθηκαν τα αποτελέσματα της Eurobank και της Πειραιώς – Το νέο deal της Mytilineos – Τι θα γίνει στην αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ