• ΑΓΟΡΕΣ

    Πώς απογειώθηκαν τα αποτελέσματα της Eurobank και της Πειραιώς – Το νέο deal της Mytilineos – Τι θα γίνει στην αγορά

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank) - Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos)

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank) – Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos)


    Αισθητή άνοδος στα καθαρά κέρδη των τραπεζών, άλμα στα κέρδη ανά μετοχή, επιτυχές πέρασμα από τα stress test, αναθεώρηση προς τα πάνω στους στόχους για απόδοση των ιδίων κεφαλαίων, ψήφος εμπιστοσύνης από τη Citigroup, προκύπτει από τα αποτελέσματα α’ 6μήνου και β’ 3μήνου των Eurobank και Πειραιώς που έγιναν γνωστά αμέσως μετά το κλείσιμο της αγοράς χθες το απόγευμα.

    Οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά συμφωνούν ότι δημιουργείται το… τέλειο κλίμα για την αγορά, εν μέσω θέρους, το οποίο αντανακλάται από το γεγονός ότι ο Ιούλιος που έκλεισε με άνοδο σχεδόν 5% ή ο τέταρτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για το Χρηματιστήριο.

    Χθες η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου κατρακύλησε στο 3,72%, όταν έγινε γνωστή η αναβάθμιση από τον Ιαπωνικό οίκο R&I επαναφέροντας στις μνήμες τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη διετία με επιχειρηματίες, τραπεζίτες και πολιτικό προσωπικό από την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

    Ως γνωστόν, οι Ιάπωνες συνηθίζουν να τοποθετούνται στις αγορές των ομολόγων και ο εν λόγω οίκος ακόμα κι αν δεν έχει ευρωπαϊκή πιστοποίηση, θεωρείται από τους πλέον υπολογίσιμους στην Άπω Ανατολή (π.χ. Σιγκαπούρη), όπως σχολιάζουν τραπεζικές πηγές.

    Ίδια προσμονή υπάρχει την ερχόμενη Παρασκευή και από την Scope Ratings, που σημαίνει ότι σιγά – σιγά φτιάχνεται κλίμα για να έρθει η αναβάθμιση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

    Υπό τα δεδομένα αυτά λοιπόν, το ρεκόρ που τείνει να δημιουργηθεί στα τραπεζικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αρχίζει να γίνεται πράξη η επενδυτική βαθμίδα, αλλά και τα deals, όπως του Μυτιληναίου με τα ΕΛΠΕ, ή η επικείμενη νέα μεγάλη εξαγορά του πρώτου (Mytilineos), που όλα δείχνουν ότι ωριμάζει για να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες, δημιουργούν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές προοπτικές στην ελληνική αγορά μετοχών, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

    Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, με τον μισό ελληνικό πληθυσμό να βρίσκεται στις παραλίες, στην καρδιά του καλοκαιριού, ο τζίρος ξεπέρασε τα 120 εκατ. ευρώ! Που αν αφαιρεθούν τα περίπου 12 εκατ. ευρώ πακέτα, οι καθαρές συναλλαγές είναι και πάλι υψηλές, αφού διαμορφώθηκαν πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

    Ο Χρήστος Μεγάλου, CEO της Πειραιώς εξήγησε στους αναλυτές ότι η επίδοση της τράπεζας το 1ο εξάμηνο 2023 επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την αξία της εμπορικής της δυναμικής και τη συνεπή υλοποίηση των στόχων μας».

    «Το 1ο εξάμηνο 2023 παρουσιάσαμε», όπως είπε, «ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων, παράγοντας €0,33 κέρδη ανά μετοχή και 14% απόδοση κεφαλαίων.

    Ο Όμιλός μας πέτυχε διατηρήσιμη κερδοφορία λαμβάνοντας υπόψη τους αναλαμβανόμενους κινδύνους, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσε τα κεφάλαια του, διατήρησε ισχυρό προφίλ ρευστότητας και επέδειξε πειθαρχία στη διαχείριση του λειτουργικού κόστους.

    Η εξυγίανση του ισολογισμού συνεχίσθηκε, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνεται περαιτέρω στο 5,5%, καλύπτοντας ήδη τον στόχο μας για το τέλος του έτους, ενώ ο δείκτης κάλυψης αυξήθηκε στο 57%».

    Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, «η οργανική παραγωγή κεφαλαίου οδήγησε τον δείκτη CET1 στο 12,3%, αυξημένο κατά 0,7% από την αρχή του έτους.

    Οι πρωτοβουλίες μας για τον περιορισμό του κόστους συνεχίσθηκαν με αμείωτο ρυθμό για ακόμα ένα 3μηνο, με τα λειτουργικά έξοδα να μειώνονται περαιτέρω, απορροφώντας τις πληθωριστικές πιέσεις και επιτυγχάνοντας ιστορικά χαμηλό δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα στο 32% το δεύτερο 3μηνο.

    Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 6% ετησίως, με καθαρή πιστωτική επέκταση €800 εκατ. το δεύτερο 3μηνο και συνεχιζόμενη ροή επιχειρηματικών έργων για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Επιπλέον, τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία πελατών αυξήθηκαν σε €8,2 δισ. τον Ιούνιο του 2023, 9% υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση, αξιοποιώντας την εκτεταμένη τεχνογνωσία μας σε αυτόν τον τομέα.

    Συνολικά, το ενισχυμένο εμπορικό franchise μας, έχει αποφέρει το 1ο εξάμηνο αύξηση 16% των καθαρών εσόδων από προμήθειες σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν».

    Έτσι λοιπόν, με βάση τις ισχυρές επιδόσεις του 1ου εξάμηνου 2023 και το εξελισσόμενο περιβάλλον επιτοκίων, ο κ. Μεγάλου ανακοίνωσε χθες ότι «αναβαθμίζουμε τους βασικούς χρηματοοικονομικούς μας στόχους για το έτος 2023, στοχεύοντας πλέον σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου 14%, με δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα κάτω του 38%.

    Ο δείκτης ΝΡΕ αναμένεται να διαμορφωθεί κάτω από το επίπεδο ορόσημο του 5% στο τέλος του έτους 2023».

    Φ. Καραβίας: Η λογιστική αξία ανά μετοχή αυξήθηκε κατά 19%

    Ο κ. Καραβίας εκλήθη να αναπροσαρμόσει εκ νέου τον στόχο για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων από 14% πριν από λίγες μέρες σε πάνω από 15%!

    Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Σε ένα τέτοιο υποστηρικτικό περιβάλλον, οι επιδόσεις της Eurobank σε όλους τους τομείς ήταν ιδιαίτερα θετικές, με διακριτή συμβολή των θυγατρικών μας στη Βουλγαρία και την Κύπρο.

    Η λογιστική αξία ανά μετοχή αυξήθηκε κατά 19% σε ετήσια βάση σε 1,90 ευρώ και η απόδοση ιδίων κεφαλαίων αναμένεται πλέον να υπερβεί σημαντικά το 15% το 2023».

    Τι συνετέλεσε στην επιτυχία;

    Μεταξύ άλλων:

    Στο τέλος Ιουνίου 2023, ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκε σε 19,0% και ο δείκτης FL CET1 σε 16,3%, αυξημένοι κατά 200 και 230 μονάδες βάσης αντίστοιχα έναντι του Α΄ εξαμήνου 2022.

     Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €1,90 και ήταν αυξημένα κατά 18,8% σε ετήσια βάση.

     To σύνολο του ενεργητικού διαμορφώθηκε σε €81,5δισ. στο τέλος του Α΄ Εξαμήνου 2023.

    Τα ενήμερα δάνεια ενισχύθηκαν οργανικά κατά €0,5δισ. το Α΄ εξάμηνο 2023.

    Τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε €42,1δισ. στο τέλος Ιουνίου, περιλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής και μέσης διαβάθμισης ύψους €4,6 δισ.

    Τα επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώθηκαν σε €24,2 δισ. τα στεγαστικά σε €10,0δισ. και τα καταναλωτικά σε €3,4δισ.

    Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά €0,3δισ. το Α’ εξάμηνο 2023 σε €55,9δισ.

    Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 72,6% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας σε 174,2% στο τέλος του Α’ Εξαμήνου 2023.

    Τα υψηλής ποιότητας ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού διαμορφώθηκαν σε €17,3 δισ. την ανωτέρω περίοδο.

    Η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα μειώθηκε κατά €4,2 δισ. σε σχέση με το Α’ εξάμηνο 2022 σε €7,4 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2023.

     Διαβάστε επίσης:

    Το νέο deal της Mytilineos, το ρεκόρ της Πειραιώς και οι εκπλήξεις Μεγάλου, τι δεν πάει καλά με την Interamerican και η Eurobank φροντίζει τους πυρόπληκτους

    Ενεργειακοί όμιλοι: Ο ανταγωνισμός για τις ΑΠΕ εκτός Ελλάδας και η… διαφορά της Mytilineos

    Πώς η Fed έπληξε την αυτοκρατορία των Rolex



    ΣΧΟΛΙΑ