• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι υπεραξίες των 23,7 δισ. και πώς συμπεριφέρεται το Χρηματιστήριο τον Αύγουστο

    Χρηματιστήριο


    Επιμένει ανοδικά το Χρηματιστήριο. Με τον Γενικό Δείκτη να προσθέτει στο ενεργητικό του μηνιαία κέρδη 4,44% στη διάρκεια του Ιουλίου, που ολοκληρώθηκε χθες.

    Πλέον, σε ορίζοντα επταμήνου από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς, ο βασικός και συνάμα πιο αναγνωρίσιμος δείκτης για τις ελληνικές μετοχές «τρέχει» με… 43,63%.

    Επίδοση που είναι κατά σειράν η τρίτη ισχυρότερη, μετά από την «έκρηξη» του 1999.

    Τότε, στο επτάμηνο της μεγάλης παραζάλης, που έμελλε να εξελιχθεί σε περιφανή «φούσκα», η αγορά κατέγραφε άνοδο 58,77%.

    Το επτάμηνο του 2019 ήταν το αμέσως καλύτερο, με τα κέρδη του Γενικού Δείκτη να διαμορφώνονται σε 46,74%.

    Σε απόσταση αναπνοής δηλαδή, από την τρέχουσα πραγματικότητα. Όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο από την πλευρά των διεθνών χαρτοφυλακίων όσο και από τους Έλληνες «παίκτες», θεσμικούς και ιδιώτες, παραμένει ιδιαίτερα θερμό. Οδηγώντας τις μετοχές σε ολοένα και ψηλότερα επίπεδα τιμών.

    Δικαιολογημένα στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αλλά υπάρχουν και δείγματα ανορθολογισμού.

    Το ουσιώδες είναι ότι από την αρχή του 2023 το Χρηματιστήριο έχει προσφέρει κέρδη που ανέρχονται αθροιστικά σε… 23,745 δισ. ευρώ.

    Και τούτο, καθώς η αγοραία αξία του συνόλου των εισηγμένων εταιρειών, από τα 65,51 δισ. έχει αναρριχηθεί τώρα στα 89,255 δισ. ευρώ.

    Με τις τράπεζες και ορισμένες άλλες μεγάλες επιχειρήσεις να έχουν καρπωθεί τη μερίδα του λέοντος σε ότι αφορά τις υπεραξίες.

    Αν και μήνας θερινής ραστώνης ο Ιούλιος, εν τούτοις δεν αποτέλεσε τροχοπέδη για τη συναλλακτική δραστηριότητα.

    Η μέση ημερήσια αξία της οποίας διαμορφώθηκε σε 90,2 εκατ. ευρώ, για τις 60 μετοχές εταιρειών που απαρτίζουν τον Γενικό Δείκτη.

    Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με τα  δεδομένα του περσινού Ιουλίου οι εφετινές συναλλαγές στις «πρωτοκλασάτες» μετοχές ήταν αυξημένες κατά… 84,5%.

    Κρίνοντας τουλάχιστον με βάση τα ευρήματα της στατιστικής, ο χρηματιστηριακός Ιούλιος ενσωματώνει θετικές προοπτικές για τις ελληνικές μετοχές.

    Στο διάστημα των τελευταίων 21 ετών, δηλαδή αρχής γενομένης από το 2002 όταν  ήρθε το ευρώ, έως και το 2002, ο Γενικός Δείκτης είχε 12 φορές κέρδη. Έναντι 8 που παρουσίασε ζημιές.

    Υπήρξε και μια φορά χωρίς μεταβολή. Αυτό συνέβη το 2015 όταν τράπεζες και χρηματιστήριο έμειναν εκτός λειτουργίας, ελέω της ανερμάτιστης πολιτικής των μαθητευόμενων μάγων της τότε κυβέρνησης Σύριζα, που υποτίθεται ότι έκαναν περήφανη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους.

    Με όρους Γενικού Δείκτη η συνολική απόδοση του Ιουλίου είναι 42,99%, ενώ η μέση ετήσια απόδοση διαμορφώνεται σε 2,05%.

    Κατά κάποιον τρόπο το συγκριτικό πλεονέκτημα στα κέρδη που έχει ο Ιούλιος, επιβεβαιώθηκε και τώρα στην πράξη.

    Παρά το γεγονός φυσικά, ότι η βασική κινητήριος δύναμη για τις μετοχές είναι οι… αγοραστές και όχι η στατιστική. Η οποία σε κάθε περίπτωση μπορεί να λειτουργήσει ως εναλλακτική «λύση» αξιολόγησης της περιοδικότητας που εμφανίζουν οι αγορές, ως προς τη συμπεριφορά τους.

    Δύσκολος μήνας για τις μετοχές

    Πάντα με άξονα τη στατιστική, ο χρηματιστηριακός Αύγουστος που ξεκινάει σήμερα, φαίνεται να είναι δυσκολότερος σε σύγκριση με τον Ιούλιο.

    Στα 21 τελευταία χρόνια ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί 11 φορές ανοδικά τον Αύγουστο, ενώ τις άλλες 10 έχει καταγράψει πτώση.

    Μάλιστα, η συνολική απόδοση είναι αρνητική, με τις ζημιές να ανέρχονται σε 35,70%. Ήτοι στο -1,70% κατά μέσο όρο ετησίως.

    Η δυσμενής εικόνα του Αυγούστου προκύπτει από τις μεγάλες απώλειες τόσο του 2015, όσο και του 2011 όπου οι διεθνείς αγορές έκαναν κι αυτές μεγάλη βουτιά.

    Μένει να αποδειχθεί αν όντως ο εφετινός Αύγουστος θα βάλει δύσκολα για τις ελληνικές μετοχές ή εάν το αγοραστικό ενδιαφέρον θα συνεχίσει να ανεβάζει τα επίπεδα των αποτιμήσεων.

    Πάντως, με βάση την… προϊστορία το θερινό δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου είναι θετικό για το ελληνικό χρηματιστήριο.

    Στα 21 τελευταία χρόνια το τέλος αυτού του διμήνου βρήκε το Γενικό Δείκτη να καταγράφει 12 φορές κέρδη, έναντι των 9 πτωτικών.

    Η συνολική απόδοση σε όλο αυτό το διάστημα είναι 7,77% ενώ η μέση απόδοση είναι στο 0,37%. Λιγοστά μεν, αλλά κέρδη.

    Διαβάστε επίσης:

    Λάμψα: Σε προχωρημένες συζητήσεις για το 33,9% της Regency Hellenic Investments

    Premia: Ολοκληρώθηκε η απορρόφηση οκτώ θυγατρικών της

    ΔΕΗ: Τροποποιούνται οι όροι της τιτλοποίησης €325 εκατ. από ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ