• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Μόνο του κόντρα στο κλίμα…


    Με τις ευρωπαϊκές αγορές και την Wall Street  στο κόκκινο και σε μία ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο, μετά την δολοφονία Σουλεϊμανί από τον στρατό των ΗΠΑ, στο Χρηματιστήριο Αθηνών και πάλι καλά. Δεύτερη ανοδική συνεδρίαση στις τρεις από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, δίδοντας την αίσθηση, έστω και πρώιμα, ότι το Χ.Α. θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί.

    Ασφαλώς και είναι πρόωρο να διατυπωθεί μία εκτίμηση αυτού του τύπου, αλλά οι προοπτικές της οικονομίας, η προώθηση επιχειρηματικών συμφωνιών, η αποκατάσταση της σύνδεσης τραπεζών και επιχειρήσεων με το διεθνές πιστωτικό σύστημα, η προσέλκυση επενδύσεων και η υλοποίηση προγραμματισμένων, μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις και το Ελληνικό, ανοίγουν τη διάθεση για ρίσκο στη χώρα μας. Που όμως, στις τρέχουσες αποτιμήσεις αποτυπώνεται και το γεωπολιτικό ρίσκο, εξαιτίας των παράλογων διεκδικήσεων της Τουρκίας. Αυτές, θα αναδείξει ως παράνομες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Ντόναλντ Τραμπ. Πέρα από αυτά όμως, ο στόχος των 1.050 μονάδων πια, αποτελεί έναν ρεαλιστικό στόχο, δεδομένου ότι ο τραπεζικός κλάδος υστερεί ως προς την κίνηση του γενικού δείκτη.

    Τα κέρδη για τον γενικό δείκτη στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ανήλθαν σε 0,50%, κλείνοντας στις 924,69 μονάδες και με τις συναλλαγές σχεδόν στα 63 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,28 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, κυρίως σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank και Jumbo. Η τελευταία, μαζί με τις μετοχές των Motor Oil ΜΟΗ 0,88% 27,48 (η οποία μοιράζει έκτακτο μέρισμα), Eurobank, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ, έκλεισαν με απώλειες, αλλά σε ελεγχόμενα επίπεδα, μέχρι μία ποσοστιαία μονάδα.

    Κέρδη 4,62% για τον ΑΔΜΗΕ με 454 χιλιάδες τεμάχια, κέρδη πάνω από 1,8% για τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 2,71% 16,70 και άνω του 2% για την Πειραιώς και την Ελλάκτωρ, ήταν τα χαρτιά εκείνα που ξεχώρισαν από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Πάλι έμεινε από καύσιμα η Βιοχάλκο, που έκλεισε με περιορισμένα κέρδη 0,6%, στα 3,67 ευρώ.

    Η Lamda συνεχίζει ακάθεκτη, προς τα 8,8 ευρώ, μετά τις πληροφορίες που επιβεβαιώνουν πλήρως το mononews.gr ότι οι μπουλντόζες μπαίνουν στο Ελληνικό από το δεύτερο 15θήμερο του Ιανουαρίου. Ταυτόχρονα, η εταιρεία υπό τον κ. Ο. Αθανασίου διερευνά τις αγορές για την έκδοση ομολογιακού 300 εκατ. ευρώ. Σε τροχιά επιστροφής των 5,90 ευρώ ο Φουρλής. Και πάλι στο κόκκινο η Cenergy, που υποχωρεί στο 1,378, αλλά αντέδρασε στο 1,76 η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.



    ΣΧΟΛΙΑ