• bloomberg

    Financial Times

    Τι προβλέπουν οι αναλυτές για την έκβαση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ιράν και την πορεία των αγορών μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • του Michael Mackenzie


    Την ώρα που ένας πολιτικός κίνδυνος σβήνει, ένας άλλος αναδύεται. Η αντίδραση της αγοράς, όμως, είναι μέχρι στιγμής μετρημένη.

    Με την προκαταρκτική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας να υπογράφεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, την ερχόμενη εβδομάδα, οι πρώτες μέρες του νέου έτους σημαδεύτηκαν από την ανάδυση ενός νέου κινδύνου σε μια περιοχή του κόσμου που έχει αποτελέσει επανειλημμένα πηγή γεωπολιτικών κρίσεων: τη Μέση Ανατολή. Τη δολοφονία ενός Ιρανού στρατηγού μέσω αμερικανικού drone την εβδομάδα που πέρασε ακολούθησε ένα σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια του οποίου Ουάσιγκτον και Τεχεράνη δεν σταμάτησαν να εκτοξεύουν απειλές η μία εναντίον της άλλης.

    Οι τιμές του πετρελαίου και του χρυσού συνέχισαν να κινούνται στην ανοδική τροχιά που πήραν από την Παρασκευή, ενώ τα επενδυτικά προϊόντα υψηλότερου ρίσκου, όπως οι μετοχές, συνέχισαν να δέχονται πιέσεις. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό είναι ότι οι κινήσεις σε όλες τις αγορές ήταν σχετικά συγκρατημένες. Αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Λονδίνο, τόσο το πετρέλαιο όσο και ο χρυσός είχαν περιορίσει τα αρχικά κέρδη τους, ενώ η Wall Street ανέκαμπτε μετά τις απώλειες του ανοίγματος.

    Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι είδους κλιμάκωση θα ακολουθήσει τελικά στο μέτωπο των σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν. Για το συγκεκριμένο θέμα, το «προαίσθημα» της αγοράς είναι ότι το Ιράν θα προχωρήσει πιθανότατα σε αντίμετρα, όπως για παράδειγμα κυβερνο-αντίποινα.

    Ο Sebastien Galy της Nordea Asset Management γράφει:

    «Το Ιράν μπορεί να μείνει σε μια χαμηλού επιπέδου ασύμμετρη αντιπαράθεση, αλλά δεν μπορεί να κάνει πολλά παραπάνω. Η οικονομία του είναι ασθενής, οι διαδηλώσεις εκτεταμένες τελευταία και η καταστολή τους βίαιη και τα συναλλαγματικά διαθέσιμά του πιθανόν ανύπαρκτα».

    Ο Alan Ruskin της Deutsche Bank κάνει την εξής σημαντική επισήμανση για την προοπτική διακοπής της μεταφοράς πετρελαίου μέσω του Στενού του Ορμούζ:

    «Μία περιπλοκή είναι ότι η Κίνα εξαρτάται υπερβολικά από το πετρέλαιο του Κόλπου (το 46% των πρόσφατων εισαγωγών της σε πετρέλαιο προέρχεται από τη συγκεκριμένη περιοχή) και η Κίνα πραγματοποίησε τελευταία κοινές ναυτικές ασκήσεις με τη Ρωσία και το Ιράν. Παρότι η αγορά φοβάται ότι ΗΠΑ και Κίνα θα πάρουν αντίθετες θέσεις [στη σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν], μια πιο ρεαλιστική άποψη είναι ότι η Κίνα θα είναι μια ισχυρή φωνή κατά της αστάθειας και κατά οποιασδήποτε απόπειρας του Ιράν να μπλοκάρει τα σημεία διέλευσης του πετρελαίου».

    Αυτό υποδηλώνει πως οι αγορές θα αναθεωρήσουν προς τα κάτω τον κίνδυνο κλιμάκωσης τις ερχόμενες εβδομάδες. Βραχυπρόθεσμα, πετρέλαιο και χρυσός χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής από άλλα assets. Μέχρι στιγμής όμως, οι τιμές του συγκεκριμένου ζεύγους είναι σταματημένες στον δρόμο με αναμμένες τις μηχανές τους, χωρίς ωστόσο να έχει ανάψει ακόμη πράσινο για να απογειωθούν.

    Σε ό,τι αφορά τις μετοχές και άλλα πιο επισφαλή assets, μπορεί να αψηφούν τα βραχυπρόθεσμα πολιτικά χτυπήματα, αλλά το σημαντικό αφήγημα για το 2020 εξακολουθεί να είναι το κατά πόσον οι κεντρικές τράπεζες έχουν προετοιμάσει το έδαφος για έναν παρατεταμένο οικονομικό κύκλο, αν θα ανακάμψει η κερδοφορία των επιχειρήσεων και αν θα εξομαλυνθούν οι πιέσεις στα περιθώρια κέρδους.

    Ο David Kelly της JPMorgan Funds σημειώνει στο εβδομαδιαίο outlook του:

    «Ενδεχόμενη περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ή αύξηση του μισθολογικού κόστους στις ΗΠΑ μπορεί να κάνει δυσκολότερο για τις εταιρείες να διατηρήσουν ακόμη και τον μονοψήφιο ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας τους που πέτυχαν τα τελευταία τρίμηνα. Μια ύφεση ή μια αύξηση της εταιρικής φορολογίας μετά τις εκλογές θα το κάνει αδύνατο».

    Και καταλήγει: «Επομένως, ενώ η αντίδραση των αγορών στην κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή μπορεί να ήταν πιο συγκρατημένη απ’ όσο έπρεπε, οι επενδυτές πρέπει να σιγουρευτούν ότι δεν κάνουν το ίδιο και να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στις αποτιμήσεις σε εκείνες τις αγορές όπου όλο και περισσότερα assets θα μπορούσαν πραγματικά να χαρακτηριστούν φθηνά».

    © 2020 The Financial Times Ltd. All rights reserved.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ